Στην παροχή φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, προκειμένου να εκτελούν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς τα έσοδα που χάνει το ελληνικό δημόσιο κάθε χρόνο από την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο είναι της τάξης των 15-20 δισ. ευρ.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 1ου συνεδρίου για τις ψηφιακές πληρωμές, που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα το ΤΕΕ, η ΕΜηΠΕΕ και η ITU, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στην αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερα έσοδα για το δημόσιο.
Όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, η χώρα χάνει 15-20 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών παλεύει να βρει ισοδύναμα 150 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και να αντλήσει έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.
«Σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για να σταματήσει αυτό που σήμερα βοηθάει την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, αξιοποιώντας την εμπειρία άλλων χωρών και τα δεδομένα διεθνών οργανισμών» είπε, συμπληρώνοντας ότι αυτό προβλέπεται και από την πρόσφατη δανειακή σύμβαση της χώρας.
«Θα δώσουμε κίνητρα στον πολίτη και θα τον επιβραβεύσουμε μέσω της φορολογίας», είπε ο κ. Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι το αφορολόγητο θα «χτίζεται» μέσα από το πλαστικό χρήμα και θα έχει επιπλέον οφέλη «από το να κρατάς σε ένα κουτάκι αποδείξεις, ενώ όλοι ξέρουμε ότι δεν τις ελέγχει κανείς και ότι δεν έχει κανένα νόημα να το κάνει».
Όπως είπε:
– Οι ιατρικές δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη μόνο εάν έχουν γίνει ηλεκτρονικά
– Θα υπάρχει απαλλαγή από την υποχρέωση κατάθεσης φορολογικής δήλωσης, εάν όλες οι συναλλαγές γίνονται ψηφιακά. Αυτό θα γίνει, όπως τόνισε, εάν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δηλώσουν έναν αποκλειστικό επαγγελματικό λογαριασμό τραπέζης (και μία κάρτα), μέσω του οποίου θα εκτελούνται όλες οι συναλλαγές τους. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει από ένα όριο τζίρου και κάτω, πρόσθεσε.
– Στην κατεύθυνση της υιοθέτησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα δοθούν κίνητρα μέσω της φορολογίας και παράλληλα θα ζητηθεί από τις τράπεζες να επιβραβεύσουν τους πελάτες τους που θα χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αναλογικά βάσει της συχνότητας χρήσης τους
– Θα ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να παρέχουν κίνητρα όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά μέσα αντί των μετρητών.
– Θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της απλοποίησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων
– Μεσοπρόθεσμα, θα δοθούν και κίνητρα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές μόλις υπάρχει εικόνα από την επιρροή του μέτρου στην μείωση της φοροδιαφυγής.
– Θα υπάρξει η δυνατότητα είσπραξης του ΦΠΑ σε ημερήσια βάση και θα γίνεται εκκαθάριση κάθε έναν ή δύο μήνες.
Στόχος είναι, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, να περνούν οι συναλλαγές μέσα από το τραπεζικό σύστημα, να υπάρχει αυτόματη παρακράτηση του ΦΠΑ και να δημιουργηθεί ένα χρήσιμο εργαλείο για το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και από το υπουργείο, καθώς θα πρέπει ο μοναδικός επαγγελματικός λογαριασμός, που προτείνεται, να είναι ακατάσχετος για το δημόσιο και τις τράπεζες. Αλλιώς, σχολίασε, «δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο από το να πυροβολήσουμε τα πόδια μας».
Μάλιστα, σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι οι τράπεζες χρεώνουν τις επιχειρήσεις για την χρήση των POS με ποσοστό επί του τζίρου και όχι επί των κερδών, όπως κάνει το δημόσιο.
Παράλληλα, τόνισε, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει και τα ζητήματα μηχανογράφησης, καθώς ακόμη, για παράδειγμα στον τομέα των ακινήτων, ένα κομμάτι της διαδικασίας γίνει χειρόγραφα, ενώ παραμένει ζητούμενο η διασύνδεση των ταμειακών με την ΓΓΠΣ.
Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι από το 2016 στόχος είναι ο πολίτης να μην χρειάζεται να πηγαίνει στην εφορία και να εξυπηρετείται ηλεκτρονική ή τηλεφωνικά κι εάν χρειαστεί να το κάνει, αυτό να γίνεται με οργανωμένο ραντεβού όπως στο εξωτερικό.
Τέλος, σημείωσε ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου με την κοινωνία.

ΕΣΕΕ: Ενθαρρύνει τη χρήση πιστωτικών, αλλά ζητά λογικές τραπεζικές χρεώσεις

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν φοβούνται αλλά καλωσορίζουν το ενδεχόμενο της αναγνώρισης αφορολόγητου μόνο με τη χρήση πιστωτικών» αναφέρει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας παλαιότερες δικές της πρωτοβουλίες.

Ζητά παράλληλα, επανακαθορισμό των τραπεζικών χρεώσεων, ώστε να διορθωθούν αδικίες που επιβαρύνουν εμπόρους και καταναλωτές.

Αναλύτικά η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη:

«…Οι εμπορικές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν φοβούνται αλλά καλωσορίζουν το ενδεχόμενο της αναγνώρισης αφορολόγητου μόνο με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Η ΕΣΕΕ ήταν εκείνη που ξεκίνησε την εκστρατεία ‘Ταμειακές παντού, Αποδείξεις απ’ όλους’ και επεδίωξε την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη στην οικονομία της συνεπούς φορολογικής συμπεριφοράς.

» Έτσι, προτείνουμε μία νέα εκστρατεία ‘POS παντού, Κάρτες απ’ όλους’, που θα επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό τη χρήση καρτών από επιχειρηματίες και καταναλωτές. Παρά ταύτα, πρέπει να προσέξουμε ώστε οι χρεώσεις να είναι αντίστοιχες με τις ευρωπαϊκές.

» Ας δούμε ενδεικτικά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η χρέωση ανέρχεται στο 0,2% για τις χρεωστικές και 0,3% για τις πιστωτικές.

» Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε το Υπουργείο σε μία ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα μετέχει και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), για τον επανακαθορισμό των τραπεζικών χρεώσεων και την διόρθωση των λαθών που τόσο άδικα επιβαρύνουν εμπόρους και καταναλωτές…»