Με το βλέμμα στραμμένο στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ βρίσκονται οι αγορές, καθώς ενδέχεται την Πέμπτη να ανακοινώσει την αλλαγή νομισματικής πολιτικής που βρίσκεται σε αναμονή εδώ και μία δεκαετία. Οι αναλυτές προσπαθούν να μαντέψουν την τελική απόφαση της προέδρου της, Τζάνετ Γέλεν, καθώς οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές το τελευταίο διάστημα έχουν περιπλέξει τα δεδομένα σχετικά με το εύρος και τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης.


Τι λέει η Deutsche Bank

Ο David Folkerts-Landau και η ομάδα των οικονομολόγων της Deutsche Bank σε σημερινό τους σημείωμα πάντως εκτιμούν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις (αγορά εργασίας, πληθωρισμός, ελεγχόμενοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία από τις αναδυόμενες αγορές) ότι η Fed θα αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων (κατά 0,25%) την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ, σε περίπτωση που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιλέξει να μην προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της αυτή την εβδομάδα, η καθυστέρηση αυτή θα είναι μάλλον σύντομη, καθώς τα επιτόκια θα μπορούσαν να πάρουν την ανιούσα τον Οκτώβριο.
Οι τρεις επιλογές

Ο Sean Shepley, οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της ομάδας σταθερού εισοδήματος της Credit Suisse, υποστηρίζει πως υπάρχουν τρεις επιλογές για τη Fed:
n Πρώτον, μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι μελλοντικές αυξήσεις θα είναι σταδιακές και όχι σε κάθε συνεδρίαση.
n Δεύτερον, να μην προχωρήσει σε αύξηση, αλλά να προϊδεάσει για το ότι η αλλαγή στη νομισματική πολιτική της πιθανότατα θα γίνει πριν από το τέλος του έτους, δηλαδή τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο.
n Τρίτον, να καταστήσει σαφές ότι η κατάσταση στην οικονομία θα παραμείνει αμετάβλητη, ενδεχομένως και με μια αναγνώριση των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στις αγορές (κυρίως στις αναδυόμενες) από τις προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Ο Christopher Dembik, οικονομολόγος της Saxo Bank, εκτιμά ότι υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους η Fed οφείλει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο:
1Με τη στενή έννοια του όρου, η Fed βρίσκεται καθ’ οδόν για την επίτευξη του διττού στόχου της, καθώς με το ποσοστό της ανεργίας στο 5,1% η αμερικανική οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά στην πλήρη απασχόληση, ενώ διανύει τον έβδομο χρόνο συνεχούς ανάπτυξης. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Fed έχει σχεδόν εκπληρώσει τον στόχο της, καθώς ο πληθωρισμός, εξαιρώντας το πετρέλαιο και την ενέργεια, κυμαίνεται στο 1,8% πολύ κοντά στον στόχο του 2%.
2 Η Fed έχει πλήρη συνείδηση του κινδύνου δημιουργίας φαινομένων κερδοσκοπικής φούσκας. Οι πρόσφατες κερδοσκοπικές φούσκες στην αγορά μετοχών ή ακινήτων σε αρκετές βιομηχανοποιημένες χώρες επιβεβαιώνουν αυτή την αναγκαιότητα. Στις ΗΠΑ αρχίζουν να επανεμφανίζονται οι υπερβολές που οδήγησαν στην κρίση του 2007. Οι τιμές πολλών μετοχών έχουν αποσυνδεθεί από τους ισολογισμούς των εταιρειών, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε αγορά πρώτης κατοικίας μπορούν και πάλι να λάβουν δάνειο για το 97% της αξίας του ακινήτου. Η επιστροφή σε μια πιο ορθολογική νομισματική πολιτική ενέχει προφανείς κινδύνους, αλλά το πρωταρχικό όφελος θα είναι η επαναφορά της «πραγματικής» αξίας στο χρήμα.
3 Οι πιστωτικές συνθήκες θα επιδείξουν ελαστικότητα και αντοχή. Ακόμη και αν ο συντονισμός των νομισματικών πολιτικών μεταξύ των βασικών κεντρικών τραπεζών αποτελεί απατηλό όνειρο, μπορούμε να πούμε ότι υφίσταται μέχρις ενός βαθμού. Αυτό γίνεται φανερό από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να αποσύρει την επί τριετίας ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος τον περασμένο Ιανουάριο, μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε περίπτωση που η Fed αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, η παγκόσμια εκτύπωση χρήματος θα αυξηθεί. Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην Αμερική θα είναι ιδιαίτερα σταδιακή. Επιπλέον, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ως τα τέλη του 2016 τουλάχιστον, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ακολουθεί ανάλογη διαδικασία, η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
4Η αξιοπιστία της Fed εξαρτάται από αυτό. Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και μήνες, και από την περασμένη άνοιξη έχει οδηγήσει σε ανασχεδιασμό των χαρτοφυλακίων προς όφελος των προϊόντων που είναι αποτιμώμενα σε δολάρια. Τυχόν υπαναχώρηση της Fed θα αποδυνάμωνε την αξιοπιστία της και τη στρατηγική καθοδήγησης για το μέλλον.

HeliosPlus