Επιβάρυνση 700 εκατ. ευρώ θα επιφέρει η αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων η οποία είναι 6% από 4% στις κύριες συντάξεις και 6% από 0% στις επικουρικές συντάξεις.

Το μέτρο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου -για Ιούλιο και Αύγουστο θα εφαρμοστεί αναδρομικά σε τρεις ισόποσες δόσεις, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο- δεν σχετίζεται με τις οριζόντιες περικοπές που είχαν επιβληθεί παλαιότερα και έχουν κριθεί προσφάτως αντισυνταγματικές.

Τα νέα ποσά είναι «ανταποδοτικά», καθώς θα πηγαίνουν στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και στις παροχές υγείας και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό ή στο χρέος.

Η μείωση ισχύει από τον Ιούλιο του 2015 και ισοδυναμεί με μείωση της καθαρής σύνταξης κατά 2% για τους περίπου 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη (δηλαδή κάποιος που λαμβάνει σύνταξη 600 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 12 ευρώ) και άλλο 6% επί του ποσού της επικουρικής, για όσους παίρνουν επικουρική (δηλαδή κάποιος που παίρνει 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική θα επιβαρυνθεί με 24 ευρώ).