Στην Αθήνα θα βρεθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισίσυνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Πέρα από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και κορυφαίους υπουργούς.

Βασικό αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι το δεύτερο κύμα των οροσήμων τα οποία θα συμπεριληφθούν στο επόμενο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, έτσι ώστε, μόλις περάσει από τη Βουλή, να «ξεκλειδώσει» η εκκίνηση της επίσημης αξιολόγησης από την τρόικα στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Ο κ. Μοσκοβίσι στις επαφές του με τις ελληνικές αρχές αναμένεται να τονίσει τη σημασία που έχει μια επιτυχημένη και ταχεία αξιολόγηση που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως τις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς κούρεμα ανασφάλιστων καταθέσεων.

Η λίστα Ν. 2 που θα συζητηθεί αύριο και μεθαύριο περιλαμβάνει πολλές από τις δράσεις «φωτιά» του μηνός Οκτωβρίου που καθυστέρησαν λόγω των εκλογών, και θα έλθει στο προσκήνιο αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την προσεχή Παρασκευή. Την επόμενη Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, το Euro Working Group θα περάσει «από κόσκινο» τις ρυθμίσεις που θα μπουν στο δεύτερο κατά σειρά πολυνομοσχέδιο.

Η νέα λίστα φαντάζει αδιάβατη.Κατ’ αρχάς στα δημοσιονομικά η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο 2016-2019 στο οποίο θα προσδιορίζονται επιπλέον μέτρα 3,2 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Παράλληλα θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τη σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ (αρχίζοντας με το 20% των δικαιούχων την 1.1.2016) και την εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να βρει ισοδύναμα 4,5 δισ. ευρώ αν θέλει να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους του 2012 για την περικοκή των συντάξεων.

Η λίστα-«φωτιά» περιλαμβάνει ακόμη την πλήρη νομοθέτηση των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορά κτηνοτρόφους, εμπόρους και αρτοποιούς. Ετσι, προβλέπεται ότι θα απελευθερωθούν πλήρως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, η διακίνηση του ψωμιού και οι εκπτώσεις.Η ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ σημαίνει ακόμη ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και στα σουπερμάρκετ.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή η εξεύρεσηεναλλακτικούσχεδίου) και η ανακοίνωση της τελικής, δεσμευτικής ημερομηνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει τέλος να έχει ολοκληρωθεί και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα έχει ως εξής:

Την Τετάρτη θα συναντηθείμετον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπραστις 17.00 στο Μέγαρο Μαξίμουκαι στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών,κ. Ευκλείδη Τσακαλώτοκαι τον αναπληρωτή υπουργόΟικονομικών,κ. Γιώργο Χουλιαράκη (ώρα 18.00, στο υπουργείο).

Την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,κ. Στουρνάρα(ώρα 09.45)και αμέσως μετά με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,κ. Γιώργο Κατρούγκαλο(ώρα 10.45, στο υπουργείο).

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπουτου Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο κ.Μοσκοβισίθα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,κ. Γιώργο Σταθάκηκαι αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η παρουσία του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνακαι το πρόγραμμα των συναντήσεων του καταδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντα έτοιμη να συνδράμει,σε κάθε βήμα και κάθε φάση, στημεγάλη προσπάθεια που καλείται να καταβάλει η χώρα για να ανακάμψει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης» δηλώνει οΠάνος ΚαρβούνηςΕπικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Χωρίς ισοδύναμα

Εν τω μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια που εργάζονται πυρετωδώς από την Παρασκευή στην Αθήνα διαπιστώνουν έλλειψη αξιόπιστων ισοδύναμων προτάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.«Δεν έχουμε λάβει αξιόπιστα ισοδύναμα για κανένα θέμα»λέει στο «tovima.gr» παράγοντας της τριμερούς.

Εκτός από το θέμα του ΣτΕ, κώλυμα διαπιστώνεται στο θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα φροντιστήρια. Σε αναζήτηση αντιπροτάσεων βρίσκεται η κυβέρνηση και για το θέμα του 5ευρου για τις εξετάσεις στα νοσοκομεία και ασφαλώς για την αποφυγή της πώλησης του ΑΔΜΗΕ. Ισως το πιο σοβαρό θέμα είναι ότι δεν έχει εκπονηθεί ακόμη σαφές σχέδιο για το πώς θα υποστηριχθεί το 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που χάνουν το επίδομα από 1.1.2016, μέσω της ενίσχυσης της κατώτερης σύνταξης ανασφαλίστων και της καθιέρωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.