Εμπλοκή προέκυψε την Πέμπτη σχετικά με την άφιξη της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, η οποία αναμενόταν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την Παρασκευή.Τελικά η Ελλάδα έστειλε την επιστολή-πρόσκληση προς το ΔΝΤ που εκκρεμούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει εμπλοκή σχετικά με την έναρξη των διαραγματεύσεων στην Αθήνα και όπως αναφέρεται ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ολάντ ενώ θα έχει και με την Καγκελάριο Μέρκελ για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.

Το κλίμα ήταν σαφές στην ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον. Η βαριά «ατμόσφαιρα» συμπληρώνεται από όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», το ΔΝΤ ασκεί διπλή πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την ευρωζώνη ώστε να δεχτεί να στείλει τα στελέχη του στην Ελλάδα για την έναρξη των διαβουλεύσεων υπογραφής του νέου μνημονίου.
Η πίεση προς την Ελλάδα:
– Πρώτον, το Ταμείο ζητεί από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει λίστα με προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) παραπέμποντας στο πολυσέλιδο κείμενο της ελληνικής πρότασης με τον αντίστοιχο τίτλο που ψηφίστηκε ως βάση διαπραγμάτευσης από την ελληνική Βουλή (με 251 ψήφους στις 11 Ιουλίου), πριν το κλείσιμο της συμφωνίας του Euro Summit, και η οποία βασίζεται εν πολλοίς στο «σχέδιο Γιούνκερ».
Η Αθήνα διαφωνεί. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν την Πέμπτη ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής (15 και 22 Ιουλίου), αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές».Είναι σαφές ότι το Ταμείο πιέζει πέραν των συμφωνημένων στο Euro Summit.
– Δεύτερον, το ΔΝΤ ζητεί από την Ελλάδα να δεχθεί την πραγματοποίηση συναντήσεων στα Υπουργεία για τον έλεγχο των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του και παράλληλα απαιτεί την παρουσία Υπουργών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.
Στον αντίποδα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν την Πέμπτη ότι δεν θα γίνουν συναντήσεις με Υπουργούς και ότι η διαπραγματευτική ομάδα θα είναι όμοια με αυτήν του Brussels Group, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομιών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επεξεργαζόταν σχέδιο για την πραγματοποίηση των συναντήσεων εκτός του κέντρου της Αθήνας.

«Οι λεπτομέρειες και η διαδικασία για τις συζητήσεων δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί» σχολίαζε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι η νέα επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και οι υπόλοιποι τεχνοκράτες δεν έχουν οριστικοποιήσει το ταξίδι τους στην Αθήνα.

Νέα επιστολή


Η πίεση προς την Ευρώπη μέσω Αθήνας:
– Ο κ. Ράις ανέφερε ότι το Ταμείο «δεν γνωρίζει» εάν θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα καθώς και ότι η Ελλάδα δεν το έχει ζητήσει επισήμως.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έστειλε κοινό αίτημα σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αλλά το Ταμείο ζητεί ξεχωριστή επιστολή η οποία αναμένεται να σταλεί από την Αθήνα σήμερα Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση η αναφορά Ράις προκαλεί προβληματισμό καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ προβλέπεται ρητά στην απόφαση του Euro Summit, ενώ οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν τα 16 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμά του στο πακέτο των 86 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης ως τον Ιούλιο του 2018.
Παράλληλα η συμμετοχή του ΔΝΤ «αποτελεί προαπαιτούμενο για να αποφασίσει το Eurogroup ένα νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα» όπως σημειώνεται ήδη από την πρώτη σελίδα της απόφασης του Euro Summit (12 Ιουλίου).
Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους πέραν όσων προβλέπονται στην απόφαση της 12ης Ιουλίου.
Αλλωστε μετά από αυτή την ημερομηνία ακολούθησε η επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) η οποία συμπεριλαμβάνει:
– Τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls στις ελληνικές τράπεζες
– Την πρόβλεψη για χρέος 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία και
– Τη σύσταση για γενναία επιμήκυνση ή κούρεμα των δανείων των κρατών – μελών της ευρωζώνης.
«Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, θα χρειαστεί να υπάρξει σαφής και συγκεκριμένη δέσμευση» δήλωσε απερίφραστα ο κ. Ράις πετώντας το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους.

Τι αναφέρει η δεύτερη επιστολή προς το ΔΝΤ

«Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο,διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σεένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθείμίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης,η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναισήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ηςΙουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο.»