Την παρέμβαση των βρετανικών αρχών προκάλεσε η δημόσια παραδοχή της Globo PLC, μιας ελληνικών συμφερόντων τεχνολογικής εταιρείας ανάπτυξης κινητών εφαρμογών και εισηγμένης στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου, ότι «μαγειρεύτηκαν» τα οικονομικά της στοιχεία.
Ο ιδρυτής της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλός της κ. Κωστής Παπαδημητρακόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, αφού όμως λίγες ημέρες πριν είχε πουλήσει τα 2/3 των μετοχών που διέθετε, ενώ ενεχυρίασε εκατομμύρια μετοχές για προσωπικό του δάνειο.
Αμέσως ξέσπασε σκάνδαλο στο Λονδίνο που καλύπτεται σε καθημερινή βάση από τους «Financial Times», με την εφημερίδα να θέτει πια ζήτημα ευθυνών για τις χρηματιστηριακές αρχές του Σίτι.
Οικονομικός έλεγχος


Η Globo, η οποία πέρασε σε επιτροπή σωτηρίας από μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, ζήτησε την παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και προχωρεί σε οικονομικό έλεγχο. Παράλληλα παρενέβη στην εταιρεία η Αρχή Οικονομικής Συμμόρφωσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα η Globo ζήτησε την παρέμβαση τόσο των κυπριακών όσο και των ελληνικών αρχών.
H Globo βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα όταν έκθεση του αμερικανικού hedge fund Quintessential Capital Management, το οποίο εξειδικεύεται στο short-selling, υποστήριξε ότι η εταιρεία πορεύθηκε με ψέματα και απάτες.
Οι Αμερικανοί επισήμαναν ότι οι εμπορικές απαιτήσεις της εταιρείας ξεπερνούν το 70% του κύκλου εργασιών της και ότι οι ταμειακές ροές υπολείπονται σημαντικά του τζίρου, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για εικονικές πωλήσεις σε εταιρείες-κελύφη οι οποίες συνδέονται με τον εισηγμένο όμιλο. Ερέθισμα για το hedge fund ήταν η ανεπιτυχής προσπάθεια της Globo να αντλήσει 180 εκατ. ευρώ από τις αγορές με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο.
Η αποκάλυψη οδήγησε στην παραίτηση του κ. Παπαδημητρακόπουλου και του οικονομικού διευθυντή κ.Δημήτρη Γρυπάρη. Η Canaccord Genuity παραιτήθηκε από broker της Globo, ενώ αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι οι προηγούμενοι ορκωτοί ελεγκτές του ομίλου διέκοψαν τη σύμβασή τους όταν η Globo δεν τους επέτρεψε να κάνουν οικονομικό έλεγχο στις θυγατρικές εταιρείες.
Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος έγινε ευρύτερα γνωστός ως πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), ενός φορέα που δηλώνει εκπρόσωπος της Ελλάδας της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Παράλληλα τα πολυτελή κτίρια της Globo στην Αθήνα και οι διαρκείς προσλήψεις προσωπικού έχουν αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού αλλά και θαυμασμού στην αγορά.
Από την οδό Αγαθίου


Η ιστορία της Globo ξεκινά το 1997 από ένα υπόγειο της οδού Αγαθίου 24, κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν ο 29χρονος τότε απόφοιτος του ΕΜΠ δημιούργησε την εταιρεία. Δύο χρόνια αργότερα βρήκε έναν πανίσχυρο τότε σύμμαχο και συνεταίρο, τον επιχειρημαία Θανάση Πουλιάδη (1940-2011), ο οποίος διατέλεσε στη συνέχεια πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής (ΣΕΠΕ).
Το 2002 η Globo λάνσαρε το ελληνικό Internet yellowpages.gr. Στο γραφείο της Αγαθίου 24 συστάθηκε από την Globo η Greek Internet Yellow Pages ΕΠΕ, οι μετοχές της οποίας μεταβιβάστηκαν στη συνέχεια στη σύζυγο του κ. Παπαδημητρακόπουλου κυρία Νίκη Καλούδη. Στην ίδια διεύθυνση η σύζυγός του δημιούργησε την Docunet ΕΠΕ.
Στα γραφεία της Αγαθίου 24 δημιουργήθηκε και η Docusystems, στους εταίρους της οποίας συγκαταλεγόταν και η σύζυγος του κ. Παπαδημητρακόπουλου, η οποία αποχώρησε από την εταιρεία το 2005. Το 2011, όταν μετατράπη σε ΑΕ, στο δ.σ. εισήλθε μεταξύ άλλων ο κ. Γεράσιμος Μπονάνος, ο οποίος συμμετέχει παράλληλα στο ΔΣ της Globo Technologies και παύθηκε προ ημερών από τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή Λειτουργιών της Globo PLC μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης στο Λονδίνο.
Πλήθος θυγατρικών


