Στην διαπίστωση πως η Ευρώπη έχει δεχτεί τόσο ισχυρό χτύπημα τα πέντε χρόνια της κρίσης, ώστε η Γερμανία να θεωρείται ατμομηχανή της οικονομίας με ανάπτυξη μόλις 1,6% και η Ισπανία να υπερηφανεύεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα διαμορφώνεται στο 23%, προχωρεί το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ θεωρούνται ικανοποιητικοί μόνο από όσους επενδύουν σε ομόλογα. Αυτοί για να δανείσουν για 10 χρόνια στην Ιταλία και την Ισπανία χρεώνουν επιτόκιο μόλις 2%, ενώ στο ζενίθ της κρίσης χρέωναν τις χώρες αυτές με επιτόκιο 7%.

Το πιο φθηνό πετρέλαιο, η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ και η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δημιουργήσει μεν ανάκαμψη, η οποία όμως δεν φαίνεται να δίνει λύση στα ερωτήματα – κλειδιά που υπάρχουν για το μέλλον της ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης, ενώ την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει κόντρα σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και των φτωχότερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ακόμη, σημειώνεται πως αν και η ευρωζώνη έχει παρουσιάσει οκτώ συναπτά τρίμηνα ανάπτυξης, δεν έχουν καλυφθεί ακόμη οι απώλειες που υπέστη η οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, ενώ κυρίως δεν έχουν δημιουργηθεί σημαντικές νέες θέσεις εργασίας.

Το πρακτορείο υπογραμμίζει πως η Ισπανία, η οποία χαρακτηρίζεται από τους Ευρωπαίους ως πρότυπο ανάκαμψης με την επιβολή μέτρων λιτότητας, έχει τη μεγαλύτερη ανεργία μετά την Ελλάδα. Αντίθετα, στη Βόρεια Ευρώπη η μόνη χώρα που έχει ανεργία πάνω από 10% είναι η Σλοβακία με πληθυσμό μόλις 5,4 εκατομμυρίων. Μάλιστα, επισημαίνεται πως σε καμία από τις χώρες του Νότου που ζήτησαν και πήραν προγράμματα βοήθειας δεν υπάρχει ανεργία κάτω από 10%, ενώ η ανεργία και στη Γαλλία -που ενώνει οικονομικά τον Βορρά με τον Νότο – διαμορφώνεται στο 10,2%.