20:06 Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης , χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της ευρωζώνης, ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι «η συμφωνία κρατά την Ελλάδα όρθια μέσα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Η κυπριακή κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού – σημειώνει ο Πρόεδρος της Κύπρου. Η συμφωνία ήταν δύσκολη και έτυχε σαφούς βελτιώσεως από τις αρχικές απαιτήσεις – «είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις, λαμβανομένων υπόψη των χρονικών περιθωρίων» υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης.

19:57 Δεν θα ψηφίσει τη νέα συμφωνία με τους εταίρους η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην διακριτική ευχέρεια των μελών της αν θα επιλέξουν το «όχι», το «παρών» ή την αποχή – Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Ν. Χουντής

19:48 Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου-Ολάντ. Τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην επίτευξη συμφωνίας

19:35 Πιερ Μοσκοβισί: Ο Ντάισελμπλουμ έκανε πολλά για την Ελλάδα. Καταλήξαμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία επιτρέπει την παραμονή στο ευρώ. Απαιτητική αλλά και ισορροπημένη η συμφωνία

19:30 Πάνος Καμμένος: Είχαμε διαβεβαιώσεις και από το εξωτερικό ότι η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών ήταν αποδεκτή απ’ όλους. Αποτελούσε μια συμφωνία που θα ήταν αποδεκτή από το Eurogroup. Σε αυτή τη συμφωνία είχε εμπλοκή και η γαλλική ομάδα διαπραγματεύσεων. Εχθές ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισε ένα πραξικόπημα εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων χωρών. Ενα πραξικόπημα που είχε αποτέλεσμα εκβιασμό του Πρωθυπουργού και ασφυξία των τραπεζών και κούρεμα καταθέσεων. Ο πρωθυπουργός απέναντι σε αυτόν τον εκβιασμό έφτασε στο σημείο να κάνει μια συμφωνία. Ξεκαθαρίσω ότι αυτή η συμφωνία είναι πέρα από αυτό που είχαμε συμφωνήσει. Η νέα συμφωνία φέρνει νέα δεδομένα. Αλλάξαν πολλά από εχθές το βράδυ. Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, τον λόγο έχει η Βουλή των Ελλήνων.Σε αυτή τη συμφωνία που μιλάει για 50 δισ. εγγυήσεις, για νόμους που οδηγούν σε κατασχέσεις σπιτιών δεν συναινούμε.Οι εταίροι ήθελαν να σπάσει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Θα παραμείνουμε μαζί για να παλέψουμε. Αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στη νέα συμφωνία.

19:25 Γερούν Ντάισελμπλουμ: Κάναμε μια αποτίμηση των στοιχείων που μας απασχολούν. Ακολουθώντας το αίτημα της Ελλάδας συζητήσαμε εάν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση από τον ESM. Συζητήσαμε το πρόγραμμα -γέφυρα της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη με έναν αξιόπιστο τρόπο. Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να έχει γίνει αποδεκτό το συνολικό πακέτο που αποφασίσαμε χθες. Θέλω να ελπίζω ότι μέσω της επόμενης τηλεδιάσκεψης που θα κάνουμε θα μπορέσουμε να δώσουμε εντολή στους Θεσμούς. Πριν το δημοψήφισμα μιλούσαμε για κάτι τελείωσε διαφορετικό, μιλούσαμε για επιμήκυνση του δευτέρου προγράμματος, τώρα μιλάμε για τρίτο μνημόνιο. Θα πραγματοποιηθούν δύο τηλεδιασκέψεις αυτή την εβδομάδα. Αυριο θα συνεδριάσει το Euroworking Group.Θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου προγράμματος.

19:15 Επανεξελέγη πρόεδρος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Θα κάνει και δεύτερη θητεία στη θέση αυτή

19:10 Παραιτήθηκε ο Νίκος Χουντής από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

18:48 Εμμέσως πλην σαφώς ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος αφήνει να εννοηθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν θα μπουν βουλευτές και στελέχη του στο κυβερνητικό σχήμα. Συγκεκριμένα ο γραμματέας της ΝΔ έκανε την εξής ανάρτηση στο Facebook: «Η στήριξη στη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση, ήταν μια αυτονόητη επιλογή, απόλυτα σύμφωνη με τις αξίες της παράταξης μας και την πίστη μας στην ευρωπαϊκή προοπτική. Ήταν μια ακόμα μεγάλη εθνική επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία και ως τέτοια θα καταγραφεί. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε μικροκομματική συναλλαγή, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες που διακυβεύεται το μέλλον της Πατρίδας».

18:40 Λίγο μετά τις 18:30 έφτασε στο Μαξίμου ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

18:30 Λεπέν: «Η Ελλάδα στάλθηκε στο σφαγείο» – Φάρατζ: Εάν ήμουν έλληνας πολιτικός, θα ψήφιζα κατά αυτής της συμφωνίας

18:11 Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ενδέχεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πολύ σύντομα εφόσον το σχέδιο που συμφωνήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες μοιάζει ευσταθές, δήλωσε ο κορυφαίος Ευρωπαίος οικονομικός αναλυτής της χρηματοοικονομικής υπηρεσίας. Ο Μόριτς Κρέμερ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως μολονότι η μακροπρόθεσμη εκτίμηση του οίκου παραμένει ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη, η σημερινή συμφωνία περιόρισε τον άμεσο κίνδυνο για κάτι τέτοιο και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβάθμιση της χώρας μέσα σε μία με δύο εβδομάδας. Σήμερα το αξιόχρεο της Ελλάδας βρίσκεται στη βαθμίδα CCC-. «Θα μπορούσε να γίνει αρκετά γρήγορα. Αν υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα το οποίο θεωρούμε ότι συντελεί στο να φέρει ξανά ανάπτυξη στην οικονομία και να επιτρέψει στο οικονομικό σύστημα να δουλέψει και πάλι, τότε αυτό είναι σημαντικότερο από το θέμα της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους», εξήγησε ο Κρέμερ.

18:09 Πολ Μέισον: «Στην Ελλάδα ο χαμένος είναι η δημοκρατία». Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας

18:04 Εκπρόσωπος ΔΝΤ: Το Ταμείο είναι έτοιμο να δουλέψει με την Ελλάδα και την Ευρώπη και να βοηθήσει να επιλυθεί η κρίση χρέους. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε το Ταμείο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

17:42 Την Παρασκευή στην γερμανική Βουλή η συμφωνία για την Ελλάδα. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

17:40 Την Πέμπτη στην αυστριακη Βουλή το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η Ελληνική Βουλή εγκρίνει στην ολομέλειά της μεθαύριο, Τετάρτη, τις απαιτούμενες από τους εταίρους της Ευρωζώνης μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ – με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση στο αυστριακό υπουργικό συμβούλιο – να καταθέσει την Τετάρτη στη Βουλή, μια πρόταση απόφασης για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Η πρόταση απόφασης θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα στην μόνιμη υποεπιτροπή Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης της Βουλής και αυτή η υποεπιτροπή θα μπορούσε να συνέλθει την Πέμπτη. Πρόκειται για απόφαση μεγάλης σημασίας και γι αυτό θα πρέπει να υπάρξει ευρεία συζήτηση και μια τέτοια συζήτηση στην Ολομέλεια εγγυάται τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, διαφάνεια και αντιληπτικότητα, δήλωσε το απόγευμα η Πρόεδρος της Βουλής Ντόρις Μπούρες, στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ). Εκτός της Αυστρίας, τη συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στο πλαίσιο του ΕΜΣ, πρέπει να επικυρώσουν τα Κοινοβούλια σε άλλες πέντε χώρες της Ευρωζώνης: Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβακία, Εσθονία και Φινλανδία.

17:30 Συνεργασία με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο Μαξίμου βρίσκονται ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης και ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας.

17:29 Το ελληνικό πρόγραμμα μετά την Σύνοδο Κορυφής

17:17 Οι αγορές κεφαλαίων χαιρετίζουν τη συμφωνία των Βρυξελλών

17:00 Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αποψε, προκειμένου να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το πολυνομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί έως την Τετάρτη.

