Πρόταση για λύση του προβλήματος της εκπομπής ρύπων στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της φαίνεται ότι έχει κιόλας η Volkswagen, που αγωνίζεται να αφήσει πίσω της το περιβόητο σκάνδαλο που ταρακούνησε συθέμελα το γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με την El Pais, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε στην Αρχή Μεταφορών της Γερμανίας ένα σχέδιο επιδιόρθωσης των οχημάτων που έχουν επηρεαστεί, το οποίο βασίζεται σε δύο σκέλη: τον επαναπρογραμματισμό λογισμικού και την αντικατάσταση ορισμένων ανταλλακτικών, όπως τα φίλτρα αέρα.
Ειδικότερα, γράφει ο Guardian, o διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Ματίας Μούλερ, ενημέρωσε την επιτροπή ότι οι δίλιτροι κινητήρες μπορούν να επιδιορθωθούν με την αναβάθμιση του λογισμικού του οχήματος ενώ οι κινητήρες 1,6lt θα χρειαστούν και αντικατάσταση φίλτρων. Ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας είπε επίσης ότι για τους κινητήρες 1,2lt μένουν να καθοριστούν ορισμένες ακόμα λεπτομέρειες, οι οποίες ωστόσο θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από τη γερμανική Αρχή Μεταφορών και σύμφωνα με την Volkswagen, δε θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις» στον κινητήρα, την κατανάλωση καυσίμου και τις επιδόσεις των αυτοκινήτων. Η δε επισκευή, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, θα διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και θα μπορεί να γίνει στις αντιπροσωπείες της εταιρείας.