Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα το βράδυ της Δευτέρας. Η εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος που μετέχει στην διαπραγμάτευση θα γίνει την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου μετά από σχετική απόοφαση του ESM που θα συνεδριάσει στο περιθώριο του Eurogroup το οποίο είναι προγραμματισμένο την ίδια ημέρα με αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο Τρίτη θα ειναι «σκούπα» ανέφερε η ίδια πηγή. Θα περιέχει από πλειστηριασμούς, 100 δόσεις, ΦΠΑ εκπαίδευσης, έως τέλη κυκλοφορίας και γενόσημα.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα μεσαία στρώματα. Ολα τα υπόλοιπα θέματα πλην των κόκκινων δανείων έχουν λυθεί.

Την Παρασκευή η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία και να συνδέσει την άμεση εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα που αναμένεται ως την Πέμπτη το βράδυ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το 25% των δανειοληπτών (άγνωστο σε ποιον απόλυτο αριθμό παραπέμπει το ποσοστό) θα προστατευθεί πλήρως. Το υπόλοιπο 30-35% θα έχει τη δυνατότητα μερικής προστασίας. Οι δανειστές ζητούν τα επιπλέον κριτήρια που θα ξεχωρίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από εκείνους που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

Σε κάθε περίπτωση όμως και με βάση αυτά τα κριτήρια την απόφαση για την ένταξη στο νομό Κατσέλη θα λαμβάνει το δικαστήριο.

Το νομοθέτημα για τα κόκκινα δάνεια θα έρθει σε δεύτερο χρόνο. Τώρα, σχεδιάζεται η στρατηγική πώλησης των κόκκινων δανείων. Σημείο τριβής αποτελεί το ποιος θα αναλαμβάνει την είσπραξη για τα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 δισ. (τράπεζα ή fund).

Νέα πηγή ανησυχίας ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα η τρίωρη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς θεσμών ζητήθηκαν κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των ισοδύναμων που προτείνει η κυβέρνηση,