Ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τρλιτης οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δήλωσε ότι πρόθεση όλων των εταίρων είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τον «μποναμά Τσίπρα» αρκέστηκε να πει, ερωτηθείσα εάν η κίνηση αυτή «χαλάει» το κλίμα και δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί ανέφερε, ότι δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί και ειδικότερα όσον αφορά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017, η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι όλοι οι εταίροι θα δεσμευθούν εποικοδομητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η δουλειά το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, το χάσμα ΕΕ και Αθήνας με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά το 2018 όσο και για τα εργασιακά παραμένει από ό,τι φαίνεται αγεφύρωτο, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι η εξεύρεση λύσης μπορεί να αργήσει αρκετά, ίσως και έως τον Φεβρουάριο.

Ενδεικτική της πολυπλοκότητας των ζητημάτων η αναφορά πηγής των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η διαδικασία, έτσι όπως εξελίσσεται, θα απαιτήσει πιθανώς άνωθεν πολιτική παρέμβαση, σε επίπεδο ίσως και αρχηγών κρατών και όχι απλώς υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνει δράση και προγραμματίζει επαφές με Ολάντ και Μέρκελ προκειμένου να υπάρξει «πολιτική απόφαση» για την επιτάχυνση των διαδικασιών σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης σίγουρα αρκετά πριν τον Φεβρουάριο, οπότε θα κριθεί εν πολλοίς η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χωρίς το οποίο δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.

Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε εχθές το απόγευμα και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και το ίδιο περιμένει και από τους θεσμούς.

Επίσης, σημείωσε ότι το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2019. Αυτό θα τονιστεί και στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι τα μέτρα για τους συνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και υποχρέωσή της απέναντι σε κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά και απέναντι στους νησιώτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.