Τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν και τα ελληνικά ομόλογα να περιληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) ανέπτυξε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα μια ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο η αξιολόγηση του προγράμματος είναι σε εξέλιξη, ενώ υπάρχουν και χρονικά όρια.

«Η Ελλάδα έχει μια συμφωνία και πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και ότι έχει την ιδιοκτησία της. Με βάση τις εξελίξεις και την πορεία, θα πάρουμε και την απόφαση» σημείωσε.

Επίσης ανακοίνωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, χαλαρώνοντας τα κριτήρια.

Πλέον, η ΕΚΤ μπορεί να επαναγοράζει έως και το 33% μίας έκδοσης ομολόγων από 25% που ίσχυε.

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών, λέγοντας ότι η Φρανκφούρτη επέμεινε στην εξαίρεση των ελλήνων καταθετών από ενδεχόμενο bail in (ουσιαστικά, κούρεμα καταθέσεων».

«Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό και επιζήμιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα χτυπούσε μερικές χιλιάδες αποταμιευτών» συνέχισε.

Για την πορεία του πληθωρισμού, ο Ντράγκι είπε: «Θα δούμε αρνητικούς δείκτες στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες. Είναι αυτό αποπληθωρισμός; Το Συμβούλιο εκτιμά ότι αυτά είναι μεταβατικές επιπτώσεις από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Θα παρακολουθούμε όμως προσεκτικά τις εξελίξεις.»

Για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ο Ντράγκι είπε ότι οι εκτιμήσεις πάνε προς τα κάτω: 1,4% από 1,5%, το 2015, 1,7% το 2016 και 1,8% το 2017.

Αμετάβλητα διατήρησε τα κυριότερα επιτόκια η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε, όπως αναμενόταν, να διατηρήσει τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.

Το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στραμμένα στον Ντράγκι τα μάτια των αγορών

Στον Μάριο Ντράγκι είναι σήμερα Πέμπτη στραμμένα τα μάτια των αγορών που θέλουν να δουν εάν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δώσει σήμα ότι είναι έτοιμος να λάβει κι άλλα μέτρα, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο, για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Οι πιέσεις αυτές έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της μεγάλης πτώσης τιμών των εμπορευμάτων και ιδιαίτερα του πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή άνοδο έχουν σημειώσει τα επιτόκια κρατικών ομολόγων. Τα επιτόκια του κρατικού χρέους της Γερμανίας με 10ετή διάρκεια έφτασαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων λόγω της παγκόσμιας αστάθειας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί κίνδυνο για την ΕΚΤ επειδή, για να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της αύξησης του πληθωρισμού και της ιδιωτικής κατανάλωσης, τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα δελεάζοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις να ξοδέψουν περισσότερα.

Όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα, τα επιτόκια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τώρα οι αναλυτές λένε ότι περιμένουν από τον Ντράγκι να επαναλάβει τη δέσμευσή του να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.