Ολοήμερη είναι σήμερα η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών- οι οποίοι ήρθαν την Τρίτη στην Αθήνα και θα παραμείνουν έως την Παρασκευή- ενώ θα ανοίξει και σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς, των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναπληρωτή Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης που ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:30 ήταν ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ακολούθησε συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ Τρ. Αλεξιάδη, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη με τον οποίο ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο Πέμπτη στις 11:00 το πρωί, με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Διάσταση απόψεων καταγράφηκε μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη, στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας. Ενδεικτικό της εμπλοκής ότι το θέμα παραπέμπεται σε νέο ραντεβού με τον υπουργό την Πέμπτη το πρωί.

Οι δανειστές φέρονται να θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την προστασία των δανειοληπτών, με την κυβέρνηση να τα απορρίπτει, καθώς έτσι θα μείνουν απροστάτευτα πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά κινδυνεύοντας να βγει το σπίτι τους στο σφυρί.

Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί.

Εντωμεταξύ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα, Τετάρτη, σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Τούτων δοθέντων, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», θέμα που επείγει δεδομένης της πίεσης του χρόνου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών την Πέμπτη το πρωί.

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στο επίκεντρο

Τη σημερινή (Τετάρτη) πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών απασχόλησε κυρίως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, το ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων -όλα τα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο.

Σε ότι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές.

Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

Επόμενο ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών ήταν με τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σε αυτό υπήρξε ενική ενημέρωση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προς της τρόικα.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι έγινε δεκτή κατ’ αρχήν η μεταρρύθμιση ως «γενικό ισοδύναμο», αλλά δεν έγινε καμία συζήτηση σχετικά με αριθμούς.

Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ζητήματα ποσοτικοποίησης σε νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής ο κ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση θα φέρει το σύνολο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος ως «γενικό ισοδύναμο», με στόχο να μην εφαρμοστούν μέτρα όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία και η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Ακολούθησε και άλλη συνάντηση στις 6 το απόγευμα και σε αυτή λαμβάνουν μέρος και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές- δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Σημειώνεται ότι, οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών- Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ)- πραγματοοιούνται στο Hilton.