Προνομιακός εταίρος της Globo εμφανίζεται να είναι και η METIS, μια ελληνική εταιρεία παροχής consulting, η οποία δηλώνει ότι διαθέτει διεθνή παρουσία. Η METIS ιδρύθηκε ως e-ray το 2000 επίσης στην οδό Αγαθίου 24, με εταίρους μεταξύ άλλων τον κ. Παπαδημητρακόπουλο και τον σημερινό διευθυντή της κ. Θανάση Γιαμά. Ο πρώτος μεταβίβασε αργότερα το μερίδιό του στη σύζυγό του, η οποία αποχώρησε το 2005.

«Το 2010, όταν μετατράπηκε σε Α.Ε., στο ΔΣ εισήλθε ο κ.Βασίλειος Πάλλιος, ο οποίος συμμετέχει παράλληλα στο ΔΣ της Globo Technologies και μάλιστα ως διευθύνων σύμβουλός της το 2013. Το πλέγμα του «οικοσυστήματος Globo» ολοκληρώνεται με την ίδρυση της Profitel από τον κ. Παπαδημητρακόπουλο.

Στο ΔΣ της Profitel εμφανίζεται επίσης ο οικονομικός διευθυντής της Globo PLC κ. Γρυπάρης, ο οποίος συμμετέχει παράλληλα στα ΔΣ τόσο της Globo Technologies όσο και της Globo Mobile. Επίσης στο ΔΣ συμμετέχει και ο παυθείς διευθυντής της Globo PLC κ. Μπονάνος, ο οποίος παράλληλα ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Docusystems.

Το 2013 η Globo PLC προχώρησε στην πώληση του 51% της Globo Technologies, που αποτελεί την «ναυαρχίδα» του ομίλου στην Ελλάδα, στην κυπριακή αγνώστου μετοχολογίου GMBO Holdings LTD, ενώ το υπόλοιπο 49% ανήκει στην κυπριακή Globo EMEA Holdings LTD, θυγατρική του εισηγμένου ομίλου. Η συναλλαγή, αξίας 12 εκατ. ευρώ, προβλέπει τμηματική καταβολή μετρητών ως το 2016 και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σημειωτέον ότι η Globo διαθέτει πλήθος θυγατρικών σε πολλές δικαιοδοσίες.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Συμβάσεις εκατομμυρίων με δημόσιους φορείς και επιδοτήσεις

Η Globo Technologies έχει σε εξέλιξη τουλάχιστον οκτώ μεγάλες συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου, αθροιστικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ICT4Growth με επιχειρηματικό σχέδιο προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ και με δημόσια δαπάνη 43%, ενώ διαθέτει άλλη μία υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο για την ανάπτυξη τεχνολογίας NFC στην Αρτα προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και επιδότηση 32%.

Παράλληλα και η Profitel εισήλθε στον αναπτυξιακό νόμο για επένδυση στην Αρτα, προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ, με 50% κρατική επιδότηση για τη δημιουργία δύο θέσεων εργασίας.
Τόσο η Globo Technologies όσο και η Globo Mobile έχουν υπαχθεί σε προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ.
Στην αγορά ο παραλληλισμός της Globo με τη Velti δεν έρχεται τυχαία καθώς και οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε απόσχιση των ελληνικών «ναυαρχίδων» ταυτόχρονα ενώ συναλλάσσονταν μεταξύ τους. Η Velti είχε προχωρήσει σε υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο για επιχειρηματικό σχέδιο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, με δημόσια επιδότηση 9 εκατ. ευρώ. Στην ανάλυση των δαπανών η Globo έλαβε 4,2 εκατ. ευρώ από τη Velti για διάφορες υπηρεσίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