Στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παραπέμπουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, για να τονίσουν ότι για μια ακόμα φορά διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ και των υπόλοιπων στελεχών του κόμματος ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έφερε επενδύσεις και ανάπτυξη και ο ΣΥΡΙΖΑ τις έδιωξε.

Υποστηρίζουν ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2012 – 2014 όχι μόνο δεν αυξήθηκαν οι συνολικές επενδύσεις αλλά αντίθετα σημειώθηκε τεράστια αποεπένδυση και ότι, από την άλλη, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκε αύξηση του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου.

Ειδικότερα, σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι οι συνολικές επενδύσεις, όπως μετρώνται με βάση τον Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου (ΑΣΠΚ), μειώθηκαν κατά 33,5% τα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά σε σχέση με αυτό που παρέλαβαν, πέφτοντας σε επίπεδα χαμηλότερα από του 1995. Παράλληλα, σημειώθηκε μεγάλη πτώση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ από 15,7% σε 11,6%, που είναι σχεδόν το μισό από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Επιπλέον αναφέρεται ότι η κατακρήμνιση του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου λόγω των πολιτικών, που ακολούθησε η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια, αντανακλά τη συνεχόμενη υποχώρηση της μεγεθυντικής ζήτησης και την όλο και μικρότερη χρησιμοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Όπως τονίζεται, με βάση τα επίσημα στοιχεία, λοιπόν, το 2012 – 2014 όχι μόνο δεν αυξήθηκαν οι συνολικές επενδύσεις αλλά αντίθετα σημειώθηκε τεράστια αποεπένδυση, η οποία υπήρξε ένας από τους βασικούς λόγους, που οδήγησαν στην πολύ μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,7% τα ίδια χρόνια.

Από την άλλη, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκε αύξηση του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου κατά 5,1% και συνολικά του ΑΕΠ κατά 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, που στην κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.

Σημειώνεται τέλος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας επίγνωση των πραγματικών δυσκολιών της οικονομίας και της κοινωνίας, δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση ούτε πανηγυρίζει». Τονίζεται ότι, αντίθετα, εργάζεται σκληρά, όπως σκληρά διαπραγματεύτηκε επί έξι μήνες, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας, με πραγματικές επενδύσεις, που θα σέβονται τις εργασιακές σχέσεις και τους περιβαλλοντικούς όρους.