«Αυτή είναι μια σιωπηλή τραγωδία», τιτλοφορεί η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung δημοσίευμα της για τη χθεσινή πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά 16,23%.

Η ανταπόκριση της γερμανικής εφημερίδας από την Αθήνα φιλοξενεί τις απόψεις του Θεόδωρου Φέσσα προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αλλά και του χρηματιστή Νίκου Χρυσοχοΐδη, επικεφαλής της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει πως οικογένειά του κ. Χρυσοχοΐδη, τρεις γενιές χρηματιστών δεν έχει βιώσει ποτέ τόσο «βροχερή ημέρα» στο χρηματιστήριο όσο η χθεσινή. «Ο παππούς του είχε ζήσει το μεγάλο κραχ του 1929, ως αποτέλεσμα του οποίου το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό 15 μήνες. Ο πατέρας του έζησε το μεγάλο χρηματιστηριακό κραχ του 1987», σημειώνει και υπογραμμίζει πως χθες Δευτέρα η χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα άνοιξε μετά από πέντε εβδομάδες αναγκαστική αργία με τις τιμές να υποχωρούν κατακόρυφα.

Όπως σημειώνει η Sueddeutsche Zeitung οι μετοχές των προβληματικών τραπεζών υποχώρησαν έως και 30% Στη βάση αυτή η εφημερίδα εστιάζει στις δηλώσεις του χρηματιστή που έκανε λόγο για «σιωπηλή τραγωδία» και για μία «θλιβερή ημέρα για την Ελλάδα».

Εν συνεχεία η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ο οποίο τόνισε πως η ελληνική οικονομία είναι σχεδόν καθηλωμένη από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. «Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Το 2015 είναι λίγο πολύ χαμένο», ανέφερε.