Τον διαγωνισμό «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» διοργανώνει και εφέτος για πέμπτη φορά η συμβουλευτική εταιρεία EY στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν καθαρά ανθρωποκεντρικό διαγωνισμό, στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη και η επιβράβευση επιτυχημένων, διεθνώς αναπτυσσόμενων και καινοτόμων ελλήνων επιχειρηματιών. Ο θεσμός ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια στην Αμερική και πλέον έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 20.000 επιχειρηματίες από 60 χώρες.
Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2006 και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι η συμμετοχή είναι ανοιχτή και απευθύνεται σε κάθε έλληνα επιχειρηματία, ενώ οι υποψηφιότητες αξιολογούνται από εννεαμελή κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από διακεκριμένους, υψηλού κύρους εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρείν.
Μεταξύ των εταιρειών οι οποίες έχουν τιμηθεί είτε με βραβείο κατηγορίας είτε με το βραβείο του έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» είναι οι Chipita, Pharmathen, Power Health, Isomat, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Apivita, Korres κ.ά. Στον τελευταίο διαγωνισμό, το 2013, βραβεύθηκαν ο κ. Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Upstream AE, που έλαβε το βραβείο του έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» καθώς και του «Δυναμικά αναπτυσσόμενου επιχειρηματία», ο κ. Ευάγγελος Σπανός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βιοϊατρική ΑΕ, ως «Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας», ο κ. Θεόδωρος Πασχαλίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grantex ΑΕ, ως «Διεθνώς αναπτυσσόμενος επιχειρηματίας», και ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος του ομίλου ΣΑΝΗ ΑΕ, που έλαβε το βραβείο «Πρωτοπόρος επιχειρηματίας». Η τελετή και η ανακοίνωση των νικητών θα γίνουν τον Μάρτιο του 2016.
Συνέχεια στο Μόντε Κάρλο


Πολύ σημαντική είναι και η διεθνής διάσταση του θεσμού. Χάρη στην επιτυχία του διαγωνισμού, το 2001 η ΕΥ προχώρησε στην ετήσια διοργάνωση του WorldEntrepreneurOfTheYear (WEOY) στο Μόντε Κάρλο, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών νικητών.
Πλέον το WEOY δεν είναι απλώς μια βράβευση αξιόλογων επιχειρηματιών ανά τον κόσμο. Αντιθέτως, έχει εξελιχθεί σε μια γιορτή, με την παρουσία παγκοσμίου φήμης φωτισμένων προσωπικοτήτων και επιχειρηματιών, όπως ο κ. Muhammad Yunus, κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης το 2006 και ιδρυτής της Grameen Banκ, η κυρία Martha Stewart, ιδρύτρια της Martha Stewart Living Omnimedia, ο Sir Alex Ferguson, πρώην προπονητής της Manchester United, ο κ. Muhtar Kent, πρόεδρος και CEO της Coca-Cola Company, ο κ. Biz Stone, συνιδρυτής και CEO του Twitter, και ο κ. Alessandro Benetton, πρόεδρος της Benetton Group, με αποτέλεσμα πλέον να έχει καθιερωθεί ως το «Davos της επιχειρηματικότητας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