16:26 Αλεξάντερ Στουμπ: Το Eurogroup ξεκινά

16:24 Πιερ Μοσκοβισί (Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας): Θα πρέπει να εξετάσουμε τις εναλλακτικές προκειμένου να συσταθεί αυτό το Ταμείο. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει τα μέτρα. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας μέσα σε μια Ευρώπη ενωμένη και ακέραια. Πρόκειται για μια συμφωνία ισορροπημένη, που αντικατοπτρίζει τη δυσκολία και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Θα συζητήσουμε το χρηματοδοτικό και λεπτομέρεις για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Υπήρχε θέμα εμπιστοσύνης, τώρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη. Τώρα έχουμε διασφαλίσει την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ. Πρέπει να προχωρήσουμε με επιτυχία στις διαπραγματεύσεις.

16:22 Μισέλ Σαπέν
(γάλλος ΥΠΟΙΚ): Οι ηγέτες ήταν πολύ πιο σαφείς απ’ ότι είμασταν εμείς. Το νέο πρόγραμμα προϋποθέτει πολύ πολύ δουλειά. Θα δουλέψουμε σήμερα πάνω σε αυτό. Χαιρετίζω το πολιτικό θάρρος μιας κυβέρνησης που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Το ελληνικό χρέος θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο που αποφασίσαμε στη Σύνοδο Κορυφής. Θα δουλέψουμε σε όλα τα θέματα. Έχει το κουράγιο η κυβέρνηση αυτή να κάνει ό,τι δεν είχαν κουράγιο να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις

16:18 Χανς Γερκ Σέλινγκ (αυστριακός ΥΠΟΙΚ): Το θέμα είναι αν όλα αυτά που συμφωνήθηκαν μπορούν να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια. Η εκταμίευση θα γίνει μόνο αν η Ελλάδα κάνει όλα όσα υποσχέθηκε. Τα μέτρα είναι εμπροσθοβαρή. Είμαστε πεποισμένοι ότι θα δουλέψουν τα μέτρα. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σωστά στο τρίτο μνημόνιο. Τότε θα μπορέσουμε και εμείς να ανταποκριθούμε. Η εκταμίευση θα γίνει μόνο εάν η ελληνική πλευρά προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

16:12 Tweet Πιερ Μοσκοβισί: Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία που δίνει ώθηση στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο.

16:05 Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας – Σειρά επαφών με υπουργούς

15:56 Γενς Στόλτενμπεργκ (γγ ΝΑΤΟ): Η ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα είναι σημαντική για την ασφάλεια της εν λόγω χώρας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Χαιρετίζω αυτή τη συμφωνία επειδή πιστεύω πως είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η σταθερότητα, η οικονομική ευημερία είναι σημαντικές για πολλούς λόγους, με πρώτο την ασφάλεια όλων των χωρών μας, υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον σλοβένο πρωθυπουργό Μίρο Τσεράρ.Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πεπεισμένος πως, παρά το δρακόντειο πρόγραμμα εξοικονόμησης χρημάτων που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές σήμερα το πρωί ως αντάλλαγμα για ένα τρίτο σχέδιο αρωγής, η Ελλάδα «θα συνεχίσει να επενδύει στην άμυνα στο μέλλον». Η Ελλάδα είναι ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος, ο οποίος αφιέρωσε πάνω από το 2% του ΑΕΠ του στην άμυνα επί πολλά χρόνια και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα παραμείνει ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος» στους κόλπους του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε.

15:50 Μπόρις Τζόνσον: Ελληνες ανακαλύψτε πάλι το πνεύμα του Μαραθώνα! Αρθρο του δημάρχου του Λονδίνου στην Daily Telegraph

15:35 Μπέπε Γκρίλο: «Η Δημοκρατία παύθηκε. Η ταπείνωση της Ελλάδας είναι μια προειδοποίηση για όλες τις χώρες που θέλουν να αναγνωρισθεί η κυριαρχία τους» γράφει, μέσω διαδικτύου ο επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων. «Μια εβδομάδα για να τσακισθούν τα πλευρά της Ελλάδας. Ο Βαρουφάκης παραιτείται (απομακρύνεται;) από την ηγεσία του υπουργείου του. Η ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρόταση Τσίπρα κατά 95% ίδια με εκείνη που απορρίφθηκε από τους έλληνες. Η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος ποδοπατάται. Η Ελλάδα ταπεινώνεται από την Γερμανία. Ο Τσίπρας βγάζει το σακάκι μπροστά στην Μέρκελ και τον Ολάντ «πάρτε και αυτό». O Tσίπρας που ωθείται σε παραίτηση υπέρ μιας νέας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» που να αρέσει στην Τρόικα» τονίζει, μέσω ίντερνετ, ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός .

15:32 Χάιντς Φίσερ (αυστριακός Πρόεδρος): Την «ανακούφισή» του μετά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα,εκφράζει σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «φυσικά πρόκειται μόνον για την αρχή ενός δρόμου ο οποίος θα είναι πολύ δύσκολος, προπάντων για την Ελλάδα». Στην τοποθέτηση του το μεσημέρι από την Μπρατισλάβα — όπου είχε συνομιλίες με τον Σλοβάκο ομόλογό του Αντζέι Κίσκα — ο Αυστριακός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν επιτρέπεται κανείς να έχει αυταπάτες, διότι ήταν σαφές ότι σε μια «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», κάθε λύση συνδέεται με τεράστια προβλήματα και δυσκολίες, όμως το πρωταρχικό ζήτημα είναι ότι στην Ευρώπη σε αυτό το δύσκολο θέμα μπορεί να βρεθεί από κοινού μία λύση. Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος της Σλοβακίας, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να τηρήσει το μέρος της συμφωνίας που της αναλογεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς ζημιώθηκε κάπως η εμπιστοσύνη, αλλά είναι καλό να διαπιστωθεί ότι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις απέκτησαν και πάλι κινητικότητα» και έγκειται τώρα στους Ελληνες να εφαρμόσουν τους όρους που έχουν τεθεί – «μόνον υποσχέσεις δεν αρκούν, θα πρέπει να υπάρξουν και πράξεις».-

15:31 Χαιρετίζει την συμφωνία ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουελ Βαλς. Είμαι υπερήφανος για τον ρόλο του Φρανσουά Ολάντ στη συμφωνία. Εγινε πραγματικότητα αυτό που πριν λίγες ημέρες έμοιαζε ακατόρθωτο. Είναι μια νίκη για την Ευρώπη.

15:30 Ισπανία-Ραχόι: Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές δυναμώνει το ευρώ

15:01 Διαδήλωση κατά του νέου μνημονίου το απόγευμα στο Σύνταγμα. Νέα κινητοποίηση σήμερα στις 19:00

15:00 Reuters: Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

14:54 Υψηλόβαθμο στέλεχος του Podemos: Η συμφωνία Ελλάδας δανειστών είναι ένα χρηματοοικονομικό πραξικόπημα.
Αυτό που επιδιώκουν στην Ελλάδα, είναι να κάνουν ένα χρηματοοικονομικό πραξικόπημα, να μεταμορφώσουν τη χώρα σε προτεκτοράτο», δήλωσε ο Πάμπλο Ετσενίκε, πρώην ευρωβουλευτής και νυν βουλευτής περιφερειακού κοινοβουλίου, ο οποίος θεωρείται δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos.
«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει», κατήγγειλε ο βουλευτής αυτός, ο οποίος είναι το πρώτο στέλεχος του Podemos που αντιδρά στη συμφωνία που συνήφθη στις Βρυξέλλες. Ο Ετσενίκε έχει τη φήμη του «σκληρού» στους κόλπους του Podemos, του οποίου ηγείται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο γενικός γραμματέας του κόμματος. «Περίμενε Αλέξη (Τσίπρα), ερχόμαστε και θα είμαστε πιο δυνατοί», είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.Η Ισπανία, όπου οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της χρονιάς, παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ το Podemos έχει γίνει μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, μετά το δεξιό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE).

