Αύξηση, αλλά με το σταγονόμετρο καθώς η καχυποψία συνεχίζει να υπάρχει, του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ, καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα επιτρέπουν πλέον αυτή την απόφαση, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στις θετικές εξελίξεις που δικαιολογούν την αύξηση του ELA ανέφερε και τη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή.

Το θέμα του ELA θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, με τον Μ.Ντράγκι να τονίζει ότι σε συνεργασία με την ΤτΕ, η κεντρική ευρωτράπεζα παρακολουθει στενά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείς για το θέμα του Grexit τόνισε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλώς θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη μεγάλη έκθεση του ευρωσυστήματος στην χώρα.

Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 13,2 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο επισήμανε ο Μ.Ντράγκι, συμπληρώνοντας ότι πλέον το ευρωσύστημα είναι απολύτως εκτεθειμένο στην Ελλάδα.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το τι πρέπει να γίνει δεν θα μπορούσε να λείπει από τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε για το ελληνικό ζήτημα ο Μ.Ντράγκι. Αδιαμφισβήτητα το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί, επισήμανε.

Αναμένεται να γίνουν δηλώσεις από την ελληνική πλευρά για άνοιγμα τραπεζών με ισχύ των capitals control.

Ανοίγουν οι τράπεζες από Δευτέρα

Το δρόμο για το άνοιγμα των τραπεζών από την επόμενη εβδομάδα άνοιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την αύξηση την Τετάρτη του πλαφόν χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 900 εκατ. ευρώ.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να ανοίξουν τις πόρτες τους Δευτέρα ή Τρίτη, γεγονός που θα εξομαλύνει την κατάσταση σε ένα βαθμό.

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων βέβαια θα παραμείνουν, ωστόσο θα διευρυνθεί το δίκτυο εξυπηρέτησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τους συναλλασσόμενους σε σημαντικό βαθμό.

Ταυτόχρονα με το άνοιγμα των μονάδων σε όλη την Ελλάδα, θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα και αλλαγή στο ημερήσιο όριο αναλήψεων, το οποίο θα ισχύει σωρευτικά, ακόμη κι αν κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου ο καταθέτης δε «σηκώσει» τα 60 ευρώ που δικαιούται.

Στο πλαίσιο αυτό θα είναι δυνατή η ανάληψη έως και 300 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός εργάσιμου πενθημέρου, με μία μόνο επίσκεψη σε ΑΤΜ.

Το Υπουργείο Οικονομικών, το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε ότι, με Υπουργική Απόφαση, παρατείνεται έως και 19 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το σήμα στην ΕΚΤ

Η ΕΚΤ, μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, έλαβε το σήμα που χρειαζόταν για να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και συνεδριάζει ώστε να διασφαλισθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που διακρατά και τα οποία ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου θα αποπληρωθούν κανονικά.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA στα 88,6 δισ. ευρώ, ενώ έχει αυξήσει και κατά 15% περίπου το «κούρεμα» που εφαρμόζει στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

Σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις, κ.α..) και πλέον έχουν διαθέσιμα λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ. Στη βάση αυτή η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη κρίνεται κρίσιμη, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αναλήψεις μετρητών.

Ελληνικές τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ELA κατά 2 δισ. ευρώ, ωστόσο πληροφορίες από το εξωτερικό μιλούν για αύξηση 500 εκατ. ευρώ και επανεξέταση του θέματος μετά τη ψήφιση των προαπαιτούμενων της 22ας Ιουλίου.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους αποφάσισε να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Συγκεκριμένα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.