Τα δραματικά νούμερα της ανεργίας στην Ελλάδα μπορεί να μειώσει η ευέλικτη εργασία καθώς μπορεί να βοηθήσει διάφορες κατηγορίες ανθρώπων, όπως μητέρες, νέους κ.ά. Δεν είναι λίγες οι φορές που η δουλειά από το σπίτι φαντάζει ως λύση στην προσπάθεια των περισσοτέρων από εμάς να ισορροπήσουμε την προσωπική μας με την επαγγελματική μας ζωή. Το να στέλνουμε e-mail και να απαντάμε σε επαγγελματικά τηλέφωνα ενώ ταυτόχρονα τακτοποιούμε οικογενειακές υποθέσεις φαντάζει πολύ ελκυστικό για την πλειονότητα των εργαζομένων. Πόσο παραγωγικός και αποτελεσματικός μπορεί να είναι όμως κάποιος δουλεύοντας από το σπίτι; Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας παροχής χώρων εργασίας Regus η οποία πραγματοποιήθηκε σε 105 χώρες έδειξε πως η δουλειά από το σπίτι δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους εργαζομένους. Σύμφωνα με την έρευνα, αντί για την απόλυτη ευελιξία αντιμετώπισαν τον φόβο της μοναξιάς (38%), την αύξηση βάρους (32%) αλλά και την ανασφάλεια πως μένουν πίσω από τις εξελίξεις (62%).
Από την άλλη μεριά, η ίδια έρευνα δείχνει πως αν η εργασία από απόσταση πραγματοποιείται σε κατάλληλα οργανωμένο επαγγελματικό περιβάλλον το οποίο βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας, τότε μπορεί κανείς να κερδίσει χρόνο, να γλιτώσει έξοδα και ταυτόχρονα να είναι αποδοτικός στην εργασία του.
Από τη μεριά τους, οι επιχειρηματίες που ρωτήθηκαν δηλώνουν στη συντριπτική πλειονότητά τους (81%) πως τα κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν από μακροχρόνιες μισθώσεις ή μη εκμεταλλεύσιμους χώρους μπορούν να επενδυθούν στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.
Με αυτόν τον τρόπο αρκετές πληθυσμιακές ομάδες που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, όπως π.χ. οι νέες μητέρες, οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι και γυναίκες, θα μπορέσουν να έχουν μια ευκαιρία. Τέσσερις στους πέντε ερωτώμενους πιστεύουν πως η ευέλικτη εργασία μπορεί να αυξήσει το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών και των ατόμων που έχουν επιφορτιστεί με τη φροντίδα κάποιου ατόμου στην οικογένεια, ενώ πάνω από το 50% πιστεύει πως ευέλικτες μορφές εργασίας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας των νέων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η εργασία από απόσταση κερδίζει έδαφος, έχει την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ενώ ζητείται και από το κράτος να συνδράμει με κίνητρα ώστε να υιοθετηθούν από ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και του εργασιακού αποκλεισμού.

HeliosPlus