Iσοδύναμα περί των 300 εκατ. ευρώ για την αποφυγή της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αναζητεί η κυβέρνηση.

Με το EuroWorking Group να συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει γίνει, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Ανάμεσα στις προτάσεις για ισοδύναμα που έπεσαν στο τραπέζι είναι και αυτή που αφορά στην αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Όμως, για να καλυφθεί το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, που έχει προϋπολογιστεί ως έσοδο από τον ΦΠΑ σε σχολεία και φροντιστήρια, μόνο από τα Τέλη, αυτό σημαίνει αύξηση των τελών 30% κατά μέσο όρο, κάτι που θεωρείται πρακτικά αδύνατο.

Κατ’ αρχήν συζητείται να την πληρώσουν τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, των οποίων τα τέλη εξετάζεται να αυξηθούν. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ποσό που αναζητείται είναι μεγάλο, συζητείται επίσης να καταργηθούν απαλλαγές και εκπτώσεις από τα τέλη κυκλοφορίας που είχαν αποφασιστεί στο παρελθόν ως κίνητρα για την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. υβριδικά κ.ά.).

Έτσι, εξετάζονται συμπληρωματικά και άλλα ισοδύναμα, όπως για παράδειγμα, η αύξηση του ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού και στα αλκοολούχα ποτά, η αύξηση των διοδίων, αλλά και η πιθανή επιβολή ειδικής εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο βόειο κρέας από το 13% στο 23% το απορρίπτει η κυβέρνηση –μέχρι στιγμής καθώς ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν για να μην αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο βόειο κρέας. Επί τάπητος και ο έκτακτος φόρος στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.

Τα τέλη δεν θα είναι τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στα ιδιωτικά, λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ

Το σενάριο της αύξησης των τελών κυκλοφορίας στα ΙΧ δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση ως ισοδύναμο μέτρο για να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, διευκρίνισε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προτάσεις. Τα επόμενα 24ωρα θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης» πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας σε ειδησεογραφικό site.

Πάντως αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση εκφράζουν φόβους ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, τελικά το μέτρο θα εφαρμοστεί και μάλιστα με ΦΠΑ 23% σε όλην την ιδιωτική εκπαίδευση.