Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Suzuki εξαγόρασε το μερίδιο περίπου 20% του μετοχικού της κεφαλαίου που κατείχε η γερμανική Volkswagen αντί 460 δισ. γεν (3,8 δισ. δολ.), τερματίζοντας εξαετή συνεργασία που είχαν οι δύο εταιρείες.
Η συμφωνία συνεργασίας Suzuki-VW εγκαινιάστηκε το 2009, αλλά γρήγορα ανέκυψαν προβλήματα μ’ αυτή. Τον περασμένο μήνα διεθνής διαιτησία είχε διατάξει τη VW να πουλήσει το πακέτο μετοχών της Suzuki που κατείχε –ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της ιαπωνικής εταιρείας. Τη συνεργασία κατήγγειλε η Suzuki το 2011 και προσέφυγε σε διεθνή διαιτησία για τη λύση της συνεργασίας της με το γερμανικό όμιλο.
Όπως μεταδίδει το BBC, οι δύο εταιρείες είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν για την κατασκευή αυτοκινήτων με αιχμή την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμων. Η Suzuki κατηγόρησε σύντομα όμως τη Volkswagen ότι δεν μοιραζόταν μ’ αυτή τις τεχνολογικές πληροφορίες που είχε για τον συμπεφωνημένο αυτό σκοπό.
Από την άλλη πλευρά, η Volkswagen αντέδρασε σε συμφωνία της Suzuki με την ιταλική Fiat για την αγορά πετρελαιοκινητήρων.
Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο η τιμή της μετοχής της Suzuki εκτινάχθηκαν κατά 5% υψηλότερα μόλις έγινε γνωστό ότι η τέταρτη σε πωλήσεις ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανέκτησε το μετοχικό πακέτο που κατείχε η VW.