Μικρή αύξηση καταγράφεται στους ελέγχους των εξωχώριων εταιρειών (off-shore) κατά την περίοδο 2014-2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου είπε ότι από τις 384 offshore που έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα, οι 321 ελέγχθηκαν την περίοδο 2014-2015. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο που είναι οι 6.000 off-shore οι οποίες έχουν κριθεί ως ελεγκτικά αξιοποιήσιμες από το σύνολο των 10.000 off-shore.

Από τον έλεγχο των 321 εξωχώριων εταιρειών βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 94,5 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης «και αυτές οι υποθέσεις και οι υποθέσεις των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου», επισημαίνοντας ότι «έχουμε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο». «Δεν θα μείνουν στην τύχη τους. Θα έχουμε μηνιαία αποτίμηση των ελέγχων», συμπλήρωσε. Αναφερθείς δε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, επικαλέστηκε περιπτώσεις κατά τις οποίες ενώ γινόταν ο έλεγχος παρουσία αστυνομικών, ο φοροφυγάς κατέφευγε στην Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι ελεγκτές με την διαδικασία του αυτόφωρου και με το υπουργείο Οικονομικών να παρεμβαίνει προκειμένου να μην περάσουν το βράδυ στο κρατητήριο.

Αλλά όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης «αυτά τα πράγματα θα τελειώσουν». «Ήδη φέραμε διατάξεις προστασίας του ελεγκτικού μηχανισμού. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε απροστάτευτο τον ελεγκτικό μηχανισμό στα χέρια οποιουδήποτε μελαγοσχήμονος που θέλει να τον κυνηγήσει», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «οι εντολές είναι να μην σταματήσουν πουθενά οι έλεγχοι, όποιο όνομα και να είναι μπροστά».