Από τα 800.000 «πειραγμένα» οχήματα της Volkswagen που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, σχεδόν 100.000 είναι βενζινοκίνητα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο γερμανός υπουργός Μεταφορών.

«Σήμερα μας είπαν ότι μεταξύ των οχημάτων που αφορά το θέμα αυτό, τα 98.000 είναι βενζινοκίνητα» δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου για το σκάνδαλο.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο γερμανικός κολοσσός αποκάλυψε ότι είχε υποτιμήσει την κατανάλωση καυσίμου και την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα σε 800.000 οχήματα που πουλήθηκαν στην Ευρώπη.

Η γερμανική εφημερίδα FAZ, επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, παρουσιάζει σήμερα ένα παράδειγμα: το Golf Blue Motion εκπέμπει περισσότερα από 100 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο και όχι 90 γραμμάρια, όπως αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές του. Το ανώτατο όριο που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές αρχές είναι 130 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Ο Ντόμπριντ τόνισε ότι η Volkswagen θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και, μεταξύ άλλων, να αποζημιώσει το κράτος για τα φορολογικά έσοδα που στερήθηκε εξαιτίας του ψέματος αυτού. Στη Γερμανία, όσο λιγότερο ρυπαίνουν τα οχήματα το περιβάλλον, τόσο μικρότερα τέλη κυκλοφορίας πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους.

«Από τα 800.000 οχήματα με ψευδή στοιχεία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και κατανάλωσης καυσίμου, περίπου 200.000 βρίσκονται στη Γερμανία» είπε ο Ντόμπριντ. «Αναμένουμε ότι για αυτές τις περιπτώσεις τα τέλη κυκλοφορίας θα προσαρμοστούν».

Την ίδια ώρα, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι ανακαλεί 91.800 οχήματα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ γιατί παρουσιάζουν ένα πρόβλημα στον εκκεντροφόρο άξονα και ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα κατά τη διαδικασία του φρεναρίσματος. Η ανάκληση αφορά τα βενζινοκίνητα μοντέλα Beetle, Golf, Jetta και Passat.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η VW και η θυγατρική της, Audi, ανέστειλαν σήμερα στις ΗΠΑ την πώληση καινούριων και μεταχειρισμένων μοντέλων ντίζελ, μετά τις νέες κατηγορίες των αμερικανικών αρχών.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε την επομένη της απόφασης της Porsche -άλλης μάρκας πολυτελείας που ανήκει στον γερμανικό κολοσσό- να αναστείλει την πώληση των ντιζελοκίνητων Cayenne.

Στην Audi, η απόφαση αφορά τα μοντέλα A6, A7, A8 και A8L των ετών 2014 και 2016, καθώς και τα μοντέλα 4×4 Q5 και Q7. Η VW σταματά την πώληση του SUV Touareg (μοντέλα 2014-16). Οι αποφάσεις αυτές αφορούν επίσης τα μεταχειρισμένα οχήματα του έτους 2013.

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, η μετοχή της Volkswagen έκλεισε την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με πτώση 9,50%, στα 100,45 ευρώ. Η μετοχή έχει ήδη χάσει περίπου 40% αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο στα μέσα Σεπτεμβρίου.