14:50 Reuters: Ελληνας αξιωματούχος από το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα παραταθεί η τραπεζική αργία χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει μέχρι πότε.

14:48 Αλεξάντερ Στουμπ (Φινλανδός ΥΠΟΙΚ): Δεν προβλέπω ότι η νύχτα θα είναι μακρά. Σε λίγο θα συζητήσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες. Θα περιμένω την ψηφοφορία. Ολοι έχουν επιδείξει επαγγελματισμό. Η Ευρώπη είναι αυτή που θα επιτύχει. Είναι σημαντικό να υπάρχει συμμετοχή απ’ όλα τα μέρη.

14:45 Ξεκίνησε η προσέλευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup

14:41 Στέφεν Ζάιμπερτ (γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος):
«Καλό συμβιβασμό» με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθημε την Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γερμανική Βουλή θα δώσει εξουσιοδότηση, εφόσον προηγουμένως εγκρίνει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και την πρόταση περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι υπήρξε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ και διευκρίνισε ότι η προσωρινή έξοδος αφορούσε μία υπόθεση εργασίας για την περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία και μόνο εφόσον θα συμφωνούσε σε αυτό η Ελλάδα.

14:36 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Μπόγκνταν Αουρέσκου χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα τονίζοντας ότι την θεωρεί απόδειξη ότι, σε καταστάσεις κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ικανότητα να βρίσκει λύσεις για τα πιο πολύπλοκα θέματα. «Έχουμε τις πρώτες πληροφορίες από τη συνεδρίαση του Eurogroup, που ήδη κατέληξε σε συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα και δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω εκ μέρους του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών και της ρουμανικής κυβέρνησης, αυτή τη λύση, που αποδεικνύει ότι σε καταστάσεις κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ικανότητα να επιλύει και τα πιο πολύπλοκα θέματα» τόνισε ο κ. Αουρέσκου.«Όλο αυτό το διάστημα η Ρουμανία ήλπιζε ότι θα βρεθούν από κοινού λύσεις, που θα σήμαιναν «ναι» για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Αουρέσκου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πρέσβη του Λουξεμβούργου στη Ρουμανία, Κρίστιαν Μπίβερ.

14:28 Αναφανδόν υπέρ των «σκληρών όρων», προκειμένου να υπάρξει αυτό το «καλό αποτέλεσμα» όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς αυτούς τους σκληρούς όρους», δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και πρόσθεσε ότι αναμένει πως η ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίσουν θα στηρίξουν τη νέα συμφωνία.

14:10 Συνάντηση με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών έχει αυτή την ώρα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
Αντικείμενο της συνάντησης είναι η επανεξέταση της κατάστασης και οι επόμενες κινήσεις στο πιστωτικό σύστημα (διεύρυνση συναλλαγών, κ.λπ.), μετά τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής και τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη ρευστότητα, μέσω ELA.

14:02
«Χρηματοδότηση-γέφυρα» για την Ελλάδα θα εξετάσει το Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας. Συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ

13:55Eurogroup: Εξετάζει «χρηματοδότηση – γέφυρα» για την Ελλάδα. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εκτιμώνται στα 12 δισ. ευρώ

13:50 Ο Άρμιν Λάσετ υψηλόβαθμο στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) εκτιμά ότι η γερμανική βουλή θα στηρίξει ευρέως τις διαπραγματεύσεις για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.
«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ», δήλωσε σήμερα ο Λέσετ. «Όποιος γνωρίζει με πόσο κόπο και προσπάθεια διαπραγματεύθηκαν αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Άγγελα Μέρκελ, πρέπει και να αναγνωρίσει αυτή τη δουλειά. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι πολλοί βουλευτές της Ένωσης θα πουν “όχι”», επεσήμανε. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το CDU, είναι πολύ πιθανό η Μπούντεσταγκ να συγκληθεί εκτάκτως από την εβδομάδα για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

13:33 Αντιδράσεις γερμανών αξιωματούχων: Υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) χαιρέτισαν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, όμως παράλληλα επέκριναν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είναι καλό ότι αναζητήθηκε ένας κοινός δρόμος στην ευρωζώνη», είπε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Ραλφ Στέγκνερ. «Όλοι όσοι έλεγαν ότι ένα Grexit θα ήταν καλύτερο, έκαναν λάθος», πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα Άξελ Σέφερ κατηγόρησε τον Σόιμπλε ότι ήταν αποφασισμένος να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη.
«Κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε επιτυχώς με τη δέσμευση του SPD διότι είπαμε, και προς τον Σόιμπλε, ότι δεν θα συμφωνήσουμε», τόνισε ο Σέφερ.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Έλμαρ Μπροκ εμφανίστηκε έκπληκτος που τελικά οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία. «Χθες το απόγευμα είχα την αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», είπε μιλώντας επίσης στο n-tv. Η συμφωνία προσφέρει νέες ευκαιρίες, επισημαίνει ο Μπροκ, «διότι οι Έλληνες τώρα (…) προτού καν μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να παρουσιάσουν αποτελέσματα».

Η επικεφαλής των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση βλάπτει την Ευρώπη και καταστρέφει τις βασικές αξίες και τη φήμη της ηπείρου.

Ο νεοεκλεγείς συμπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Γεργκ Μόιτεν επέκρινε τη γερμανική κυβέρνηση λέγοντας ότι παραπλανεί τους Γερμανούς πολίτες σε ό,τι αφορά τη διάσωση της Ελλάδας, λέγοντάς τους ότι δεν θα δώσουν άλλα χρήματα.«Οι Γερμανοί ψηφοφόροι συνειδητοποιούν ότι η γερμανική κυβέρνηση τους κρατά ομήρους. Το ευρώ είναι όπως το Γκουαντάναμο: μπορεί κανείς να μπει, αλλά όχι να βγει», είπε χαρακτηριστικά ο Μόιτεν.

13:31 Εκπρόσωπος Ντέιβιντ Κάμερον: Ο βρετανός Πρωθυπουργός είναι ευτυχής με την συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα, αλλά δεν υποτιμά την πρόκληση της εφαρμογής της.

13:25 Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,
αρνήθηκε τα σχόλια ότι οι πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ήταν υπερβολικά μεγάλες και μάλιστα χαρακτηρίστηκαν ως «άτυπο πραξικόπημα». Ερωτώμενος σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από δημοσιογράφο του Associated Press ο Γιούνκερ απάντησε: «Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του δημοψηφίσματος. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη δίνει γενικά νικητές και όχι χαμένους. Δεν νομίζω ότι ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός, ούτε και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί. Είναι μια χαρακτηριστική ευρωπαϊκή διευθέτηση, ένας ευρωπαϊκός συμβιβασμός ως είθισται».Το τελευταίο 24ωρο στο ευρωπαϊκό Twitter έχει κερδίσει έδαφος το hashtag #ThisIsACoup (Είναι Πραξικόπημα). Σύμφωνα με το @twittprognosis/eu, το #ThisIsACoup («Είναι πραξικόπημα») βρίσκεται στην πρώτη θέση σε Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία και στη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη στην στην Ισπανία, την Αυστρία και το Βέλγιο και στην τρίτη στην Ιταλία.

13:17 Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Όπως επισημάναμε στη Βουλή, δυστυχώς καταλήξαμε στο «και πέντε» να έχουμε επιλογή ανάμεσα σε συμφωνία ή μη συμφωνία, που θα οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή. Με την επιλογή της συμφωνίας, η Ελλάδα πήρε μία ανάσα, ώστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προσπαθήσει να ξαναβρεί το βηματισμό της μέσα στην Ευρώπη.

13:12 Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 13/07/2015.

