Μικρότερη ύφεση απ’ ότι προβλεπόταν αναμένει η Alpha Bank, ιδιαίτερα μετά την απροσδόκητη επιτάχυνση του ρυθμού αναπτύξεως που διαπιστώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και την διαφαινόμενη θετική πορεία του τουρισμού στους θερινούς μήνες.

Διαβάστε αναλυτικά το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank

Η αναστάτωση των διεθνών αγορών ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για αποδυνάμωση του αναπτυξιακού ρυθμού της κινεζικής οικονομίας δύναται να αποτελέσει ένα μεσαίας κλίμακας shock για την ανάκαμψη στην Ευρώπη, τονίζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η τράπεζα.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ανωτέρω εξελίξεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλήγμα για την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποτελώντας έτσι πρόσθετη πηγή κινδύνων για την ελληνική οικονομία που έχει ήδη επιβαρυνθεί λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων και της εισαγωγής υφεσιακών φορολογικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας διασώσεως. Η επιστροφή στην ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 είναι πολύ πιθανή. Αναμένεται, ωστόσο, μικρότερη από ότι προβλεπόταν ιδιαίτερα μετά την απροσδόκητη επιτάχυνση του ρυθμού αναπτύξεως που διαπιστώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και την διαφαινόμενη θετική πορεία του τουρισμού στους θερινούς μήνες.

Συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση κατά 12,4%, σε ετήσια βάση, παρουσίασε η προσέλευση τουριστών τον Ιούνιο 2015, έναντι αυξήσεως 13,7% τον Ιούνιο 2014. Ο αριθμός τουριστών ανήλθε σε 3,033 εκατ. τον Ιούνιο 2015, έναντι 2,698 εκατ. τον Ιούνιο 2014. Στο πρώτο εξάμηνο 2015, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 20,8%, έναντι 15,6% στην αντίστοιχη περίοδο 2014.

Από την άλλη πλευρά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συνεχίζουν να αυξάνουν, με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό, έναντι του 2014, καθώς αυξήθηκαν κατά 8,2% στο πρώτο εξάμηνο 2015, έναντι ανόδου κατά 9,6% στην αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014. Παρά την επιβράδυνση της αυξήσεως των τουριστικών εισπράξεων, σε απόλυτο μέγεθος οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, σημειώνει η Alpha Bank στην ανάλυσή της.