Μετά την οικονομία της Κίνας των 1,4 δισ. κατοίκων και η οικονομία της Ινδίας των 1,1 δισ. κατοίκων μοιάζει να επιβραδύνει επικίνδυνα τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Νέου Δελχί, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 7%.
Πρόκειται για αισθητή κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 το ινδικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 7,5% σε ετήσια βάση. Και η κατάσταση μοιάζει ακόμα χειρότερη αν πιστέψει κανείς κάποιους οικονομολόγους που εκτιμούν ότι τα επίσημα στοιχεία δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα της ινδικής οικονομίας, σε ό,τι αφορά εν προκειμένω την ανάπτυξη. Σημειωτέον ότι τα δύο από τα τρία τελευταία τρίμηνα η Ινδία είχε ξεπεράσει την Κίνα σε ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ.
«Εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο η Ινδία έχουν μαζί με την Κίνα τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον πλανήτη. Αλλά τα στοιχεία αυτά αγνοούν διάφορους άλλους δείκτες που υποδηλώνουν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης έπειτα από τρία χρόνια ήπιας ανάπτυξης», σημειώνει στο BBC ο Σίλαν Σαχ της Capital Economics.
«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι απογοητευτικά, αλλά στο μέλλον ίσως η ανάπτυξη να τονωθεί από την εσωτερική ζήτηση. Με τις τιμές των εμπορευμάτων να υποχωρούν, μπορούμε να προβλέψουμε μια αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων και ενίσχυση των δαπανών των νοικοκυριών», δήλωσε ο Μαντχάβι Αρόρα της Kotak Mahindra στη Βομβάη.
Οι αναλυτές ανέμεναν για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του 7% για την Ινδία. «Πολλοί πίστευαν ότι θα πλησίαζε περισσότερο το 8% διότι οι οικονομικές συνθήκες ευνοούσαν κάτι τέτοιο», μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Βομβάη Σάιμον Άτκινσον.
Ο Άτκινσον εξηγεί ότι ενώ το ενεργειακό κόστος υποχωρεί διαρκώς και οι τιμές των πρώτων υλών πέφτουν, η βιομηχανική παραγωγή όχι μόνο δεν ανακάμπτει αλλά υποχωρεί στην Ινδία. Πρόκειται για έναν κεντρικό κλάδο της οικονομίας της χώρας, για την στήριξη και ενίσχυση του οποίου η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι είχε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες πριν από ένα έτος.
Η εποχή των μουσώνων
Ο βρετανός ανταποκριτής δεν αποκλείει το τρέχον τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η αναπτυξιακή διαδικασία στην Ινδία να επιταχυνθεί. Προειδοποιεί, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποδοθεί στις καιρικές συνθήκες και όχι σε ουσιαστικές οικονομικές εξελίξεις.
«Βρισκόμαστε στην εποχή των μουσώνων και όταν οι βροχές είναι καλές και εύφορες και η συγκομιδή μεγάλη, η αγροτική κατανάλωση αυξάνεται καθώς ενισχύεται το διαθέσιμο εισόδημα όσων ασχολούνται στον κλάδο της γεωργίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σάιμον Άτκινσον.
Στην ανταπόκριση του βρετανικού πρακτορείου αναφέρεται ότι σε κάποιες περιοχές της Ινδίας οι βροχές δεν ήσαν μέχρι τώρα ικανοποιητικές.