Η συμφωνία επί των μέτρων που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και η ψήφισή του «επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότησης της οικονομίας βραχυχρόνια και σε βάθος τριετίας και απομακρύνει, εξαλείφει το ρίσκο εξόδου από το κοινό νόμισμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης κατά την έναρξη της συζήτησης στις συναρμόδιες επιτροπές. Όπως είπε, το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί σημαντικό μέρος της συμφωνίας που υπεγράφη και αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίησή της. Παραδέχθηκε την «δυσκολία πολλών άρθρων», αλλά όπως εξήγησε η υπερψήφισή του «αποκαθιστά την εμπιστοσύνη» και διαμορφώνει τις «προϋποθέσεις σταθερότητας και εξόδου από την κρίση». Ωστόσο, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Προς τούτο είπε ότι υπάρχει το «παράλληλο πρόγραμμα» εξόδου από την κρίση και μαζί όλα αυτά «θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση, την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή στις αγορές». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφερθείς στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, εστίασε σε τρείς στόχους:

1. Περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση. Μάλιστα εκτίμησε ότι οι στόχοι «είναι ιδιαίτερα ήπιοι και ρεαλιστικοί και μειώνουν την ανάγκη λήψης νέων επώδυνων μέτρων».

2. Εμπέδωση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

3. Μακροχρόνια οικονομική ανάκαμψη

Όπως εξήγησε το συζητούμενο νομοθέτημα περιέχει «δέσμη μέτρων, δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που θα υπηρετούν αυτούς τους στόχους».

Ηπιότερη η ύφεση το 2015 -Θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό

«Πληθώρα νέων δεδομένων δείχνει ότι η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ηπιότερη ύφεση το 2015 από ό,τι προβλεπόταν και αυτό θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κατά την δευτερολογία του στις συναρμόδιες επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Χουλιαράκης, η επιδίωξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμών το διάστημα 2010 – 2015 είναι η αιτία της προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής που παγιδεύτηκε η χώρα για πέντε χρόνια, «είναι η αιτία που στην ελληνική οικονομία υπήρξε μεγάλη διάρρηξη τόσο του οικονομικού όσο και του κοινωνικού ιστού».

«Η σημερινή συμφωνία ανατρέπει αυτή τη λογική. Γι’ αυτό το λόγο αυτή η συμφωνία διαφέρει από τις δύο προηγούμενες» υπογράμμισε και παρατήρησε πως: Στηρίζεται σε χαμηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, η ανάγκη προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής να είναι μηδενική ή εξαιρετικά ήπια και ακόμη -όπως είπε- πέτυχε την αναχρηματοδότηση του υπαρκτού στοκ του δημόσιου χρέους 53 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια και πολύ μεγαλύτερες ωριμάνσεις.

«Αυτό σημαίνει πρακτικά επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους» εξήγησε και πέραν αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πως πέτυχε να βάλει ξανά στο κέντρο της διαπραγμάτευσης την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και των επιτοκίων και της διάρκειας των ωριμάνσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τους επόμενους δηλαδή μήνες ενδεχομένως τον επόμενο Δεκέμβριο.

«Έβαλε ξανά στο τραπέζι θέματα που ήταν στο καλάθι των άχρηστων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, μετά από ένα – δύο χρόνια το θέμα του κατώτατου μισθού» συμπλήρωσε επίσης.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης είπε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ηπιότερο σε σχέση με το παρελθόν και θα επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας βραχυχρόνια, αλλά και για την επόμενη την τριετία. Θα επιτρέψει επίσης την σταδιακή εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (3865/2010) σε τρεις δεκαετίες, καθώς και την μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές συντάξεις, όπως και τον σταδιακό τερματισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Τέλος, ανέφερε επίσης ότι, η σταδιακή ενοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μην ξαναβρεθεί στη θέση να μην έχει πόρους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις κάτω από συνθήκες ταμειακής ασφυξίας.

Πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση

«Θα τιμήσουμε την υπογραφή μας σε δυσβάσταχτα μέτρα», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην «άχαρη αποστολή να εισηγηθώ την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού». Όπως είπε «είναι αφάνταστα δύσκολα για την ελληνική κοινωνία και για την ψήφισή τους» τα μέτρα που περιλαμβάνει. «Ιδιαίτερα για μας που καταγγέλλαμε τις μνημονιακές συμβάσεις και χάσαμε ένα μεγάλο τμήμα του κόμματός μας», συμπλήρωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παραδεχόμενος ότι «αρκετοί από μας, όχι όλοι μας, θεωρούσαμε ότι τα μνημόνια πρέπει να φύγουν». «Ξέρουμε ότι την ίδια δυσκολία έχουν και στην ΚΟ των ΑΝΕΛ. Εύκολα είναι τα πράγματα για τις Κ.Ο. του ΚΚΕ και της ακροδεξιάς που δεν ψήφισαν την συμφωνία. Ενώ προβληματική είναι η στάση της Ε.Κ που έβαζε προϋπόθεση για την στήριξη της κυβέρνησης εννιά σημεία που δεν περιλαμβάνονται στην συμφωνία», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Ωστόσο, δήλωσε ότι «παρά την σκληρότητα των μέτρων, εισηγούμαστε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μετά και τις βελτιώσεις που θα προταθούν και αναμένεται να γίνουν αποδεκτές». Από την πτέρυγα της ΝΔ υπήρξαν αποδοκιμασίες και χειροκροτήματα προς τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένους να φωνάζουν ειρωνικά: «΄΄Ναι΄΄ σε όλα», ή «Εμείς θέλουμε το παράλληλο πρόγραμμα…». Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι πιο σοβαροί διότι την συνεδρίαση αυτή την παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή οι πιστωτές της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, ενώ τους είπε ότι τα μέτρα αυτά τα είχε και το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη. «Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς, ποια είναι τα δικά σας ισοδύναμα;», ρώτησε τους «γαλάζιους» βουλευτές που χειροκροτούσαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας του ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος είπε προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας: «Δυσκολεύεστε! Προτάξαμε κι εμείς το δίκιο της ανάγκης, την δημοσιονομική προσαρμογή, για την οποία όταν μιλούσαμε εσείς καταψηφίζατε και τώρα μας ρωτάτε σε τι διαφωνούμε». Και πρόσθεσε: «Διαφωνούμε σε όλα όσα κάνατε! Διαφωνούμε με τα ψέματα, με την μακρόσυρτη διαπραγμάτευση και την επικοινωνιακή της διαχείριση που οδήγησε στην επιδείνωση των σχέσεών μας με την Ε.Ε. και της ίδιας της θέσης της χώρας. Διαφωνούμε με τις ζαριές που παίξατε και τέλος, με τον λογαριασμό που φέρατε». Όπως σημείωσε ο «γαλάζιος» εισηγητής, «παρήλθε η εκλογική ευφορία και τώρα έρχεται η εφορία»! Όπως έκανε γνωστό, η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής διότι, όπως διευκρίνισε, λέει «όχι σε κάθε επιπλέον φορολογική επιβάρυνση», ενώ επιφυλάχθηκε για την στάση του κόμματός του στην Ολομέλεια για διατάξεις που εξορθολογίζουν το σύστημα της πάταξης της φοροδιαφυγής, που ρυθμίζουν τα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων και ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών. Κατάληξε δε τονίζοντας ότι το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ατελέσφορο, «σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της εξαπάτησης».

ΠαΣοΚ: Τα ψέματα τελείωσαν

«Υποχρεωθήκατε να γλείψετε εκεί που φτύνατε», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠαΣοΚ Ι. Κουτσούκος και έκανε λόγο για «διάψευση της προεκλογικής ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ περί της λεγόμενης σκληρής διαπραγμάτευσης που όχι μόνο δεν ήταν σκληρή, αλλά ήταν παράδοση άνευ όρων». «Σήκωσαν λευκή πετσέτα», είπε και πρόσθεσε: «Τα ψέματα τελείωσαν και ο λογαριασμός ήρθε». Ο εισηγητής του ΠαΣοΚ άσκησε σφοδρή κριτική στο πολυνομοσχέδιο κάνοντας λόγο για «ρυθμίσεις που οδηγούν σε παραπέρα επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων και τις εισηγούνται αυτοί που όχι μόνο μας κατηγορούσαν για τον ΕΝΦΙΑ αλλά έλεγαν και ότι θα τον καταργήσουν και τώρα εντάσσουν και άλλες κατηγορίες πολιτών (όπως οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων)». Ενώ για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό είπε «έχουμε βάρβαρου χαρακτήρα ρυθμίσεις εις βάρος των πιο αδύναμων και ανήμπορων». Ο κ. Κουτσούκος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής και επιφυλάχθηκε για συγκεκριμένες διατάξεις που κινούνται στο πνεύμα των αλλαγών που προωθούσε το ΠαΣοΚ όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, το οποίο επίσης καταψηφίζει, ο Ν. Καραθανασόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι υπηρέτης των πιο βάρβαρων στοιχείων του καπιταλισμού». Ενώ τόνισε: «Με το πολυνομοσχέδιο, φέρνετε έναν οδοστρωτήρα στην πλάτη του ελληνικού λαού. Είστε οι ικανότεροι για να επιβάλλετε τα χειρότερα στον λαό. Στο όνομα της Αριστεράς επιβάλλετε τα πιο σκληρά μέτρα».

Ποτάμι: Καλώς ήλθατε στην πραγματικότητα

«Καλώς ήλθατε στην πραγματικότητα», είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ως τώρα πέφτατε από τον ουρανοξύστη των 50 ορόφων και όταν σας ρωτούσαν ΄΄πώς πάει΄΄, απαντούσατε ΄΄προς το παρόν καλά΄΄, αλλά τώρα βρεθήκατε στην πραγματικότητα», σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, ενώ αναφορικά με παλαιότερες μομφές που είχε εκτοξεύσει κατά του κυβερνώντος κόμματος σημείωσε: «Δεν σας είπα ψεύτες για τον Γενάρη, εκεί δεν ξέρατε ήσασταν αφελείς, αλλά σας είπα ψεύτες για τον Σεπτέμβρη, για την διαπραγμάτευση και το παράλληλο πρόγραμμα. Αλλά υπόσχομαι να μην σας πω πάλι ψεύτες». Επίσης τους κατηγόρησε ότι είναι «πρόχειροι» καθώς το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «διατάξεις που γράφτηκαν στο πόδι». Επίσης τους κατηγόρησε ότι «βάζετε διατάξεις που δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις». «Για να περάσουν λάθρα; Είστε λαθρονομοθέτες;», διερωτήθηκε ενώ τους κατηγόρησε ότι παίρνουν πίσω κάθε διάταξη που είχε περάσει επί υπουργίας Στρατούλη: «Δεν έχετε αφήσει ούτε μια διάταξη που έφερε ο κ. Στρατούλης. Αυτός ο νόμος είναι στρατουλοκτόνος!», είπε ο κ. Θεοχάρης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό. «Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε ανάλγητα υφεσιακά μέτρα αποτέλεσμα της ανεπάρκειά σας. Θα είμαστε εδώ για να ήμαστε η χαμένη συνείδησή σας», είπε.