Επιβεβαίωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών, με συνέντευξή του στην Telegraph ότι σχεδίαζε υποκλοπές ΑΦΜ.

Οπως αναφέρει στη συνέντευξη: «Αποφασίσαμε ναχακάρουμετο λογισμικό του υπουργείου μου.Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο (…) Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές…

Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σεsmartphones(apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

Ο πρώην υπουργός κατηγορεί κομμάτι των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι διαστρέβλωσαν αυτές τις θέσεις του καθώς στοχεύουν να τον εμφανίζουν ως «έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών και μου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της παρούσης κυβέρνησης και να την βάλουν στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας».

«Διαστρεβλώνεται πλήρως ο σκοπός μου για την επιθυμία παράλληλης ρευστότητας. Πάντα ήμουν αντίθετος στη διάλυση του ευρώ, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σκοτεινές δυνάμεις μπορούν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη».

Ο στόχος του hacking ήταν να δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να κάνει ψηφιακές μεταφορές με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι πληρωμές θα ήταν IOUs βασισμένα στο πείραμα της Καλιφόρνιας μετά την κρίση της Lehman.

Ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα αυτού του είδους θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ρευστότητα σε ευρώ και να παρακάμψει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμαζε «οικονομικός στραγγαλισμός» της ΕΚΤ»

«Αυτό ήταν πολύ καλά ανεπτυγμένο. πολύ σύντομα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones, και θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό παράλληλο σύστημα. Φυσικά, αυτό θα ήταν στο πλαίσιο του ευρώ, αλλά θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή».

Ο πρώην υπουργός διευκρινίζει ότι θα ενεργοποιούσε το μηχανισμό όταν θα λάμβανε «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

«Πάντα έλεγα στον Τσίπρα ότι δεν είναι παιχνιδάκι, αλλά είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για την ελευθερία», λέει στη συνέντευξή του.

Αναφέρει, επίσης, πως ο Σόϊμπλε έχει αποφασίσει πως η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ και περιμένει αυτή τη στιγμή, γνωρίζοντας πως το τελευταίο σχέδιο διάσωσης είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

«Όλοι γνωρίζουν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα αλλά οΣόιμπλε επιμένει ως προϋπόθεση για ένα νέο δάνειο. Έχω μια έντονη υποψία ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 20 Αυγούστου».