Αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ότι έως τις 18 Αυγούστου θα υπάρξει τελική συμφωνία και στις 20 Αυγούστου θα «πέσουν» οι οριστικές υπογραφές για τη δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με καλή διάθεση και από τις δύο πλευράς και χαρακτηρίζεται η πιο καλή περίοδος των τελευταίων 6 μηνών στις σχέσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική πλευρά, καθώς έχει αντιστραφεί πλήρως το κλίμα που επικρατούσε την περίοδο που υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης. Υπάρχει έντονη κινητικότητα και διάθεση συνεργασίας.

Παράλληλα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία των Ελλήνων διαπραγματευτών με τον επίτροπο οικονομικών της Ε.Ε. κ. Πιέρ Μοσχοβισί και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι οι οποίοι ενημερώνονται για κάθε λεπτομέρεια που συζητείται. Το κλίμα από τις επικοινωνίες αυτές χαρακτηρίζεται αισιόδοξο.

Κυβερνητική πηγή δηλώνει στο «Βήμα» ότι «δεν βλέπω προβλήματα που να εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας». Ωστόσο από τη μεριά των θεσμών εκφράστηκαν ενστάσεις σε αυτά που άκουσαν από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο περί «αναστροφής της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας» ή άλλα θέματα που αφορούν τις περικοπές των συντάξεων χωρίς ωστόσο να θεωρούν οι ίδιες πηγές ότι κινδυνεύει η ουσία της διαπραγμάτευσης.

Οι συζητήσεις, οι οποίες διεξάγονται αυτή την περίοδο, επικεντρώνονται κυρίως στη σειρά των προαπαιτούμενων ενεργειών καθώς επίσης και στα θέματα τα οποία άλλα θα πρέπει να κλείσουν τώρα και άλλα να μεταφερθούν τον Οκτώβριο ώστε να υπάρξει ο χρόνος για καλύτερη επεξεργασία και αποτελέσματα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση προς την ελληνική πλευρά και ότι η αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις έως 18 Αυγούστου.

Αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο συζητείται εντόνως είναι η νέα δανειακή σύμβαση, το αναπτυξιακό πακέτο γιούνκερ, η συμφωνία για την αναμόρφωση του χρέους το οποίο η ελληνική πλευρά βάζει στην πρώτη σειρά προτεραιότητας καθώς επίσης και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για τη αναμόρφωση του χρέους βασικό ρόλο θα παίξει η διάρκεια αποπληρωμής του νέου δανείου καθώς επίσης και οι όροι που θα το ακολουθήσουν.

Οσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθοριστικό ρόλο θα παίξει η Τράπεζα της Ελλάδας η οποία και θα καθορίσει μέσω ειδικών διαδικασιών και μετρήσεων τις πραγματικές ανάγκες των συστημικών Τραπεζών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδας παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού έχουν καθημερινή συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΕΚΤ και με την καθοδήγηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννου Στουρνάρα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς όλες οι διαδικασίες για να προλάβουν οι ελληνικές αρχές την ημερομηνία κλειδί που είναι η 18η Αυγούστου. Αλλωστε στο πλαίσιο αυτό υπάρχει στενή συνεργασία της ΤτΕ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται από τους θεσμούς ότι είναι πολύ συνεργάσιμος και ότι προχωρά γρήγορα τα θέματα ενώ και η ελληνική αντιπροσωπεία θεωρεί από την πλευράς της εξαιρετικά συνεργάσιμουςς τους θεσμούς και διαπιστώνει διάθεση να υπάρξει συμφωνία και όχι ρήξη.

Ειδικά για την εκπρόσωπο του ΔΝΤ τη Ρουμάνα κυρία ΝτέλιαΒελκουλέσκου, για την οποία πολλά έχουν ειπωθεί ειδικά για την προϋπηρεσία της στην Κύπρο, Έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση δηλώνει ότι συνεργάζεται μαζί της άψογα και την χαρακτηρίζει αξιοπρεπέστατη και ορθολογική.

Την Τρίτη 4 Αυγούστου η ατζέντα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει δύο σημαντικά θέματα που θα κρίνουν αν τελικά τηρηθεί το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας.

Το πρώτο έχει να κάνει με τις αποκρατικοποιήσεις και το δεύτερο με τα «κόκκινα δάνεια». Οι υπουργοί Οικονομικών κ. Τσακαλώτος και Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης θα έχουν το μεσημέρι στο Χίλτον συνάντηση με τους 4 εκπρόσωπους των θεσμών και την Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση ώστε να ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων και να υπάρξει μια «ανακεφαλαίωση» των συζητήσεων, όπως αναφέρουν αρμόδιως από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα κόκκινα δάνεια συνδέονται ευθέως με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ εκτιμάται ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα να περιοριστεί η εξάπλωσή τους καθώς εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ μετά και την επιβολή των capital controls.

«Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται και ετοιμάζεται για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έως τις 20 Αυγούστου όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκλίσεις που θα απαιτήσουν προσαρμογές» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας υπογραμμίζοντας πως τα χρονοδιαγράμματα είναι «ομολογουμένως πιεστικά». Η Αθήνα επιδιώκει η πρώτη δόση να φτάσει ακόμα και τα 25 δισ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ και φορολογία αγροτών στο «μενού» της διαπραγμάτευσης.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η φορολόγηση των αγροτών, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα και η ενδεχόμενη αύξηση της παρακράτησης φόρου στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες βρέθηκαν χθες στην ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στα τεχνικά κλιμάτων των θεσμών.

Ο νέος φόρος ακινήτων μόνο νέος δεν θα είναι καθώς θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στόχο θα έχει να εισπραχθούν ετησίως 2,65 δισ. ευρώ. Οι όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν θα πρέπει να έχουν το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Τα πρώτα ειδοποιητήρια θα φτάσουν μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου. Η πληρωμή των δόσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2016. Οι θεσμοί εξετάζουν τη δυνατότητα να έρθουν αλλαγές που θα φέρουν μειώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής και μεσαίας αξίας (πρόθεση του Υπ. Οικονομικών είναι να φθάσουν έως και 40%) και αυξήσεις στους ιδιοκτήτες «μεγάλης ακίνητης περιουσίας» (άνω των 300.000 ευρώ αντικειμενική). Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις αναμένεται να είναι σημαντικές για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι κύριες αλλαγές που εξετάζονται είναι οι εξής: 1η Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του. 2η Αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του κύριου φόρου. Εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία με αύξηση συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια. 3η Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

«Αγκάθι» η φορολογία των αγροτών

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αύξηση των συντελεστών φορολογίας των αγροτών είναι δύο θέματα που το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να τα αποφύγει ή στην καλύτερη περίπτωση να φέρει ισοδύναμα μέτρα τα οποία δεν θα επιβαρύνουν δυσανάλογα την αγροτική οικογένεια. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα είναι να διευρυνθουν οι δαπάνες των δαπανών των αγροτών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους ώστε να περιοριστεί η φορολογητέα ύλη των αγροτών πάνω στην οποία θα επιβληθούν τα νέα φορολογικά μέτρα, καθώς επίσης και η θέσπιση αφορολόγητου ορίου το οποίο θα δημιουργείται εφόσον γίνονται αγορές με χρεωστικές κάρτες.