Το πρώτο κύμα φόρων που θα πλήξει αγρότες, νησιώτες και ιδιοκτήτες με εισοδήματα από ενοίκια έρχεται μέσα στον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές προετοιμάζει τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα γίνουν σε βάθος τριετίας αλλά και το νομοσχέδιο που θα συνοδεύσει τον νέο προϋπολογισμό του 2016 στη Βουλή.
Στις αποφάσεις που έχουν ήδη κλειδώσει περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σταδιακή κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών το 2016 και το 2017, η αύξηση του φόρου στα ενοίκια, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών, η σύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις που προέρχονται αποκλειστικά από τη χρήση πλαστικού χρήματος κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προωθεί μια σειρά μέτρων για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που έχουν «δραπετεύσει» τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, την εμφάνιση (μέσω κινήτρων) εισοδημάτων χιλιάδων φορολογουμένων που τα αποκρύβουν, την καθιέρωση ηλεκτρονικού χρήματος για συμψηφισμό χρεών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, την υποχρέωση να δέχονται οι γιατροί πλαστικό χρήμα και οι ιατρικές δαπάνες και οι αποδείξεις δαπανών διαβίωσης να γίνονται δεκτές από την Εφορία μόνο αν έχουν πληρωθεί με κάρτα, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων εφόσον το 80% του τζίρου τους γίνεται με πλαστικό χρήμα, αλλά και μια σειρά αλλαγών στη φορολογία φυσικών προσώπων.
Για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν καταλήξει να εφαρμοστεί για εφέτος κανονικά ο ΦΠΑ 23% και να επαναξιολογηθεί το μέτρο τον Μάρτιο του 2016 μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές ΦΠΑ. Εφόσον τα έσοδα από ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε εκ των πραγμάτων το μέτρο αυτό θα πρέπει να καταργηθεί και να αναζητήσει η κυβέρνηση νέες πηγές εσόδων. Για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα του 2015 και του 2016 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων ούτε θα αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι για τα εισοδήματα του 2016 να ενσωματωθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης.
Την 1η Οκτωβρίου 2015 θα έχουμε την πρώτη φάση κατάργησης της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου μέσω αύξησης του ΕΦΚ, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η προκαταβολή φόρου στους επαγγελματίες στο 75%. Επίσης θα μειωθεί στο 50% το κονδύλι που προορίζεται για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών. Ωστόσο στη φορολογία εισοδήματος του 2016 (δηλώσεις 2017) θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις για εκείνους που εισπράττουν ενοίκια αλλά και στους αγρότες. Ειδικότερα προβλέπεται αύξηση φόρου στα ενοίκια στο 15% για εισόδημα ως 12.000 ευρώ και 35% για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ από 11% και 33% που ισχύει σήμερα αντιστοίχως.
Στους αγρότες ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί στο 20% από 13% σήμερα, ενώ για τα εισοδήματα του 2017 θα αυξηθεί στο 26%, χωρίς καμία εξαίρεση. Σημαντικό μέτρο που θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων από τη μείωση της φοροδιαφυγής είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η μείωση φόρου με αποδείξεις των 2.100 ευρώ να ισχύσει από το 2016 εφόσον αυτές έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα.
Επίσης μέσα στο 2016 θα εξεταστεί η κατάργηση ή ο περιορισμός σειράς φοροαπαλλαγών όπως είναι οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ θα καταργηθούν αρκετές εξαιρέσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις.
Την 1η Οκτωβρίου 2016 θα καταργηθεί πλήρως η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου, ενώ η προκαταβολή φόρου στους επαγγελματίες θα αυξηθεί στο 100%.

ΣΧΕΔΙΑ
Ηλεκτρονικό χρήμα για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών
Ενα φιλόδοξο σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και το αντίστροφο προωθεί με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών.
Δημιουργείται ηλεκτρονικό αξιόγραφο το οποίο θα διακινείται μέσω του τραπεζικού συστήματος για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα προβλέπει την προαιρετική αποδοχή μέτρου από ιδιώτες – επιχειρήσεις, ενώ θα δίνεται ένας μήνας προθεσμία στον ιδιώτη προμηθευτή να μεταβιβάσει το αξιόγραφο σε άλλη επιχείρηση ή ιδιώτη που έχει χρέη στην Εφορία. Ο τελικός κάτοχος του αξιόγραφου θα το καταθέτει στο Δημόσιο για να πληρώσει την Εφορία ή τις ασφαλιστικές εισφορές.
Για παράδειγμα, χρωστάει στο Δημόσιο 500.000 σε μία επιχείρηση. Το κράτος δεν διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να εξοφλήσει το χρέος τους. Μέσω τράπεζας δίνει ένα ηλεκτρονικό αξιόγραφο στην επιχείρηση με το ποσό των 500.000 ευρώ το οποίο θα έχει ισχύ έναν μήνα για να μη θεωρηθεί παράλληλο χρήμα.
Ο επιχειρηματίας μπορεί να το δώσει στη συνέχεια σε έναν προμηθευτή που χρωστάει στην Εφορία και να πληρώσει το κράτος με τη σειρά του με αυτό το αξιόγραφο. Με αυτόν τον τρόπο και φορολογική ενημερότητα μπορεί να του χορηγηθεί και να μειωθεί το ληξιπρόθεσμο χρέος τους.
Επαναπατρισμός κεφαλαίων – Αδήλωτα εισοδήματα
Μέσα στον Οκτώβριο το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ενιαία αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη που είχαν αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν τον φόρο με βάση τις κατ’ έτος ισχύουσες φορολογικές κλίμακες. Οσοι φορολογούμενοι επιλέξουν αυτή τη διαδικασία θα απολαύσουν κατάργηση προστίμων, προσαυξήσεων και απαλλαγή από ποινικές ευθύνες. Ωστόσο το σημαντικότερο κίνητρο είναι ότι ανάλογα με το πού θα επιλέξει να τοποθετήσει τα χρήματα που θα έρθουν από το εξωτερικό (π.χ., σε ομόλογα, ακίνητα, προθεσμιακές καταθέσεις) θα έχει σημαντική φορολογική έκπτωση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