«Κανένας δεν μπλοκάρει τη συμφωνία. Προσπαθούμε όλοι εποικοδομητικά να βρούμε λύση σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό που λέμε είναι ότι τα μέτρα τα οποία παρουσίασαν οι Ελληνες απλώς δεν είναι αρκετά σε αυτό το στάδιο», τόνισε ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή.

«Πρέπει να έχουμε καθαρές δεσμεύσεις, καθαρά μέτρα και απτές αποδείξεις ότι οι όροι αυτοί θα εφαρμοστούν στο τέλος της ημέρας. Εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος, αλλά πιστεύω ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον τύπο των μέτρων που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε ο Στουμπ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις από την πλευρά του άφησε να εννοηθεί ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής. «Οι συζητήσεις ήταν αρκετά περίπλοκες.
Ελπίζουμε λοιπόν σε μεγαλύτερη πρόοδο σήμερα. Νομίζω ότι είναι εντελώς απίθανο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάρει εντολή, προκειμένου να αρχίσει επίσημες διαπραγματεύσεις όσον αφορά ένα τρίτο πρόγραμμα ή το πρόγραμμα ESM σήμερα. Νομίζω όμως ότι το Eurogroup μπορεί να κάνει την προετοιμασία και προετοιμάσει και θέσει τις βάσεις για τις συζητήσεις των ηγετών αργότερα σήμερα», επεσήμανε ο Ντομπρόβσκις πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Το κύριο εμπόδιο για να συνεχίσουμε είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Θα ήθελα να δω την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις ξεκινώντας από αύριο στο Κοινοβούλιο ώστε να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται για την Ελλάδα και στη συνέχεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για να προχωρήσουμε. Εχουμε χάσει τόσο χρόνο που δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να χάσουμε κι άλλο».

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργίου δήλωσε ότι το Eurogroup ετοιμάζει το σχέδιο ενός Μνημονίου που δημιουργεί προοπτική για την Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο όμως θα συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι έξι μήνες πήγαν χαμένοι.