13:10 Την έντονη αντίδρασή τους για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία, μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώτος και το ενδεχόμενο της πλήρους απελευθέρωσης των δικτύων διανομής για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), εκφράζουν οι φαρμακοποιοί. Το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του κλάδου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. ‘Εκτακτη συνεδρίαση έχει προγραμματίσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

13:00 Συνεδριάζει την Τρίτη στις 8:00 το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

12:52 Βάλτερ Σταϊνμάγερ (γερμανός ΥΠΕΞ):
Μένουν ακόμα να γίνουν δύσκολα βήματα μέχρι να λάβει η Ελλάδα ένα νέο πακέτο βοήθειας. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Αθήνα θα πρέπει να ξαναχτίσει γρήγορα την εμπιστοσύνη της με τους εταίρους.

12:50 Tweet Πάνου Καμμένου στον απόηχο της συμφωνίας

12:36 Σταύρος Θεοδωράκη: Ο στόχος επετεύχθη. Η χώρα κρατήθηκε στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε την τελευταία του υπόσχεση σε πείσμα όλων αυτών που ήθελαν να επιστρέψουμε στη δραχμή. Ελπίζουμε κυβέρνηση – Κοινοβούλιο και κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και χωρίς καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις να πάρουν τις αποφάσεις που τους αναλογούν έτσι ώστε να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μια νέα εποχή.Η συμφωνία άργησε πολύ, περιλαμβάνει επώδυνες ρυθμίσεις και θα απαιτήσει δυστυχώς νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Aυτή τη φορά όμως ας το κάνουμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη. Για την Ελλάδα και τα παιδιά μας.

12:23 Το απόγευμα συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου στον απόηχο της συμφωνίας

12:22 Την Τρίτη το πρωί στις 8:30 θα συνεδριάσει η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Στο τραπέζι τα νέα μέτρα

12:21 Tweet Μάνουελ Βαλς (Γάλλος Πρωθυπουργός) στα ελληνικά

12:20 Mπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του Die Linke στο NTV: Mε τη συμφωνία αυτή, η Ελλάδα δεν θα είναι υγιής. Είναι προφανές ότι η λιτότητα εξακολουθεί να υπάρχει. Το ερώτημα είναι τώρα τι θα γίνει με το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων το οποίο είναι θα πράγματι μία συνολική υποταγή της Ελλάδας εάν δεν γίνει με το σωστό τρόπο . Η Αριστερά της Γερμανίας δεν πρόκειται να υποστηρίξει ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα εφόσον αυτό δεν συνεπάγεται προοπτική για κούρεμα.

12:16 Το Eurogroup αποφασίζει για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ
ανέφερε ότι οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μόνο μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων ενεργειών, αλλά και του τριετούς προγράμματος από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ ψηφοφορίες θα γίνουν και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια. Αφού ολοκληρωθούν οι ανωτέρω διαδικασίες θα συγκληθεί περί το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας εκ νέου με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup, διευκρίνισε ο Ολλανδός υπουργός. Σημειώνεται πως η βραχυπρόθεσμη στήριξη αφορά στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών άνω των 7 δισ. ευρώ. Στις 20 Ιουλίου ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (2,1 δισ. ευρώ), των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (1,36 δισ. ευρώ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (25 εκατ. ευρώ). Σήμερα λήγει η προθεσμία για την αποπληρωμή νέας δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 455 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη η χώρα οφείλει στο Ταμείο 1,56 δισ. ευρώ.

12:10 Μάρτιν Σουλτς: Ηγέτες και κυβερνήσεις συμφώνησαν για την Ελλάδα. Τώρα πρέπει να προχωρήσουν με την ίδια αφοσίωση σε όλη την διαδικασία.

12:00 Ράλι για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
και μείωση των αποδόσεων ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης μετά τη συμφωνία της Ελλάδας

11:59 Reuters: Το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες. «Είμαι βέβαιος ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα ζητήσει (αύξηση του ELA), αλλά επίσης βέβαιος ότι οι διοικητές δεν θα δώσουν έγκριση για αύξηση του ΕLA», ανέφερε μια εκ των πηγών στο Reuters.Οι πληροφορίες αυτές προσγειώνουν τις προσδοκίες Ελλήνων τραπεζιτών που εκτιμούσαν πως θα υπάρξουν πιθανότητες για μικρή αύξηση του ορίου του ELA.


11:58 Ματτέο Ρέντσι:
Η πραγματική πρόκληση σήμερα είναι να δημιουργηθεί ένα νέο όραμα για την Ευρώπη

11:54 Ρόμπερτ Πέστον του BBC: Αν η ΕΚΤ αυξήσει κατά 2 δισ ευρώ τον ELA, οι τράπεζες θα ανοίξουν αύριο Τρίτη – όχι κανονικά, θα παραμείνει το όριο ανάληψης 60ευρώ, αλλά για περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές.

11:51 Μάρτιν Σουλτς: Η συμφωνία της Συνόδου είναι σημαντικό βήμα για την Ελλάδα και την ΕΕ. Τώρα τα εθνικά κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη προκειμένου το πρόγραμμα να μπει σε εφαρμογή

11:50 Die Zeit: Τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα γράφει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη τις δηλώσεις Μέρκελ.

11:49 Die Welt
: «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης κατέληξε σε συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας». Επειτα από 17 ώρες διαπραγματεύσεων ο Βέλγος πρωθυπουργός έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter την αποφασιστική λέξη: «συμφωνία».

11:45 «Ζήτησα με έμφαση να μην επιλεγεί ως έδρα του ταμείου επενδύσεων το Λουξεμβούργο, διότι το θεωρούσα ταπείνωση, το είπα με έμφαση», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνόδου των Βρυξελλών. «Μετά το δημοψήφισμα, αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία. Όπως και τελικά έγινε, με την συνεισφορά όλων», πρόσθεσε ο Ρέντσι. «Παραμένει η ανάγκη για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, να επενδύσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη. Πρέπει να ποτίσουμε το φυτό της Ευρώπης, διαφορετικά θα ξεραθεί», δήλωσε, επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

11:40 Ραχόι: Το ΔΝΤ θα συμμετέχει κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα

11:37 Πίτερ Σπίγκελ των FT: Η συμωνία για την Ελλάδα αναγνωρίζει την ανάγκη να ξανανοίξουν οι τράπεζες, αλλά η συνολική αξιολόγηση είναι μετά το καλοκαίρι

Διέρρευσε μέρος της τελικής συμφωνίας με την Ελλάδα – αφορά στο ταμείο των 50 δισ ευρώ

11:28 Φώφη Γεννηματά: Αποφύγαμε το #Grexit, υπάρχει συμφωνία. Την αξιολογούμε. Η Κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα, δεν έχει περιθώρια για άλλα λάθη.

Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες της συμφωνίας, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές σημειώσαμε σήμερα νίκη έναντι των ακραίων συντηρητικών κύκλων @PES_PSE

11:22 CNBC: Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα

11:00 Στις 14:00 συνεδριάζει το ατυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας

10:53 Φρανσουά Ολάντ:
Στόχος ήταν η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει και άλλες προσπάθειες. Το συμφέρον της Γαλλίας είναι αλληλένδετο με το συμφέρον της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι ‘ευρωπαϊκή’ και να μην υποχωρεί μπροστά στην κοινή γνώμη ή ένα εθνικό κοινοβούλιο. Το συμφέρον της Γαλλίας ήταν να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και να κάνει την Ευρώπη πιο προοδευτική, φτάνοντας σε έναν συμβιβασμό με τη Γερμανία. Η Ελλάδα δεν ζητούσε ελεημοσύνη, ζητούσε αλληλεγγύη. Ζητήθηκε από την Ελλάδα να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν ήθελε να χάσει την κυριαρχία της, έδωσε μάχη ο Αλ.Τσίπρας και το Ταμείο θα εδρεύει στην Ελλάδα.Το Ταμείο θα στοχεύει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις

10:46 Αλέξης Τσίπρας: Δώσαμε σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο. Μια συμφωνία να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σκληρά διλλήματα.

Η συμφωνία είναι δύσκολη όμως αποτρέψαμε τη μεταφορά της δημόσιας υπηρεσίας στο εξωτερικό. αποτρέψαμε την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.Καταφέραμε με τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και χρηματοδότηση για το μεσοδιάστημα. Αποτρέψαμε το σχέδιο για χρηματοπιστωτική ασφυξία.

