Το νέο υπερ-ταμείο, υπό το οποίο θα συγχωνευθούν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θα αναλάβει να «τρέξει» την πώληση του εναπομείναντος ποσοστού που κατέχει στον ΟΤΕ το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρουν, η δημιουργία του νέου Ταμείου αναμένεται μετά την δρομολόγηση ή την ολοκλήρωση των «εννέα» ιδιωτικοποιήσεων, που είναι τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.
Σύμφωνα με γραπτή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη σε αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αχαϊας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, το Σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, προβλέπει την αξιοποίηση του ΟΤΕ.
Όπως σημειώνεται, προβλέπονται τρία βήματα που περιλαμβάνουν:
Τη συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών του ΟΤΕ και την τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων
Τον καθορισμό από το δημόσιο του ποσοστού των μετοχών που θα περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ κι εφόσον απαιτείται, τον διακανονισμό με το ΙΚΑ, σύμφωνα με την μεταξύ τους συμφωνία της 4ης Μαρτίου 2009
Τη μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Αλεξιάδη τα τρία αυτά βήματα έπρεπε να είχαν προχωρήσει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015.
Στην αναφορά του, ο κ. Νικολόπουλος προωθεί επιστολή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΤΕ, η οποία ζητεί την αναστολή της πλήρους ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.
Στον ΟΤΕ το δημόσιο έχει την κυριότητα του 6% των μετοχών του οργανισμού, ενώ ποσοστά 4% ελέγχει το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναθεώρηση της Συμφωνίας Μετόχων μεταξύ δημοσίου και Deutsche Telekom θα έχει ως άξονα την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων που θεσπίστηκαν βάσει της ρήτρας για τη διατήρηση της λεγόμενης «χρυσής μετοχής» από την Αθήνα, ζήτημα για το οποίο εκκρεμεί από το 2012 διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η «χρυσή μετοχή» αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού δικαίου καθώς θεσπίζει ειδικά δικαιώματα όπως:
– Τη δυνατότητα για το κράτος, ακόμη και ως μέτοχο μειοψηφίας, να διορίζει το ήμισυ των μελών των διευθυντικών οργάνων του ΟΤΕ.
– Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων βέτο σε εταιρικά και εμπορικά ζητήματα όπως η διάλυση ή η συγχώνευση εταιρειών, η μεταβίβαση ή η μετατροπή στοιχείων του ενεργητικού μιας εταιρείας στρατηγικής σημασίας και οι μεταβολές της εθνικότητας ή του κεφαλαίου μιας εταιρείας.
– Απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τις ελληνικές αρχές για τη μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ από την DT και μια ρήτρα αλλαγής του ελέγχου.
Τον Απρίλιο του 2012 η Κομισιόν προχώρησε σε αιτιολογημένη γνώμη ζητώντας από την Ελλάδα να ακυρώσει την εφαρμογή της «χρυσής μετοχής» και δίνοντας περιθώριο δύο μηνών για την αλλαγή του νόμου.
Παρά το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ είχε δώσει το «πράσινο φως» για τη συμφωνία μετόχων, οι Βρυξέλλες αμφισβήτησαν στη συνέχεια αυτή τη διάταξη με το επιχείρημα ότι ενδεχομένως αποτρέπεται η αύξηση των επενδύσεων στον ΟΤΕ από άλλους επενδυτές. Στο στόχαστρο ήταν και παραμένει ο «νόμος Αλογοσκούφη» του 2007 που είχε έρθει να βάλει εμπόδια στην είσοδο στον ΟΤΕ από τον όμιλο Marfin.
Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τις διατάξεις του Ν. 3631/2008 ο οποίος έθετε το όριο του 20% για την απόκτηση εταιρειών δημόσιου συμφέροντος, καθώς έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις περί της ελευθερίας εγκατάστασης. Για αυτόν τον λόγο, επί υπουργίας του κ. Γιάννη Στουρνάρα το 2012, οι περιορισμοί για ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ και ΟΛΘ καταργήθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Η μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβανόταν στο «e-mail Χαρδούβελη». Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ, η Deutsche Telekom, η οποία συμμετέχει στον ΟΤΕ με ποσοστό 40%, έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης.
Σύμφωνα με αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» τον Φεβρουάριο του 2014, υπήρξε προφορική συμφωνία της Ελλάδας με τους Γερμανούς για πώληση του 10% του Δημοσίου στην Deutsche Telekom. Η συμφωνία μετόχων προβλέπει ότι το Δημόσιο υποχρεούται να απευθυνθεί πρώτα στην DT και σε περίπτωση που οι Γερμανοί αρνηθούν τελικώς να αγοράσουν, τότε οφείλει να προχωρήσει σε διαγωνισμό.
Στην περίπτωση που οι Γερμανοί συγκεντρώσουν ποσοστό της τάξεως του 50% θα βρεθούν ενώπιον της υποχρέωσης υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μειοψηφιών. Αν η DT αγοράσει μετοχές από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου και κάνει χρήση του δικαιώματος εξαγοράς, τότε το ντιλ θα αποτιμηθεί με βάση τη μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου μήνα συν το όποιο premium αποφασιστεί.