Η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης και δη το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί Ελληνες και Ελληνίδες, και μάλιστα σε νεαρή ηλικία, να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Πάντως γίνονται κάποιες προσπάθειες, όπως ημερίδες, φόρουμ και συναντήσεις, με στόχο την ενημέρωση και την εξεύρεση εργασίας.
Ειδικότερα, το kariera.gr διοργανώνει τις Ημέρες Καριέρας στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2015 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Οι Ημέρες Καριέρας 2015 απευθύνονται σε εκείνους που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε εκείνους που θέλουν να εξελίξουν την προσωπική και επαγγελματική τους πορεία, σε όλους όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά εκπροσώπους από τις μεγαλύτερες εταιρείες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, να ενημερωθούν για τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα από εκπαιδευτικούς οργανισμούς και να γνωρίσουν start-up επιχειρήσεις. Στο φετινό Up Event διοργανώνονται ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων από όλους τους τομείς εργασίας, οι οποίοι μέσα από το προσωπικό τους παράδειγμα παρουσιάζουν με τρόπο βιωματικό τις τάσεις στην εργασία. Μέσα από workshops ειδικών recruiters και συμβούλων οι επισκέπτες θα κατατοπίζονται σε θέματα βιογραφικού σημειώματος, διαχείρισης συνέντευξης και επαγγελματικού προσανατολισμού.
Σημειώνεται ότι πέρυσι στο φεστιβάλ καριέρας 2014 περισσότεροι από 7.000 επισκέπτες περιηγήθηκαν στα περίπτερα των επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό, κατέθεσαν τα βιογραφικά τους σημειώματα και πέρασαν από προσωπικές συνεντεύξεις, συνάντησαν εκπροσώπους από εκπαιδευτικούς οργανισμούς της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού και ενημερώθηκαν για τις νέες τάσεις στην εκπαίδευση, ενημερώθηκαν για επιδοτούμενα προγράμματα ανέργων και εξειδικευμένα σεμινάρια, ενώ συμμετείχαν σε ενδιαφέροντα workshops μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις.
Το προφίλ των επισκεπτών ήταν: 23% 18-24 ετών, 41% ηλικίας 25-30 ετών, 17% 31-35 ετών και 19% άνω των 35 ετών, το 57% των επισκεπτών είναι απόφοιτοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το 24% κάτοχοι μεταπτυχιακώνή διδακτορικών τίτλων και το 12% απόφοιτοι ΤΕΕ/ΙΕΚ, το 33% εργάζεται ήδη ενώ το 67% των επισκεπτών αναζητεί εργασία, το 33% των επισκεπτών διαθέτει ως τρία χρόνια προϋπηρεσία, το 20% 5-10 έτη, το 19% περισσότερο από 10 έτη, το 14% 3-5 έτη και ένα 14% καθόλου.
Επίσης, η πλειοψηφία των επισκεπτών ήταν απόφοιτοι τμημάτων διοίκησης επιχειρήσεων, οικονομικών επιστημών, πληροφορικής, λογιστικής, μάρκετινγκ, λογιστικής και χρηματοοικονομικής, μηχανολόγων μηχανικών, μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας και τουριστικών επιχειρήσεων. Οι κλάδοι που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση ως επιθυμητό αντικείμενο απασχόλησηςαπό τους υποψήφιους επισκέπτες ήταν η πληροφορική, τα λογιστικά, τα χρηματοοικονομικά, η εκπαίδευση, οι πωλήσεις, οι μηχανικοί, τα επαγγέλματα υγείας, γραμματειακής υποστήριξης και τα επαγγέλματα διοίκησης επιχειρήσεων.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε για 23η χρονιά το Career Forum του ALBA. Εχοντας καθιερωθεί ως θεσμός στην αγορά εργασίας, η εκδήλωση έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους τελειοφοίτους του ALBA με εκπροσώπους της ελληνικής αγοράς εργασίας, ώστε να διερευνήσουν από κοινού ευκαιρίες για νέες επαγγελματικές συνεργασίες.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 93 τελειόφοιτοι από τα εξής ακαδημαϊκά προγράμματα: The ALBA MBA, MBA in Shipping, MSc in International Business & Management, MSc in Marketing, MSc in Finance, MSc in Strategic Human Resources Management, MSc in Business for Lawyers, MSc in Risk Management , MSc in Shipping Management, MSc in Tourism Management και MSc in Entrepreneurship.
Παράλληλα, έλαβαν μέρος 91 διακεκριμένες εταιρείες, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από 147 στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού, εκ των οποίων πολλοί και απόφοιτοι του ALBA. Στο πλαίσιο του 23ου Career Forum πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά ειδικό Career Day για όσους τελειοφοίτους αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης σε νέες και γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις (startups). Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με ιδρυτές και εκπροσώπους 10 επιτυχημένων νέων επιχειρήσεων που αναζητούν εκπαιδευμένους συνεργάτες για να στελεχώσουν την ομάδα τους.

HeliosPlus