Εχουμε αφήσει σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Θα παλέψουμε για επιστροφή στην ανάπτυξη, να κερδίσουμεΗ απόφαση κρατά την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης

Τα μέτρα θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις. Δύσκολη η υλοποίηση της συμφωνίας. Δώσαμε την μάχη μέχρι τέλους.Τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Παρά τα δύσκολα μέτρα, το Grexit αποτελεί παρελθόν.

Όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη – Αυτή τη φορά θα πληρώσουν και αυτοί που το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν

10:38 «Το Grexit εξαφανίσθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

10:36 Με άνοδο ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση στις βασικότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 ξεκίνησε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,94% στις 6.736,22 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax άνοιξε με κέρδη 1,53% στις 11.489,17 μονάδες. Σημαντική ήταν η άνοδος και στο χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε στην έναρξη των συναλλαγών κέρδη 1,67% στις 4.985,14 μονάδες.

10:23 Μέρκελ: Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα: Η εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό κλονίστηκε – Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα – Πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και οι ελληνες φέρουν την ευθύνη για να γίνουν αυτά που αποφασίστηκαν. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα. Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπολοιπα κοινοβούλια. Το πρόγραμμα είναι 82-86 δισ. για 3 χρόνια – Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. Η Ελλάδα θα αιτηθεί νέου προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ τον Μάρτιο. Κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών όπως και στα άλλα κράτη. Τα θετικά υπερτετούν των αρνητικών – Νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στην ανάπτυξη – Ο δρόμος θα είναι μακρύς. Θα ανακληθούν οι νόμοι που πέρασαν στις αρχές Φεβρουαρίου από την ελληνική κυβέρνηση. Εκτός συζήτησης το ονομαστικό κούρεμα του χρέους

10:24 Ντάισελμπλουμ: Το Ταμείο Εγγυοδοτήσεων θα έχει 50 δισ. ευρώ με έδρα στην Αθήνα

10:15 Γερούν Ντάισελμπλουμ: Το κομβικό σημείο ήταν το θέμα της εμπιστοσύνης, αλλά εργαστήκαμε και σε πολλά κομβικά σημεία. Μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε πολλά ζητήματα ώστε να θέσουμε και πάλι σε σωστή τροχιά την Ελλάδα. Καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί των ανοικτών θεμάτων. Θα ιδρυθεί Ταμείο για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων. Το Ταμείο θα συμβάλει για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αλλά και το χρέος. Θα δοθούν περί τα 25 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τρίτη και Τετάρτη θα υπάρξει νομοθεσία – Πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή. Νέο Eurogroup μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή. Θα υπάρξουν ψηφοφορίες σε άλλα Κοινοβούλια και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασια για να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Τις επόμενες ημέρες τα «φώτα» εστιάζονται στην ελληνική Βουλή. Νέα συνεδρίαση το απόγευμα του Eurogroup

10:14 Ζαν ΚλοντΓιούνκερ:
«Καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν επίπονη, χρειάστηκε χρόνος, αλλά τα καταφέραμε», ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ύστερα από τη μαραθώνια διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες, για το θέμα της Ελλάδας. Κατά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα από τα κομβικά ζητήματα ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και η εργασία που έπρεπε να γίνει σε πολλά επιμέρους θέματα. «Έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

10:13 Ντόναλντ Τουσκ: Είχαμε στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να εκπληρωθούν. Αποφεύγονται οι συνέπειες που θα έφερε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Θα αναγνωρίσω τις προσπάθειες της Ελλάδας για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ μας

10:12 Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου Τουσκ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ

10:10 Πρωθυπουργός Μάλτας: Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

10:09 Κριστίν Λαγκάρντ: Οικοδομήσαμε την βάση για την ανάπτυξη κάτι που είναι πολύ σημαντικό – Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ένα καλό βήμα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη

10:00 Ντόναλντ Τουσκ:
Φτάσαμε ομόφωνα σε συμφωνία

09:57 Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός: Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων είμαστε κοντά σε συμφωνία. Η Ευρώπη είναι δυνατή

09:52
Με άνοδο ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο, εν αναμονή του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 309,94 μονάδες, σε ποσοστό 1,57%, και διαμορφώθηκε στις 20.089,77 μονάδες.

09:48 Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

09:45 NTV: Μέρκελ και Τσίπρας κατέληξαν σε συμφωνία για το ταμείο κρατικής περιουσίας, ένα από τα δύο αγκάθια που απασχόλησαν την μαραθώνια συνεδρίαση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο.

09:46 Κύπριος εκπρόσωπος: Φαίνεται πως έχουμε συμφωνία!


09:30 Reuters- Σαρλ Μισέλ (Βέλγος Πρωθυπουργός από Σύνοδο):
Υπάρχει συμφωνία

09:25 Μοσκοβισί: Η Κομισιόν προσπαθεί για την επίτευξη συμβιβασμού

09:25 Αλεξάντερ Στουμπ (Φινλανδός υπουργός Οικονομικών): Ξύπνησα και βλέπω ότι η Σύνοδος συνεχίζεται. Τη συμπάθειά μου προς όλους όσοι συμμετέχουν, εντός και εκτός.

09:22 Χιούγκο Ντίξον του Reauters: Η Μέρκελ έχει δίκιο που λέει ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Επισημαίνει όμως πως τώρα το ίδιο κινδυνεύει να πάθει και η Γερμανία με τη στάση της και θα απαιτηθεί πολύς κόπος για να την ξανακερδίσει.

09:02 Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «στην κόψη του ξυραφιού», δήλωσε ο Σουλτς, που ανήκει στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD). «Μπορεί να αποσυντεθεί η ευρωζώνη», τόνισε. Πάντως στο τέλος υπερίσχυσε η αισιοδοξία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς επεσήμανε ότι είναι πεπεισμένος ότι τα εμπόδια που τίθενται στον δρόμο για μια συμφωνία μπορούν να ξεπεραστούν. Αναφερόμενος στην πρόταση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών για μία προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Σουλτς είπε:«Αυτή η ιδέα για πενταετή έξοδο δεν είναι στο τραπέζι. Δεν χρειάζεται να μιλάμε γι΄αυτό πλέον».

08:55 H Σύνοδος φαίνεται να ολοκληρώνεται μετά από 15 ώρες συνομιλιών σε κάθε επίπεδο

08:53 Νεότερες πληροφορίες: μετά τη λήξη της Συνόδου θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ – Τουσκ, αλλά και συνέντευξη Τσίπρα

08:50 MEGA: Αποχώρησε η Λιθουανή πρόεδρος και σε ερώτηση εάν υπάρχει συμφωνία απάντησε: «σχεδόν»

08:20 Άνοδος στα χρηματιστήρια της Ασίας με την προσδοκία συμφωνίας στις Βρυξέλλες

08:06

07:20 Νέα τετραμερής σύσκεψη με τους Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ – Τουσκ

07:00
Νέα διακοπή στη Σύνοδο ΚορυφήςΞανά διάλειμμα στη Σύνοδο για τελευταίες διαβουλεύσεις, όπως γνωστοποίησε με tweet του ο Μαλτέζος πρωθυπουργός

06:56 Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι ξένοι δημοσιογράφοι, η ολλανδική πλευρά επιμένει στο θέμα της ΕΡΤ και θέλει να κλείσει ξανά

06:40 Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η Σύνοδος Κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά αυτήν την ώρα. Το πρώτο αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

06:00 Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί περιορισμένο ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

05:41
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως Ολάντ, Μέρκελ και Τουσκ προτείνουν σχέδιο συμβιβασμού στην Ελλάδα

05:40 Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο ζητήματα που εκκρεμούν αφορούν στην παραμονή των Θεσμών και στο ταμείο για τα 50 δισ. ευρώ

05:24 «Δύο σημαντικά ζητήματα ακόμα εκκρεμούν», αναφέρει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω Twitter


05:23
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής

05:16
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, γράφει στο Twitter πως σε λίγα λεπτά ξεκινάνε εκ νέου οι εργασίες της Συνόδου για την Ελλάδα με «συμβιβαστική πρόταση»

04:56
Ολοκληρώθηκε και η τρίτη συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ, επανέναρξη της Συνόδου – Συμφωνία για χρηματοδότηση «γέφυρα» – Ποια ζητήματα μένουν ανοιχτά–Μάλλον θα αφαιρεθεί η παράγραφος για το Grexit και τα 50 δισ. ευρώ

03:50 Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ισπανικής El Mundo, Πάμπλο Ροντρίγκεζ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ

03:32 Ακόμα δεν επανεκκίνησαν οι εργασίες στη Σύνοδο – Σύμφωνα με πληροφορίες γράφουν τα κείμενα

03:00
Ο Ντάνι Κεμπ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων γράφει πως θα δοθεί εντολή για έναρξη της διαπραγμάτευσης, εφόσον «περάσουν» τα πρώτα προ-απαιτούμενα από το ελληνικό Κοινοβούλιο

02:45 Το μέγεθος του #thisisacoup δείχνει το πώς η Γερμανία και η Ευρωζώνη γενικότερα, είναι πολύ κοντά στο να χάσουν στο blame game, γράφει ο Hugo Dixon

02:30 Πληροφορίες ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν

02:10
Η ελληνική κυβέρνηση απεδέχθη τα κυριότερα ζητήματα της συμφωνίας, μεταδίδει ο Pablo Rodriguez της El Mundo

01:10 Πληροφορίες ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ντόναλντ Τουσκ

01:00 Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λετονίας αναφέρει στο Twitter ότι η Σύνοδος εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί ανάμεσα στις 3.00 και τις 5.00 τα ξημερώματα (ώρα Βρυξελλών). Μάλιστα αστειεύεται γράφοντας ότι η αποστολή της Λετονίας έχει κάνει «ψηφοφορία» ώστε να εκτιμηθεί η ακριβής ώρα που θα υπάρχουν αποτελέσματα από τη συνεδρίαση

00:55 Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, αναφέρει πως η συνεδρίαση διεκόπη για δεύτερη φορά για διαβουλεύσεις και επισημαίνει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στην Σύνοδο, αλλά «έχουμε ακόμα δρόμο»

00:40 Σύμφωνα με το @twittprognosis/eu, στο Twitter το #ThisIsACoup («Είναι πραξικόπημα») βρίσκεται στην πρώτη θέση των hashtag σε Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία και Ιρλανδία. Είναι στη δεύτερη θέση σε Ισπανία, Αυστρία και Βέλγιο και στην τρίτη στην Ιταλία.

00:33 Δεύτερη διακοπή της Συνόδου Κορυφής για διαβουλεύσεις

00:30 Η Τάρα Παλμέρι από το δίκτυο Politico αναφέρει, επικαλούμενη ευρωπαϊκή πηγή, πως το πρώτο αδιέξοδο είναι η διαφωνία στις ιδιωτικοποιήσεις, επομένως οι εταίροι και η ελληνική πλευρά προχωρούν στην τρίτη σελίδα του εγγράφου του Eurogroup

00:15 Στην Ευρώπη η νύχτα κορυφώνεται, στην Ασία τα πρώτα χρηματιστήρια έχουν ήδη αρχίσει να ανοίγουν: Το ευρώ κινείται ελαφρά καθοδικά, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να υποχωρεί κατά 0,4%

23:55 To εξώφυλλο της γαλλικής Liberation της Δευτέρας: «Σε τι ποντάρει η Γερμανία;»

23:31 Ο Εντ Κόνγουεϊ του Sky News επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές και γράφει ότι οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές, πως εξετάζεται η πρόταση γραμμή-γραμμή και ότι δεν έχουν φτάσει ακόμα στο ζήτημα του Grexit – Προβλέπεται μακρά νύχτα, προσθέτει ο δημοσιογράφος

23:30 Associated Press: Η ελληνική κυβέρνηση θέλει συμφωνία με τους πιστωτές στη σημερινή Σύνοδο ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών

23:28 Πρώτο θέμα στο αυριανό φύλλο των Financial Times η Ελλάδα. «Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη καθώς η Γερμανία εντείνει την πίεση» γράφουν οι FT

23:20 Πρωτοσέλιδο Δευτέρας Ουμανιτέ: «Η Aνγκελα Μέρκελ επιμένει να ταπεινώσει τον ελληνικό λαό»

23:18 Ο Φαμπρίτζιο Γκορία της Corriere della Sera γράφει πως Ευρωπαίος αξιωματούχος του δήλωσε: «Μία συμφωνία δείχνει πολύ δύσκολη. Και δεν μιλάω μόνο για τη σημερινή συνάντηση»

23:15 Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση Τσακαλώτου – Σαπέν – Σόιμπλε

23;10 Μία γρήγορη ματιά στους τίτλους των ξένων ΜΜΕ.

Guardian: «Αδιέξοδο και δυσπιστία, στην Αθήνα προσφέρεται «προσωρινή έξοδος» αν δεν υπάρξει συμφωνία απόψε»

Financial Times: Ακόμη αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Le Monde: Αβέβαιη η συμφωνία καθώς η διαφορά απόψεων είναι ακόμη μεγάλη

Spiegel: Oι προτάσεις του Eurogroup, κατάλογος σκληρότητας

FAZ: Η Γαλλία τάσσεται εναντίον της Γερμανίας

Sueddeutsche: Το προσωρινό Grexit παραμένει επιλογή

La Stampa: Τελεσίγραφο του Eurogroup, μεταρρυθμίσεις τώρα, διαπραγματεύσεις μετά


23:08 Η Τάρα Παλμέρι από το δίκτυο Politico αναφέρει πως συντάσσεται γρήγορα το έγγραφο του Eurogroup – «Ήδη βρίσκονται στο τέλος της δεύτερης σελίδας συζητώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις»

23:05 Ο Τζέιμς Κάντερ των New York Times γράφει πως η συνέντευξη Τύπου αναμένεται γύρω στα μεσάνυχτα

23:00 Κυβερνητικές πηγές: Κανένας από την Ευρωζώνη δεν έθεσε θέμα ανασχηματισμού στον Τσίπρα. «Κανένας εδώ δεν έθεσε θέμα ανασχηματισμού στον Τσίπρα» λένε κυβερνητικές πηγές για τις συζητήσεις του πρωθυπουργού στην Ευρωσύνοδο Κορυφής. Ξεκαθαρη είναι η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί την μεταφορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων μέχρι 50 δισ.ευρώ σε «ανεξάρτητο» ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο προκειμένου τα assets αυτά να ρευστοποιηθούν ώστε να απομειωθεί το ελληνικό χρέος. Δεν δεχόμαστε την μεταφορά περιουσίας του δημοσίου σε ταμείο του Λουξεμβούργου, λένε κυβερνητικές πηγές.Εις ό,τι αφορά το χρέος, συνεργάτες του κ. Τσίπρα λένε ότι η εληνική πλευρά υπέβαλλε το αίτημα, (εξηγούν μάλιστα ότι πρόκειται για μια βελτιωμένη εκδοχή της απόφασης του Eurogroup τον Νομέβριο του 2012) και σημειώνουν
ότι ακόμα δεν υπάρχει κάτι ως απάντηση από τους εταίρους.

22:55 Κυβερνητικές πηγές: Οι Γερμανοί επιμένουν πρώτα να ψηφιστούν πρώτα τα νομοσχέδια…Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, στην Ευρωσύνοδο Κορυφής οι Γερμανοί επιμένουν πρώτα να ψηφιστούν τα νομοσχέδια και και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να ανοίξει ο ELA. «Είναι πολύ σκληροί οι Γερμανοί» σημείωνε ελληνική κυβερνητική πηγή.

Στη συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Τσακαλώτου με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Τουσκ, η Γερμανίδα καγκελάριος τήρησε πολύ σκληρή στάση, ενώ ο κ. Ολάντ ήταν ήπιος, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή που μάλιστα περιέγραψε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup σαν… απερίγραπτο. εδώ δεν έθεσε θέμα ανασχηματισμού στον Τσίπρα.

22:50 Σε εξέλιξη το δείπνο εργασίας των ηγετών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική

22:45 Κυβερνητικές πηγές για Ευρωσύνοδο: Γίνεται μάχη. Η κατάσταση ειναι πολωμένη, έλεγαν κυβερνητικές πηγές για τις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές στην Ευρωσύνοδο Κορυφής. «Γίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων του κειμένου» λέει η ίδια πηγή. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα μεταφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι υποστηρικτικός και εξηγούν ότι στο Eurogroup ο κ. Ντράγκι επισήμαινε σε κάθε έναν υπουργό που έλεγε διάφορα σκληρά, τι αρνητικές επιπτώσεις έχουν αυτά στην Ελλάδα, με την αδυναμία ανοίγματος του ELA.

22:40 Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καμία σκέψη για παραίτηση

22:35
Πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το έγγραφο του Eurogroup είναι «πολύ κακό»

22:00 Λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ Z.Άσελμπορν: Δεν είναι επιλογή το «προσωρινό Grexit». «Έτσι δεν αποτρέπεται η έξοδος, αλλά γίνεται σε δόσεις» είπε μιλώντας στο γερμανικό ARD

21:57
ΜΝΙ: Η γερμανική αντιπολίτευση μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση στον ELA – Η Μέρκελ είναι η πιο σκληρή στις συζητήσεις για την Ελλάδα – Ο Ντράγκι είναι πολύ υποστηρικτικός για την τραπεζική κατάσταση στην Ελλάδα – Ο Ντράγκι θέλει πολιτική δέσμευση για να συνεχιστεί ο ELA

21:52 Συνάντηση Τσακαλώτου – Σαπέν και Σόιμπλε

21:34 Επιστολή Γκάμπριελ – Σούλτς προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ

21:10 Νέο δημοσίευμα της «Bild» αναφέρει: Το ΔΝΤ ζητά κυβέρνηση τεχνοκρατών, γιατί δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να «μπει» χρηματοδοτικά στο νέο πακέτο

21:09 Ανταποκριτές στις Βρυξέλλες περιγράφουν ως πολύ δύσκολο για τον έλληνα πρωθυπουργό το κλίμα στη συνάντηση με Τουρκ, Μέρκελ και Ολάντ και ασφυκτικές πιέσεις

21:08 Επανεκκίνησε η Σύνοδος Κορυφής μετά τη διακοπή και την τετραμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Τουσκ-Ολάντ

20:55 ΜΝΙ: Έλληνας αξιωματούχος υποστηρίζει ότι δίνεται αγώνας για να βελτιωθεί το έγγραφο του Eurogroup

19:50 Στο κείμενο που προώθησε το Eurogroup προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής υπάρχει πρόβλεψη, ως υποσημείωση, ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας θα υπάρξει time out για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

19:45
Τη νομοθέτηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων έως την Τετάρτη ζητούν από την Ελλάδα οι εταίροι.

19:25 Διαβουλεύσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Τούσκ και Ολάντ

19:10 Διακοπή της Συνόδου για διαβουλεύσεις – Πιέσεις προς την ελληνική πλευρά

19:08
Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μούσκατ, έγραψε στο Twitter ότι έγινε διακοπή της Συνόδου για διαβουλεύσεις. Το έγγραφο του Eurogroup είναι το πιο σημαντικό βήμα μέχρι στιγμής. Χρειάζεται να εστιάσουμε στα σημεία-κλειδιά

18:46 Συνεδρίαση των ευρωσοσιαλιστών, με συμμετοχή της Φώφης Γεννηματά.

18:45 Συνάντηση Μεϊμαράκη – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΕΛΚ.

18:40
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Θεοδωράκη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

18:35 Πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ: Αρνούμαι να φανταστώ μία Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα

18:20
Συνέντευξη Σουλτς: Θα προχωρήσουμε με την Ευρωζώνη και την ΕΕ εποικοδομητικά με κοινό πνεύμα ή θα διαλυθεί σήμερα κάτι. Αυτό ακριβώς είπα σήμερα το πρωί στους αρχηγούς κρατών.
Τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις είναι μικρά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έχουν άμεσες επιδράσεις. Απόψε το βράδυ πρέπει να υπάρξει απόφαση. Ελπίζω να υπάρξει εποικοδομητική απόφαση.
Υπάρχουν κάποιοι που πεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη και ότι το Grexit δεν είναι κίνδυνος.
Για το Ευρωκοινοβούλιο το Grexit δεν είναι λύση. Ούτε η προσωριή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι επιλογή.
Πρέπει να βρούμε λύση. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες μέρες να δούμε καταστροφικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Εξαρτώνται πολλά από το πώς θα αντιδράσουν στις προτάσεις η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας.
Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει τεθεί αντιμέτωπη με τόσο σοβαρό ζήτημα η ΕΕ.
Πρόκειται για τον ελληνικό λαό. Πρόκειται για την τύχη, για το πεπρωμένο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο κ. Γιούνκερ είχε μιλήσει για τις ιδιωτικοποιήσεις, ήταν μια ιδέα του να υλοποηθεί το εργαλείο συγκέντρωσης ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε ένα ταμείο που ακολούθως θα εκποιηθούν. Πρέπει να δούμε την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου. Το ερώτημα είναι ποιος θα έχει την ευθύνη αυτού του ταμείου, ποιος θα ελέγχει αυτό το ταμείο. Τα 50 δισ. που αναφέρατε είναι εκτός συζήτησης, όμως η ιδέα για δημιουργία ενός ταμείου θα πρέπει να συζητηθεί.Πρέπει να αποφύγουμε την ταπείνωση των Ελλήνων. Πρέπει να δουμε σε ποιον ανήκει το ταμείο (αναφέρεται στο ταμείο όπου συζητείται να συγκεντρωθούν προς πώληση περιουσιακά στοιχεία του ελληνικο΄θυ δημοσίου). Είναι ένα στοιχεία αξιοπρέπειας ενός λαού.Οι ελληνικές προτάσεις ήταν προτάσεις που είχαν υποβληθεί από τον κ. Γιούνκερ. Αρχικά τις είχαν απορρίψει. Οτιδήποτε θα τεθεί τώρα στο τραπέζι πρέπει να λαμβάνει υπόψη δύο στοιχεία: Τη θέληση των Ελλήνων να συμβάλλουν, την βούληση και την προετοιμασία της Ευρωζώνης να λάβει υπόψη την δραματική κατάσταση στην Ελλάδα.Δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε τα χρήματα σε ένα ταμείο (που θα αναλάβει να ρευστοποιήσει ελληνικά περιουσιακά στοιχεία) που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα ώστε να ανήκει το ταμείο στην Ελλάδα.Δεν μπορώ να σας απαντήσω συγκεκριμένα ποιες χώρες δεν θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Δεν μπορώ να πω ότι η τάδε ή η δείνα χώρα αντιτίθεται στην Ελλάδα. Υπάρχει και η αντίθετη άποψη ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

17:48 Βέρνερ Φάιμαν (πρωθυπουργός Αυστρίας): Ανεύθυνση η στάση το να φέρνουμε προτάσεις για προσωρινή έξοδο μέλους της Ευρωζώνης. Είναι όροι που πρέπει να εκπληρωθούν και τις επόμενες ώρες – δεν θέλω να πω ότι είμαι αισιόδοξος- αλλά πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητες να πάμε καλά. Σήμερα θα είναι μια πολύ αποφασιστική συζήτηση

17:47 Μπαίνοντας στη Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε για λίγο με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ – νωρίτερα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον είχε υποδεχθεί ακουμπώντας το χέρι του στον ώμο του

17:30 Συνομιλία Ολάντ-Γιούνκερ πριν την έναρξη της Ευρωσυνόδου κορυφής.

