Στη διαδικασία υλοποίησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στο σχεδιασμό του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, εστιάζει πλέον το Eurpogroup, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι θα υλοποιήσουν το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι ήδη το EuroWorking Group δουλεύει στο σχεδιασμό του πακέτου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία καταλήγει ως εξής:

«Θα στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM και θα καλέσουμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη δουλειά με τους Θεσμούς σχετικά με το δεύτερο και τελευταίο σετ από προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της πρώτης δόσης και για τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

»Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν το δεύτερο σετ από προαπαιτούμενα έως τα μέσα Δεκεμβρίου και να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη των κωλυμάτων (bottlenecks) σε σημαντικά έργα (περιλαμβανομένου του μετρό, των αυτοκινητοδρόμων, του περιβάλλοντος) που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων έχει υλοποιηθεί, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, εκτός από ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με το ασφαλιστικό και το οποίο μεταφέρθηκε στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

Επισήμανε δε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ένα θέμα που παρακολουθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω τηλεφώνου. Για το ΔΝΤ, το συνταξιοδοτικό είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημοσιονομική σταθερότητα και αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ θα γίνει το πρωί της Τρίτης.

«Το Eurogroup χαιρετίζει την ολοκλήρωση από τις ελληνικές αρχές του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και των μέτρων του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι απαραίτητα για μια επιτυχή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει και την αποκατάσταση ενός βιώσιμου δρόμου. Επέτρεψε επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει σήμερα την δεύτερη εκταμίευση στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του προγράμματος του ESM για το ποσό των 2 δισ ευρώ» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup.

Ο σχεδιασμός του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα συμπεριληφθεί στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα διεξαχθεί εντός του Ιανουαρίου , λέγοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Σημείωσε, ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό θα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των κεφαλαίων από τα 10 δισ., ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτή εναπόκειται στην έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM. Οι αποφάσεις για την εκταμίευση των χρημάτων θα γίνεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες, μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Πρόσθεσε δε ότι «μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει και τη δεύτερη δέσμη μέτρων».

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ανέφερε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Όπως σημείωσε ο κ. Ντομπρόφσκις, στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.