Η τραπεζική κρίση έχει τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα: τη διάδοση της χρήσης πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, είτε μέσω χρεωστικών είτε μέσω πιστωτικών καρτών, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των κρατικών εσόδων.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει με δηλώσεις του στο Bloombergο Θόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.Η κουλτούρα των μετρητών συνέβαλε στο κακό προηγούμενοπου έχει η χώρα στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας.Η αύξηση των καρτών που τίθενται σε κυκλοφορία θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς περισσότερες αγορές και πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών περνάνε πλέονμέσα από τα βιβλία των επιχειρήσεων», δήλωσε και πρόσθεσε ότι«μέχρι σήμερα, οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα αντιπροσώπευαν το 6% του συνόλου, ένα από τα πιο υψηλάποσοστά στην Ευρώπη».

Μετά την επιβολή των capital controls υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν πάνω 1 εκατομμύριο νέες χρεωστικές κάρτες μετά την επιβολή των capital controls. Τη στροφή σε κάρτες και e-πληρωμές είχε έγκαιρα καταγράψει με ρεπορτάζ «Το Βήμα».
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές μετά την επιβολή των capital controls:
* Εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατ. νέες χρεωστικές κάρτες κατά το μήνα Ιούλιο, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως
* Ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενος αλλά και στους νέους πελάτες καρτών
* Πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής eBanking (με πάνω από 150,000 νέους χρήστες τον Ιούλιο)
* Η ζήτηση για εγκατάσταση συσκευών POS εκτοξεύτηκε, ακόμα και από λιγότερο παραδοσιακούς κλάδους, όπως μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες επαγγελματίες (π.χ. φαρμακοποιοί, γιατροί, οδοντιατρικές κλινικές).
Οι ίδιες ηγές εκτιμούν ότι στα επόμενα δύο χρόνια, η εγκατεστημένη βάση συσκευών POS στη χώρα θα φτάσει τις περίπου 400.000 (υπερδιπλασιασμός από τη σημερινή βάση των περίπου 150.000) .
Ολες οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, μέσω μεταφοράς των συναλλαγών από τα τραπεζικά καταστήματα σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης, δηλαδή ATM, POS και e-Banking
Ακόμα πιο ουσιαστικά όμως, αυτές οι εξελίξεις, θα συμβάλλουν στη μετάβαση της Ελληνικής οικονομίας από την κυριαρχία των συναλλαγών με μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Σε παρόμοια κατεύθυνση προβληματίστηκε και η Ελληνική κυβέρνηση αξιολογώντας την εισαγωγή ενός άνω ορίου 70 ευρώ για κάθε συναλλαγή με μετρητά στα τουριστικά νησιά. Παρόλο που αυτή η πρόβλεψη έμεινε εκτός της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί, και πραγματικά πιστεύουμε ότι η επιβολή ενός γενικού ορίου στις συναλλαγές μετρητών θα έχει σημαντικά οφέλη στον έλεγχο της «μαύρης» οικονομίας και την ενδυνάμωση των δημοσιονομικών της χώρας.
Αναμφίβολα, η δυναμική είναι μεγάλη, εάν κάποιος αναλογιστεί ότι σήμερα οι πληρωμές με κάρτες αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% των συνολικών πληρωμών στη χώρα, ένα από τα μικρότερα ποσοστά στην Ευρώπη
Στην χώρα μας, το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, (δηλαδή περίπου 40 δισ. ευρώ). Βάσει εκτιμήσεων, μια μείωση της κατά 5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ και φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Αρα η συντονισμένη υλοποίηση ενός εκτενούς πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστο κατά 25% τη «μαύρη» οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας.