Λιγότερους φόρους από όσους πλήρωσε ο μέσος Βρετανός μισθωτός, κατέβαλε το 2014 το Facebook στη Βρετανία. Το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης πλήρωσε συγκεκριμένα μόλις 4.327 στερλίνες (5.843,08 ευρώ) για τις δραστηριότητές του στη χώρα.
Ο μέσος μισθός στη Βρετανία είναι 26.500 στερλίνες (35.785 ευρώ). Και το σύνολο του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλει κάποιος που έχει αυτές τις ετήσιες αποδοχές, είναι για την ακρίβεια 5.392,80 στερλίνες, δηλαδή 7.280 ευρώ.
Άρα, όπως σημειώνει το BBC, το Facebook κατέβαλε για την χρήση 2014 στο βρετανικό κράτος φόρο περίπου 1.000 στερλίνες (1.500 ευρώ) μικρότερο από όσο κατέβαλε ο μέσος Βρετανός φορολογούμενος.
Σύμφωνα με τις βρετανικές φορολογικές αρχές, ο αμερικανικός επιχειρηματικός κολοσσός εμφάνισε στη Βρετανία για την χρονιά που πέρασε ζημίες προ φόρων που έφθασαν στα 28,5 εκατ. στερλίνες (38,5 εκατ. ευρώ).
Η εταιρεία επίσης εμφανίζεται να έχει καταβάλει στους 362 εργαζομένους που απασχολεί στη Βρετανία μπόνους σε μετοχές συνολικής αξίας 35,4 εκατ. στερλινών (47,8 εκατ. ευρώ). Πρόκειται ασφαλώς για αστρονομικό ποσό, αφού αν διαιρέσει κανείς τα 47,8 εκατ. ευρώ δια 362 προκύπτει ότι σε κάθε εργαζόμενο στο Facebook Βρετανίας αναλογεί μπόνους… 132.000 ευρώ!
Τον Ιανουάριο που πέρασε, πάντως, το Facebook ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2014 τα κέρδη του έφθασαν στα 701 εκατ. δολάρια (616,5 εκατ. ευρώ), εμφανίζοντας αύξηση 34% συγκριτικά με τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου του 2013.
Τα συνολικά κέρδη της αμερικανικής εταιρείας την χρονιά που πέρασε έφθασαν τα 2,9 δισ. δολάρια (2,55 δισ. ευρώ), ήσαν δηλαδή σχεδόν διπλάσια από τα κέρδη του 2013, καθώς τα διαφημιστικά έσοδα του Facebook αυξήθηκαν κατά 53% και έφθασαν στα 3,59 δισ. δολάρια (3,16 δισ. ευρώ).
Ο ίδιος ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μάλιστα, ανακοίνωσε με περηφάνια ότι «το Facebook, πλέον, αυξάνει κατά 1,39 εκατομμύρια μηνιαίως τον αριθμό των ενεργών μελών του». Ήταν ο ρυθμός αύξησης των μελών κατά το 2014, ταχύτερος κατά 13% συγκριτικά με το 2013.

Ο κόμπος στο χτένι
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές στα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης πνέουν μένεα κατά του Facebook, μετά τις ζημίες που εμφάνιση στις δραστηριότητές του στη Βρετανία και την προκλητικά χαμηλή φορολόγηση που κατέβαλε στην βρετανική κυβέρνηση.
Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC, τα αποκαλυπτικά στοιχεία των βρετανικών αρχών είναι προφανές ότι θα αναθερμάνουν το ζήτημα της φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων στη Βρετανία μέσω της μεταφοράς και εγγραφής των κερδών τους σε άλλες χώρες, με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη ερευνά περιπτώσεις αμερικανικών επιχειρήσεων όπως η Google, η Amazon η Starbucks αλλά και μιας θυγατρικής της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Motor που επιδίδονται συστηματικά στο «σπορ» της φοροαποφυγής μέσω της τακτικής μεταφοράς κερδών από χώρα σε χώρα.
Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΟΣΑ και ο όμιλος των 20 μεγαλυτέρων σε ΑΕΠ χωρών του πλανήτη (G20) σε κοινή έρευνά τους διαπίστωσαν εξαιτίας της τακτικής μεταφοράς κερδών σε φορολογικούς παραδείσους όχι μόνο υπεράκτιους αλλά και απολύτως… ηπειρωτικούς, όπως είναι το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, οι κυβερνήσεις του πλανήτη χάνουν φορολογικά έσοδα από 100 έως 240 δισ. δολάρια.
Με τη μέθοδο αυτή, δηλαδή, χάνεται από το 4% έως το 10% του συνόλου των φορολογικών εσόδων παγκοσμίως.