Τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι προσδοκίες ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σήμερα ή αύριο διαψεύστηκαν καθώς τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών δεν μπόρεσαν άμεσα να προσαρμοστούν στις τεχνικές απαιτήσεις που επιβάλουν στην κεφαλαιαγορά τα capital controls.

Η λειτουργία του χρηματιστηρίου απαιτεί να δημιουργηθούν νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί, ώστε οι Έλληνες επενδυτές να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν «νέο» χρήμα», για να αγοράσουν μετοχές. Ο διαχωρισμός μεταξύ «παλαιού» και «νέου» χρήματος είναι μια τεχνική πρόκληση που παρόλο που ως διαδικασία εγκρίθηκε από την ΕΚΤ, ωστόσο στην πράξη προέκυψαν δυσλειτουργίες που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Χθες πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος για το άνοιγμα της αγοράς, μετά από 30 ημέρες συναλλακτικής απραξίας. Διεξήχθη δε σύσκεψη των προϊσταμένων πληροφορικής των τραπεζών στην οποία διατυπώθηκε ακόμη και το δυσμενές σενάριο να χρειαστούν δέκα ημέρες για να προσαρμοστούν τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών στην λειτουργία των capital controls.

Αργότερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλο και τραπεζίτες, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις για το άνοιγμα της αγοράς το συντομότερο δυνατόν. Κυβερνητικές πηγές χθες το βράδυ τοποθετούσαν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου για την προσεχή Δευτέρα.

Πάντως οι αντιδράσεις εκ μέρους των χρηματιστών για την αναμενόμενη λειτουργία του Χρηματιστηρίου με περιοριστικούς όρους για τους Έλληνες επενδυτές – καθώς δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς για αγορά μετοχών – είναι σφοδρές.

Ο Σύνδεσμος Μελών των Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ενημέρωσης των επενδυτών. Το μέλος του ΔΣ του ΣΜΕΧΑ Νίκος Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε χθες πως ο Σύνδεσμος από την αρχή τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της αγοράς με ίσους όρους για όλους τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.

«Πιστεύω πως η επανεκκίνηση του ΧΑ με άνισους όρους για τους Έλληνες επενδυτές είναι άδικη και θα επιφέρει προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση προβληματική λειτουργία του Χρηματιστηρίου είναι προτιμότερη από τη μη λειτουργία», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και μέλος του ΔΣ του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.