To τελευταίο τετράμηνο του έτους είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση με βάση το Mνημόνιο που έχει υπογράψει με τους δανειστές. Αρκετά νομοθετήματα, περισσότερα από 10, εξαιρετικά δύσκολα και με ισχυρό πολιτικό κόστος είναι υποχρεωμένη να τα θεσπίσει ως τον Δεκέμβριο του 2015.

Πρόκειται για θέματα που αφορούν στους τομείς της ενέργειας, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και φυσικά αρκετές φορολογικές ρυθμίσεις που ξεκινούν από την αύξηση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου και φτάνουν ως τον ΕΝΦΙΑ. Αρχίζοντας λοιπόν από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στην αγορά της ενέργειας. Πρωτίστως να καταργήσει την έκπτωση του 20% στην ενέργεια που δαπανά η βιομηχανία, να απαγορεύσει τη λειτουργία μονάδων κάτω από το μεταβλητό κόστος και να συμψηφιστούν οι οφειλές ΔΕΗ και διαχειριστή.

Επίσης πρέπει να σχεδιαστούν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος από τη ΔΕΗ με στόχο να μειωθεί το μερίδιό της άμεσα κατά 25% και να φτάσει κάτω από το 50% ως το 2020. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα ληφθούν εναλλακτικά μέτρα. Και πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ή να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό από τη ΔΕΗ.


Η… τιμητική των αγροτών
Αν ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της ενέργειας, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της φορολογίας. Οι αγρότες έχουν την… τιμητική τους, πρόκειται για την πρώτη φάση κατάργησης της επιστροφής του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ακολούθως εκδίδονται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2015 με την τελευταία δόση τους τον Φεβρουάριο του 2016. Παράλληλα στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική 2016 – 2019 που θα έχει εκπονηθεί θα προβλέπεται μεταξύ των άλλων η αύξηση της φορολογίας των αγροτών (20% το 2016 και 26% το 2017), επίσης θα προβλέπεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα από ενοίκια στο 15% από 11% για κάτω των 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για πάνω από 12.000 ευρώ, όπως και η μείωση κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για το 2016.

Ο Οκτώβριος όμως θα μείνει… αξέχαστος σε κτηνοτρόφους, εμπόρους και αρτοποιούς αφού πρόκειται να νομοθετηθούν όλες οι προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που δεν εφαρμόστηκαν επί Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα, θα απελευθερωθεί πλήρως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, η διακίνηση του ψωμιού και θα απελευθερωθούν οι εκπτώσεις. Είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Και ακόμη θα ανακοινωθούν οι δεσμευτικές ημερομηνίες για την υποβολή προσφορών που θα αφορά την πώληση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO χωρίς να αλλάξουν οι όροι των διαγωνισμών, ενώ θα ανακοινωθεί το ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2016.

Τα «κόκκινα» δάνεια και ο νόμος
Τον Νοέμβριο, μεταξύ των άλλων, θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αλλάξει ο νόμος Κατσέλη και θα δημιουργηθεί η Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου.
Τον Δεκέμβριο πρόκειται να επανεξεταστεί όλο το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να περιοριστούν οι παροχές κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και θα δημιουργηθεί σύστημα μόνιμης κινητικότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου.

HeliosPlus