Νέα επιβράδυνση καταγράφεται στη συρρίκνωση της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο, με την παραγωγή να εξασθενεί με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της Markit που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης της ελληνικής μεταποίησης PMI αυξήθηκε στις 48,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 47,3 τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά μηνών.

«Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας φαίνεται να βαίνει προς σταθεροποίηση. Ο ρυθμός με τον οποίο επιδεινώνονται οι λειτουργικές συνθήκες φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία σιγά-σιγά προσαρμόζεται στα μέτρα λιτότητας» σχολίασε ο Σάμουελ Αγκάς στο Reuters, οικονομολόγος της Markit.

«Ωστόσο, οι εισερχόμενες νέες εργασίες και η αγοραστική δραστηριότητα υποχωρούν με δριμύ ρυθμό, υποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση περιορίζεται λόγω των ελέγχων κεφαλαίων» συμπλήρωσε.

Οι νέες παραγγελίες σημείωσαν κάμψη και τον Νοέμβριο, συνεχίζοντας την τάση υποχώρησης που ξεκίνησε τον περυσινό Σεπτέμβριο -με αποτέλεσμα την μείωση θέσεων εργασίας για όγδοο συνεχή μήνα, αν και η εικόνα στην απασχόληση παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης.

Η μεταποίηση είχε καταγράψει την μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων 16 ετών τον Ιούλιο εξαιτίας της πρωτοφανούς υποχώρησης των νέων παραγγελιών και των δυσκολιών στην προμήθεια πρώτων υλών λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν στα τέλη Ιουνίου.