Ως τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν μπει στις τράπεζες όλα τα αναγκαία κεφάλαια υπό την προϋπόθεση των ομαλών πολιτικών εξελίξεων και του σχηματισμού μιας ισχυρής κυβέρνησης μετά τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα επιτρέψει αμέσως μετά την άρση των capital controls.
Την προοπτική αυτή δίνει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συντονίζει όλα όσα πρέπει να προηγηθούν προκειμένου να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.
Οπως σημειώνουν κύκλοι της κεντρικής τράπεζας, οι υποθέσεις κάτω από τις οποίες διεξάγονται τα stress tests είναι «πολύ αυστηρές ως σκληρές», με αποτέλεσμα να οδηγούν σε εκτιμήσεις για μεγάλες ανάγκες κεφαλαιοποίησης. Το βασικό βέβαια πρόβλημα είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) έχουν ανεβεί στο 41%.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει αρμονική συνεργασία με τον εκπρόσωπο του ESM Νικόλα Τζιαμαρόλι καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα βάλει τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης.
Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, κοινή επιδίωξη είναι να κλείσει το ταχύτερο το θέμα της θωράκισης των τραπεζών με όσα κεφάλαια απαιτούνται.



Οι ιδιώτες
Αυτό όμως που επιδιώκεται παράλληλα είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στο μέλλον να επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Και σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να συμβάλουν οι ίδιες οι τράπεζες περιορίζοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες με την άμεση υλοποίηση των σχεδίων εξυγίανσης που έχουν ήδη καταρτίσει.
Ωστόσο τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες ώστε οι τελευταίοι μετά τις μεγάλες απώλειες που είχαν ως σήμερα να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να είναι ισχυρά.
Και αυτό γιατί κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες έλληνες και ξένοι επενδυτές καταγράφουν μεγάλες ζημιές. Να σημειωθεί ότι μόνο η συμμετοχή των ξένων funds ξεπέρασε μαζί με τις ομολογιακές εκδόσεις τα 10 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει περιοριστεί δραματικά.
Σημειώνουμε ότι κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Paulson & Co., η Bauspost Group LLC και διεθνείς ξένοι επενδυτές κάλυψαν το 90% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Το αμοιβαίο κεφάλαιο με έδρα τη Νέα Υόρκη Paulson & Co. απέκτησε θέση στην Alpha Bank, ενώ ξένα funds συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Επίσης το 90% των νέων μετοχών από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Eurobank εξαγοράστηκε από τις MacΚenzie Financial Corporation, Capital Group Companies και Fairfax Financial Holdings Limited.
Στη συνέχεια οι ξένοι επενδυτές μείωσαν δραματικά τις θέσεις τους στις τράπεζες, με την Capital Group Companies να περιορίζει δραματικά τη συμμετοχή της στη Eurobank αλλά και τη Fairfax Financial Holding να την αυξάνει.
Καταθέσεις – 1,4 δισ. ευρώ έφυγαν τον Ιούλιο

Κατά 1,4 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Ιούλιο μετά την επιβολή των capital controls ενώ αρνητική κατά 607 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς την οικονομία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τo υπόλοιπο των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουλίου στα 120,83 δισ. ευρώ από 122,23 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Κατακόρυφη ήταν η μείωση στα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων καθώς όποιος λογαριασμός έληξε δεν ανανεώθηκε ποτέ. Το υπόλοιπο των προθεσμιακών καταθέσεων υποχώρησε στα 47,8 δισ. ευρώ από 55,19 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Ιούλιο η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 607 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 430 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 204 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 416 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