Νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα επιφέρει η ενοποίηση 11 τομέων επικουρικής ασφάλισης από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παύλος Χαϊκάλης προβλέπει πως Ταμεία αυτά που έχουν 120.000 συνταξιούχους θα λειτουργούν με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση, και θα διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας όπως κάθε φορά ισχύουν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη για νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τον Οκτώβριο θα πληρώσουν και οι ασφαλισμένοι αυτών των Ταμείων.

Τονίζεται ότι για τα επικουρικά ταμεία το νέο Μνημόνιο, εκτός από την υπαγωγή όλων στο υπερεπικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, προβλέπει εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (ή ισοδύναμα μέτρα) και χρηματοδότηση αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Αυτό σημαίνει ότι για τα ελλειμματικά Ταμεία, αν δεν βρεθούν άλλα ισοδύναμα για κάλυψη των ελλειμμάτων στα οποία να συμφωνούν και οι πιστωτές, θα γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις που καταβάλλουν και στα εφάπαξ.

Το έλλειμμα στο ΕΤΕΑ ύψους 350 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο 14% των ετήσιων δαπανών του για συντάξεις, ενώ το έλλειμμα 11 επικουρικών ταμείων που θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ εκτιμάται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Στη βάση αυτή το νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις μετά τον Οκτώβριο θα μπορούσε να ανέλθει στο 14%.

Σε κάθε περίπτωση μειωμένες κατά 6% θα είναι όλες οι επικουρικές συντάξεις που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου ανεξάρτητα από τον αριθμό συντάξεων που λαμβάνει ο δικαιούχος. Η σχετική εγκύκλιος του ΕΤΕΑ ορίζει πως η εισφορά 6% υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης που θεσπίστηκε για τις επικουρικές συντάξεις εφαρμόζεται στο σύνολο των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης ανεξάρτητα από τον αριθμό συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι για την κύρια σύνταξη η εισφορά 4%, που από την 1η Ιουλίου έγινε 6%, επιβάλλεται μόνο σε μία κύρια σύνταξη στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχους δικαιούται περισσότερες.