Υπέρ της χρήσης πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές των ελλήνων τάσσονται οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού και Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας δηλώνει με ανακοίνωση της «ξεκάθαρα ναι στη χρήση πλαστικού χρήματος» και η ξεκινά πανελλαδική καμπάνια «POS παντού, κάρτες σε όλους».

Όπως σημειώνουν θετικό προς την κατεύθυνση αυτή είναι το γεγονός ότι και η Κομισιόν θεωρεί δυνατή τη συγχρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία της τοποθέτησης τερματικών συσκευών POS σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Επίτροπο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Τζόναθαν Χιλ, απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Ήδη η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολές στις διοικήσεις όλων των ελληνικών τραπεζών, ζητώντας συνάντηση για το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων και της προμήθειας συσκευών POS σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά και αγορά της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 150.000 μηχανάκια POS που είναι σε χρήση σήμερα, θα απαιτηθούν άλλα 400.000 για να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Μετά από ένα τρίμηνο λειτουργίας της αγοράς με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και δεδομένου του νέου περιβάλλοντος που έχουν φέρει στις συναλλαγές τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών, ο εμπορικός κόσμος της χώρας θεωρεί ως άμεση προτεραιότητα την εφ/ όλης της ύλης συζήτηση για τον επανακαθορισμό των χρεώσεων των εμπορικών συναλλαγών με τις ελληνικές τράπεζες. «Θεωρούμε ως αυτονόητο ότι, οι χρεώσεις των τραπεζών για συνήθεις συναλλαγές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και το κόστος των εμβασμάτων μέσω e-banking και ΑΤΜ, πρέπει επίσης να αναπροσαρμοστούν ανάλογα.

Είναι πλέον πρόσφορο το έδαφος για την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων, ώστε οι σχετικές χρεώσεις για τις τραπεζικές εργασίες να ανταποκρίνονται τόσο στον συνεχώς αυξανόμενο όγκο και ζήτηση, όσο και στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των εμπόρων και των καταναλωτών», σημειώνει η ΕΣΕΕ.