Διαρκής είναι η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε όλο τον πλανήτη για την εξαγορά τηλεπικοινωνιακού παρόχου από την Olympia Development του επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού.

Τις προηγούμενες ημέρες ο όμιλος από κοινού με την Third Point διεκδίκησε στη Βουλγαρία τη Vivacom, το πρώην κρατικό μονοπώλιο που παρέχει υπηρεσίες Internet, σταθερής και κινητής.
Ωστόσο στον διαγωνισμό πλειοδότησε ο βούλγαρος επιχειρηματίας Σπας Ρούσεβ, ο οποίος εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας ύστερα από δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τη ρωσική επενδυτική τράπεζα VTB Capital, η οποία διοργάνωσε τον διαγωνισμό, το τελικό ποσό ανέρχεται στα 730 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ αφορά την ανάληψη των χρεών της Vivacom και 330 εκατ ευρώ το τίμημα της εξαγοράς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Capital», στόχος του Ρούσεβ και της VTB είναι να μεταπωλήσουν το πλειοψηφικό πακέτο της Vivacom εντός του έτους σε υψηλότερο τίμημα.
Η VTB, η οποία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Vivacom, πήρε υπό τη διαχείρισή της την εταιρεία ύστερα από μια αλυσίδα γεγονότων που συνδέονται με τον φυγόδικο επιχειρηματία Τσβέταν Βασίλεφ και οδήγησαν την επιχείρηση σε αδυναμία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμης δόσης δανείου-«γέφυρα», όπως αναφέρει ενημέρωση του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Σόφια.
Ο Βασίλεφ διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος της πτωχευσάσης Corporate Commercial Bank (CCB) και βασικός μέτοχος της Vivacom (43%) μέχρι την έναρξη των δικαστικών διαδικασιών εναντίον του. Μάλιστα, οι βουλγαρικές αρχές θεωρούν ότι ο φυγόδικος επιχειρηματίας υπεξαίρεσε τις καταθέσεις της CCB για να βρεθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της Vivacom.
Η Vivacom και η αυστριακών συμφερόντων M-Tel είναι οι δύο μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Βουλγαρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ΟΤΕ είχε παρουσία στη Βουλγαρία με την εταιρία κινητής Globul, την οποία πούλησε το 2013 στην Telenor.
Και στη Χιλή
Νωρίτερα μέσα στο 2015 η Olympia είχε διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαγοράς στην εταιρεία κινητής Nextel της Χιλής, η οποία τελικά πέρασε στον έλεγχο της Novator –δηλαδή του συνεταίρου του ομίλου του κ. Γερμανού στην Πολωνική Play (P4).
Μάλιστα, στη Nextel, η οποία μετονομάστηκε σε PTO, επικεφαλής είναι ο άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της P4 κ. Κρις Μπάνιστερ. H PTO είναι μία μικρή σχετικά εταιρεία με περίπου 350 χιλιάδες συνδρομητές, η οποία παρέχει υπηρεσίες κινητής 3G και σύντομα εισέρχεται στην τεχνολογία 4G. Η Nextel είχε πρόσφατα αλλάξει χέρια όταν πουλήθηκε στην κοινοπραξία του εξ Αργεντινής ομίλου Grupo Veintitrés, της βρετανικής ISM Capital και του αμερικανικού fund Optimum Advisors.
Αιχμή του δόρατος του ομίλου της Olympia Development είναι η πολωνική Play (P4), την οποία ελέγχει κατά το ήμισυ. Η P4 θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες κινητής στην Ευρώπη και μάλιστα πρόσφατα επένδυσε 400 εκατ. ευρώγια την κατοχύρωση φάσματος 4G στον πρόσφατο διαγωνισμό του πολωνικού Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η Third Point συμμετέχει με ποσοστό 10% στην Play.
Εξαγορές
Οι σχέσεις του κ. Γερμανού με τις τηλεπικοινωνίες δεν είναι καινούριες. Το 2004 μέσω κοινοπρακτικού σχήματος εξαγόρασε από την Daewoo την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Unitel στο Ουζμπεκιστάν αντί 73,5 εκατ. δολαρίων, η οποία δύο χρόνια αργότερα πουλήθηκε στη ρωσική VimpelCom με αντίτιμο 200 εκατ. δολάρια.
Την ίδια χρονιά η Cosmote προχώρησε στην εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων «Γερμανός» αντί του ποσού των 1,6 δισ. ευρώ. Τότε ο κ. Γερμανός δεσμεύθηκε για εξαετή αποχή από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.
Το 2012 όμως επανήλθε, όταν η Olympia ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με τη Wind, η οποία έχει 15ετή διάρκεια και μπορεί να οδηγήσει έως και την απόκτηση ποσοστού 10% του μετοχικού κεφαλαίου του τηλεπικοινωνιακού παρόχου από τον όμιλο του κ. Γερμανού.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Public κ. Χρήστο Καλογεράκη «η συνεργασία με την Wind πηγαίνει πολύ καλά και είμαστε ευχαριστημένοι». Ωστόσο, παραδέχεται ότι «οι στόχοι του 2012 έχουν αλλάξει διότι και η αγορά έχει αλλάξει». «Είναι μία συνεργασία που προσαρμόζεται» λέει και προσθέτει ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να πιάσουμε τους στόχους».