Υπό τη βαριά σκιά της διαφαινόμενης διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και την κλιμακούμενη σύγκρουση ανάμεσα στην ομάδα που στηρίζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος υπηρετεί ανοιχτά πλέον την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο «μαμούθ» που θα καλύψει όλες τις ανάγκες της χώρας ως και το 2018 και θα εξασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί επιδιώκουν να υπάρξει οριστική συμφωνία ως τον Δεκαπενταύγουστο και στις 17 του μήνα να έρθει στη Βουλή το τελικό κείμενο με δύο έρθρα. Το πρώτο που θα περιλαμβάνει τη δανειακή σύμβαση και το δεύτερο όλα τα μέτρα και τις αλλαγές για τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα να υλοποιήσει το προσεχές διάστημα.

Τα τεχνικά κλιμάκια συγκέντρωσαν χθές, Τρίτη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία, τις μακροικονομικές προβλέψεις των ελλήνων τεχνοκρατών και θα συνεχίσουν σήμερα στα άλλα υπουργεία.
Ομως ευθύς εξ΄αρχής, στις συζητήσεις που έγιναν σε υψηλότερο επίπεδο οι δανειστές μίλησαν για λίστα με προαπαιτούμενες δράσεις (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και άλλα) ώστε να καταβληθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου η πρώτη δόση (θα υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ) του νέου δανείου που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 85 δισ. ευρώ σε μια συνολική συμφωνία ή μιας νέας «χρηματοδοτικής γέφυρας» για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας πρός την ΕΚΤ και άλλες ανάγκες του Αυγούστου.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι «τα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής [12.07.2015], ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς» και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία.
Ομως ακόμη και σ΄αυτή την εκδοχή του «happy end» την οποία όλοι επιζητούν, καθώς εκτός των άλλων θα προτιμούσαν να βρίσκονται σε διακοπές, η συμφωνία θα προβλέπει ότι η καταβολή των δόσεων θα γίνεται ανά τρίμηνο με την ολοκλήρωση του ελέγχου και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Οπως έγινε και στην Κύπρο…
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα και παρά την πολιτική ένταση που επικράτησε τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους, από τους ξένους αναγνωρίστηκε η υπερπροσπάθεια των στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου, του ΟΔΔΗΧ και της Τράπεζας της Ελλάδος που απέτρεψαν τα χειρότερα για τη χώρα.
Από την Τρίτη στην Αθήνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος έχει και την ευθύνη της τελικής υπογραφής, ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ και ο Ιταλός Νίκολα Τζιαμαρόλι υψηλόβαθμο στέλεχος του ESΜ βρισκόταν από χθές την Τρίτη το πρωί στην Αθήνα και πραγματοποίησαν σειρά επαφών οι οποίες κρατήθηκαν μυστικές.
Κι αυτό γιατί κρίθηκε αναγκαίο ώστε να μην υπάρξουν νέες παρεξηγήσεις με το ΔΝΤ, να ανακοινωθεί η επίσημη άφιξη της αντιπροσωπείας την Τετάρτη καθώς αναμενόταν η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Το χρονοδιάγραμμα
Το βασικό σενάριο αυτού του κρίσιμου γύρου συζητήσεων είναι οι συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο (συγκέντρωση στοιχείων) να ολοκληρωθούν έως και την Παρασκευή και μόνο σε κάποια ειδική περίπτωση να υπάρξει «follow up» το Σαββατοκύριακο.

Η τελευταία ημερομηνία για να κλείσει το τεχνικό μέρος είναι η Τετάρτη 6 Αυγούστου.

Η πολιτική διαπραγματεύση – «διαπραγμάτευση κορυφής» θα μπορούσε να πεί κανείς – με τους επικεφαλής των δανειστών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη 12 Αυγούστου οπότε θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο πακέτο μέτρων μνημόνιο που θα τη συνοδεύει.
Αλλωστε γι΄αυτό το λόγο με την αποστολή έχουν έρθει στην Αθήνα νομικοί σύμβουλοι από την ΕΕ και το ESM.
Στη συνέχεια από τη Δευτέρα 17 έως την Τετάρτη 20 Αυγούστου θα υπάρχει το περιθώριο η συμφωνία να έρθει στα Κοινοβούλιο όπου κι ασφαλώς θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία.
Η κυβέρνηση που βρίσκεται υπό πίεση θέλει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί η συμφωνία γιατί μόνο υπό αυτές τις συνθήκες, της εξασφάλισης της ομαλής πορείας της χώρας, κι ο Πρωθυπουργός θα έχει ένα ισχυρό χαρτί για να προχωρήσει και να αντιμετωπίσει την τρικυμία στο κόμμα του, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει στη διάσπασή του.
Για τη συνολική συμφωνία, όπως επισημαίνουν παράγοντες που συμμετέχουν στις συζητήσεις η προεργασία για τα μέτρα έχει προηγηθεί και η συζήτηση τους προηγούμενους μήνες έχει προχωρήσει σε εξαντλητικό σημείο και πλέον οι διαφορές είναι μικρές.
Αλλωστε όλοι πλέον γνωρίζονται πολύ καλά σε προσωπικό επίπεδο, κι αυτό διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.
Η εναλλακτική λύση
Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως προβλέπει το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, κάτι που απεύχεται η κυβέρνηση, η εναλλακτική λύση είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Αλλά σ΄αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί να εγκριθεί και μια δεύτερη «χρηματοδοτική γέφυρα» και ασφαλώς να ψηφιστούν νέα προαπαιτούμενα μέτρα και δράσεις, ώστε να εκταμιευθούν τα χρήματα και να εξοφληθούν έγκαιρα τα ομόλογα στην ΕΚΤ κά υποχρεώσεις, κάτι που δεν το θέλει κανείς.