Στο Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου θα καταδειχθεί το εάν οι πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν στην αναβολή ή όχι της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς.

Η εν λόγω αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο. Ωστόσο, εκφράζεται από τους δανειστές ο φόβος πως ενδεχομένως να αναβληθεί για το Νοέμβριο ειδικά στην περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις 20 Σεπτεμβρίου δεν επιτρέψουν τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να εκταμιευθεί η υποδόση των 3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο και είχε σχεδιαστεί να παρασχεθεί το φθινόπωρο.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν το Eurogroup να ορίσει δύο «πακέτα» προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου και εφόσον εφαρμοστούν, να «σπάσει» η υποδόση των 3 δισ. ευρώ σε δύο μικρότερες δόσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας.

Η καθυστέρηση της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της εκταμίευσης της τελευταίας υπο-δόσης που εγκρίθηκε στα μέσα Αυγούστου, ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ θα μεταθέσει και τη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η μη λήψη της δόσης θα καθυστερήσει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Ενδέχεται δε η χώρα να αντιμετωπίσει εκ νέου και προβλήματα με την αποπληρωμή υποχρεώσεών προς το ΔΝΤ, ειδικά τον Δεκέμβριο που θα πρέπει να εξοφληθούν δάνεια 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου.

Το ΔΝΤ με τη σειρά του δεν θα μπορέσει να εμπλακεί χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και αποφασισθεί ο τρόπος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Στην ισχυρή πιθανότητα καθυστέρησης της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και κατά συνέπεια της εκταμίευσης της δόσης των 3 δισ ευρώ αναφέρθηκε και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν κατά την διάρκεια άτυπης ενημέρωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η καθυστέρηση δε αυτή θα μεταθέσει χρονικά και τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και άρα την τελική απόφαση για το εάν και κατά πόσο θα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα το Ταμείο.

Ανησυχία εξέφρασε από την πλευρά του και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος κατά την διάρκεια συζήτησης με θέμα «Το μέλλον της ευρωζώνης» η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός γερμανο-ισπανικού επιχειρηματικού συνεδρίου στο Βερολίνο, σημείωσε ότι «οι εμπειρίες των προηγούμενων μηνών έδειξαν ότι τα πράγματα δεν «διευκολύνονται όταν ζητεί κανείς την έγκριση του λαού για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε δε ότι εάν συνεχώς δεν τηρούνται οι συμφωνίες τότε χάνεται και η στήριξη.

Κοινή θέση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εξέφρασαν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Μέζεμπεργκ του Βερολίνου.

«Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τώρα μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο κ. Ραχόι.

Πάντως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κινείται ανεξάρτητα με την αξιολόγηση και εκτιμάται πως η προεργασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 25 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανόν το Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου να ορίσει δύο δέσμες προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου και εφόσον αυτές εφαρμοστούν, η υπο-δόση των 3 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί σε δύο μικρότερες δόσεις.