Στους επόμενους μήνες η ανεργία θα αυξηθεί, θα πολλαπλασιαστούν τα κανόνια στην αγορά, αρκετές επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση. Οι προαναφερόμενες διαπιστώσεις προέρχονται από επιχειρηματίες που ως τώρα έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν με μικρές «πληγές», προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά είναι πανικόβλητοι βλέποντας γύρω τους την κατάσταση που επικρατεί.
«Ξεκαθάρισμα»
Οχι όλοι βεβαίως, γιατί υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς εκ των πραγμάτων θα βελτιώσει τη δική τους θέση, αφού έτσι κι αλλιώς θα απελευθερώσει μερίδια αγοράς. Είναι βέβαιο ότι όταν το τραπεζικό σύστημα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν, όχι στις καλές εποχές, αλλά στην προ της 5ης Ιουλίου περίοδο, η ελληνική αγορά θα είναι «μια άλλη αγορά». Τα capital controls λειτουργούν ως επιταχυντής στη διαδικασία συγκέντρωσης της αγοράς. Οσες επιχειρήσεις είναι υγιείς, κυρίως οι πολυεθνικοί όμιλοι και ορισμένες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις (λιανεμπορικές και βιομηχανικές), αποκτούν αυτομάτως συγκριτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό και όσες «αγκομαχούν» έχοντας προβλήματα αποκτούν συγκριτικό μειονέκτημα. Επί παραδείγματι, οι εισαγωγές που χρειάζονται οι πολυεθνικοί όμιλοι από τους μητρικούς ομίλους δεν χρειάζεται να περάσουν από τη διαδικασία των εγκρίσεων, δεν είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλουν την αξία τους, αφού δεν έχουν αλλάξει οι όροι συναλλαγής. Αντιθέτως υπάρχουν όλα τα περιθώρια να διευρυνθούν οι χρόνοι πίστωσης των μητρικών προς τους θυγατρικούς τους ομίλους στην Ελλάδα.

Δύο ταχύτητες
Παράλληλα οι μεγάλες και υγιείς κατά τεκμήριο ελληνικές επιχειρήσεις διατηρούν την πιστοληπτική τους ικανότητα έναντι των προμηθευτών τους στο εξωτερικό. Αντιθέτως δεν ισχύει το ίδιο για όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, έχουν π.χ. «κόκκινα» δάνεια, προφανή έλλειψη ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στους νέους δυσμενείς όρους συναλλαγής. Αυτό βέβαια αφορά, όπως έλεγε σημαντικός επιχειρηματίας της ελληνικής αγοράς, όχι μόνο τις μη υγιείς επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρές και τις μικρομεσαίες. Και προέβλεπε ότι στους επόμενους μήνες θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός όσων θα «κατεβάσουν ρολά», γεγονός το οποίο θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας αλλά και την αύξηση του ποσού των «κόκκινων» δανείων.
Ο ίδιος εκτιμά πως «κάποια στιγμή εντός του 2016 θα αρχίσει η ανάκαμψη και επειδή η πτώση είναι μεγάλη, η άνοδος θα είναι γρήγορη». Αλλος επιχειρηματίας από τον κλάδο των τροφίμων εκτιμά πως «θα σκάσουν όλες οι βόμβες που υπάρχουν στην αγορά» και συνεχίζει λέγοντας ότι «δεν δημιουργούν πλέον προβλήματα μόνο στον ανταγωνισμό, αλλά είναι τοξικές και για το ίδιο το σύστημα» θεωρώντας δηλαδή ότι το κλείσιμο αυτής της κατηγορίας των επιχειρήσεων θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και για την ίδια την αγορά. Στο θέμα των εκλογών οι εκτιμήσεις διίστανται.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι δεν έπρεπε να γίνουν διότι αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή του Μνημονίου. Αλλοι ωστόσο θεωρούν ότι καλώς προκηρύχθηκαν διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο. Αυτό όμως στο οποίο συμφωνεί σύμπασα η επιχειρηματική κοινότητα και πρότεινε την περασμένη Πέμπτη ο ΣΕΒ είναι ότι την επομένη των εκλογών επιβάλλεται να συγκροτηθεί «ένας ευρύς συνασπισμός δυνάμεων για το καλό του τόπου». Και υπενθυμίζει ότι «η μόνη προϋπόθεση για ταχεία έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο δεν μπορεί παρά να είναι η εφαρμογή του». Κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου αφού σημειώνει ότι «η υλοποίηση του προγράμματος a la carte, όπως προβάλλεται στην προεκλογική ρητορεία των κομμάτων, που το ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί πολύ σύντομα να προκαλέσει καταιγίδα αρνητικών εξελίξεων».
Μια χαμένη χρονιά
Τονίζει μάλιστα πως «είναι εκ των ων ουκ άνευ η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές να προωθήσει την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, παραδοτέων, εκκρεμοτήτων κ.λπ. που έχει συμφωνηθεί να γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να μην καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας». Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εξαγωγές που στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις –χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή –κινδυνεύουν να καταρρεύσουν στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Οι εκτιμήσεις –είναι οι πλέον αισιόδοξες –πως τα capital controls θα αρθούν τον προσεχή Νοέμβριο μόνο ρίγος προκαλεί στους εξαγωγείς. Το διάστημα είναι πολύ μεγάλο και οι φόβοι που εκφράζονται είναι πως τελικώς το 2015 θα είναι μια χαμένη χρονιά για την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι η εξέλιξη των εξαγωγών θα έχει αρνητικό πρόσημο χάνοντας όχι μόνο την άνοδο του πρώτου εξαμήνου, αλλά η πτώση τους ίσως είναι ακόμη και εκκωφαντική!

Το τέλος των μικρών καταστημάτων

Λουκέτο κινδυνεύουν να βάλουν πολλές, κυρίως μικρομεσαίες, επιχειρήσεις λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και ειδικά με την εφαρμογή των capital controls στη χώρα μας, που έχουν παγώσει την αγορά. Πολλές start-up εταιρείες αλλά και άλλες, που μετρούν αρκετά χρόνια λειτουργίας, έχουν δει τις πωλήσεις τους να πέφτουν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν και να έχουν ήδη κλείσει ή να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Τα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών δείχνουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, 3 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς η μείωση του τζίρου τους στις εφετινές καλοκαιρινές εκπτώσεις έχει ξεπεράσει το 70%. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, 9 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις δηλώνουν κάθετη πτώση τζίρου τον Ιούλιο, η οποία κυμαίνεται από 30%, ακόμη και ως 80%, από πόλη σε πόλη. Συνολικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι απώλειες ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