Στην αποσαφήνιση πως η ζώνη του ευρώ είναι αμετάκλητη και όχι απλά ένα σταθερό σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών προχώρησε σήμερα Πέμπτη το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι.

Όπως είπε, στις 13 Ιουλίου οι χώρες της ευρωζώνης κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο απαιτείται να τονισθεί το αμετάκλητο της ευρωζώνης , καθώς οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα άφησαν, έστω και προσωρινά, να βγει από το μπουκάλι το κακό τζίνι μιας χώρας που εξέρχεται από τη ζώνη του ευρώ.

«Το τζίνι δεν θα μπει μια για πάντα πίσω στο μπουκάλι μέχρι να καταστεί σαφές ότι ο κίνδυνος αυτός δεν θα επανέλθει», είπε ο Κερέ, σημειώνοντας πως η έξοδος μιας χώρας μέλους θα οδηγούσε αναπόφευκτα τους οικονομικούς φορείς να αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος, με όλες τις πιθανές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις που η κερδοσκοπία αυτή θα μπορούσε να συνεπάγεται.

Ο Κερέ στη τοποθέτηση του τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτό θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για την πρόληψη των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών και τη διαχείριση κρίσεων στη ζώνη του ευρώ», τόνισε μεταξύ άλλων.

Το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε ακόμη πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για μείωση των διαφορών μεταξύ των οικονομικών της ευρωζώνης. Κατά τον ίδιο οι λέξεις κλειδιά πρέπει να είναι «παραγωγικότητα» και «ποσοστό απασχόλησης».

Όπως είπε ο Κερέ, η νομισματική πολιτική μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, αλλά η αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ δεν θα αυξηθεί μέσω υπερβολικών απαιτήσεων από την κεντρική τράπεζα.

«Νομίζω ότι είναι ζωτικής σημασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και να υπάρξει προοδευτική υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων» σημείωσε.