Το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και το περιεχόμενο των τεστ αντοχής που θα «τρέξουν» οι ελληνικές τράπεζες από τις 10 Αυγούστου εξετάσθηκαν σε συναντήσεις που είχε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) στην Φρανκφούρτη με στελέχη της ΕΚΤ και του Εποπτικού Μηχανισμού Τραπεζών (SSM).

Οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha και της Eurobank φέρονται να ζήτησαν την προκαταβολή 10 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 25 δισ. ευρώ που προβλέπει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το νέο πρόγραμμα της Ελλάδος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε αυτομάτως στην ταχεία βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών, καθώς τα ομολόγα του ESM γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρα σχεδόν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Στις ελληνικές τράπεζες αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ, ο οποίος ανέφερε ότι μια πρώτη ένεση κεφαλαίου θα ήταν επιθυμητή για την σταθεροποίηση του κλάδου πριν τα αποτελέσματα των stress tests.