17:24 Πιτέλα μέσω Τwitter: «Στη Σύνοδο Κορυφής του PES για να πούμε ΟΧΙ στο Grexit. Τα κόλπα του Σόιμπλε δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την ΕΕ» – Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτήρισε ως ανεύθυνο τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ κατηγορώντας τον για πολιτικά παιχνίδια που στοχεύουν ανοικτά στο Grexit

17:23
Αρχίζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά και το μέλλον της Ευρώπης

17:15 Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα κάνει μια σύντομη δήλωση και στη συνέχεια θα ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής των 19 της Ευρωζώνης.

17:14
Reuters: Οχι ακόμα συμφωνία. To πρακτορείο μεταδίδει ότι το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup εξακολουθεί να σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι βάσεις ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, αν πρώτα οι Έλληνες δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο πολλά μπορεί να αλλάξουν ως το βράδυ.

17:14 Ρέντσι: Η κατάσταση έχει γίνει φρικτά πολύπλοκη. Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα είναι επ’ ωφελεία της Ελλάδας και επ’ ωφελεία της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που απαιτούν οι συνθήκες από εκείνη. Θα κάνουμε το παν επειδή θέλουμε μια συμφωνία με βάση την αφετηρία που υπάρχει στο τραπέζι. Η απόσταση έχει μικρύνει πάρα πολύ. Μιλούμε για μια ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη.

17:11 Αλεξάντερ Στουμπ
(υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας): Πρέπει τώρα να δούμε τι θα κάνουν οι ηγέτες, η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο. Και μετά τι θα κάνουν οι Έλληνες. Σημειώθηκε πρόοδος

17:10
Λιθουανή πρόεδρος, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε: Συζητούμε για το αν θα ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα ESM, μέχρι τώρα οι ΥΠΟΙΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν – Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν είναι επαρκείς οι προτάσεις ώστε να καλύψουν τα προβλήματα – Η Ευρώπη θα ακολουθήσει την Ελλάδα σε δύο περιπτώσεις είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης, αλλά θα έχει πολύ πολύ μεγάλο κόστος για όλους – Αν συγκρίνουμε την κατάσταση με την Αργεντινή πριν 15 χρόνια, τώρα έχουμε τρεις φορές μεγαλύτερο χρέος – Δεν είναι εύκολο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη – Δεν θέλουν μόνο να ακούσουν υποσχέσεις, αλλά αξιόπιστες πράξεις – Με προσωρινές ενέργειες δε μπορεί να λυθεί τίποτα – Χρειάζεται ένα πλάνο ή κάτι άλλο (αναφερόμενη σε ενδεχόμενο Grexit)

17:09 Έντα Κένι (πρωθυπουργός Ιρλανδίας): Προφανώς πρέπει να βρούμε μια λύση. Κατανοώ ότι οι Έλληνες έχουν καταθέσει μια λύση. Οι Έλληνες έχουν δυναμώσει την δέσμευσή τους ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. 17:09

Στην περίπτωση της Ιρλανδίας η εμπιστοσύνη οικοδομήθηκε μόνο μέσω συγκεκριμένων αναλύσεων και όταν αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας.

Πρέπει να δούμε ότι οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν μέλη της Ευρωζώνη.

Επιθυμούμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η Ιρλανδία θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα ήθελα οι Έλληνες να ψηφίσουν συγκρεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες αλλαγές.

Οι Έλληνες θέλουν να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε να οικοδομήσουν γέφυρες εμπιστοσύνης. Δεν θέλω σε 10 χρόνια να κοιτάμε πίσω και να λέμε «δεν σώσαμε τότε την Ελλάδα».

Οι Έλληνες πρέπει να καταδείξουν ωστόσο την αποφασιστικότητα τους.

16:51 Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ: Οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι πλήρως ικανοποιητικές, αλλά όλοι πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να κάνουν μία ύστατη προσπάθεια για συμβιβασμό – Ένα Grexit δεν είναι σε καμία περίπτωση η επιθυμία μου

16:50 Μούσκατ
: Αυτό που ήταν επαρκές πριν δέκα ημέρες δεν είναι σήμερα γιατί έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα

16:47 Δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν προφορικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η σύνοδος των οποίων είναι ακόμα σε εξέλιξη.

16:46 Σουλτς: Δεν πρόκειται για μια ακόμη Σύνοδο. Πρόκειται για το εάν θα υπάρξει μια Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Πρόκειται για μια Σύνοδο αρχηγών κρατών που αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης

16:45 Νέα συνομιλία Τσίπρα – Λιού

16:30 Γιούνκερ: Θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για την επίτεξη μιας συμφωνίας. Υπάρχει βούληση να συνεργαστούμε και πιστεύω να καταλήξουμε. Θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για την επίτευξη μιας συμφωνίας

16:20 Ολάντ: Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποια είναι η γενική θεώρηση που έχουμε για την Ευρώπη. Εχει να κάνει με ποια είναι τα κοινά μας συμφέροντα. Θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα αν πληρεί τις προϋποθέσεις να μείνει στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να βρεθεί μία λύση. Η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες και πρέπει να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα πρέπει να προβεί σ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα.

16:15 Μέρκελ: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, όχι μόνο γιατί έχει επιδεινωθεί πολύ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά και γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη που είναι κάτι πιο ουσιαστικό από ένα νόμισμα.Δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία με κάθε κόστος

16:02 Τσίπρας
προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής: Μπορούμε έναν έντιμο συμβιβασμό αν όλα τα μέρη το επιθυμούν

15:52
Δεν αποτελεί σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης η πρόταση Σόιμπλε αναφέρει ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Γκάμπριελ

15:51 Δύσκολη ημέρα για την Μέρκελ μεταδίδουν τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης σε σχέση με το σχέδιο Σόιμπλε για την ΕλλάδαΕντονες αντιδράσεις από Σοσιαλδημοκράτες και Πρασίνους

15:50 Προς καθυστέρηση της Συνόδου Κορυφής καθώς χρειάζεται χρόνος για το ανακοινωθέν του Eurogroup

15:40 Πληροφορίες για συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

15:30 Σύμφωνα με τη WSJ το προσχέδιο του Eurogroup περιλαμβάνει τη γερμανική πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για πέντε χρόνια

15:10
«Οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup είναι δύσκολες», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της γαλλικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι «η Γαλλία είναι σχεδόν μόνη να υποστηρίζει την Ελλάδα». «Είμαστε όμως αισιόδοξοι, τόνισε η ίδια πηγή και πρόσθεσε, ότι όλοι γνωρίζουν πως ένα Grexit θα στοίχιζε πιο ακριβά στους Ευρωπαίους».

15:05 Η WSJ μεταδίδει ότι το κείμενο του Eurogroup περιλαμβάνει το θέμα του Grexit

15:00 AFP: Η Ρωσία εξετάζει απευθείας μεταφορές καυσίμων για να βοηθήσει την Ελλάδα, σύμφωνα με Ρώσο υπουργό

14:59 Ο πρώτος γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, απηύθυνε σήμερα έκκληση στον γερμανό ομόλογό του, τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, να ασκήσει πίεση στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα. «Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς απευθύνθηκε στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρο του SPD, ώστε να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της κυρίας Μέρκελ: “Οι λαοί της Ευρώπης δεν αντιλαμβάνονται τη γερμανική πλειοδοσία. Δεν μπορούμε να επικυρώνουμε μία συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα και να μην τη βρίσκουμε πλέον έγκυρη μετά”», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το PS.

14:58
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup – Συντάσσεται το κοινό ανακοινωθέν

14:35
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες συνάντηση προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι

14:30 Στο προσχέδιο που δημοσιεύει το Reutes, γίνεται αναφορά στα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση και σε αυτά περιλαμβάνονται θέματα εργασιακά, η ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά.

13:50 Υπουργός Εξωτερικών Λουξεμβούργου: Το Grexit με ευθύνη της Γερμανίας θα οδηγήσει σε πρωτοφανή διαμάχη με τη Γαλλία

13:30 Eκτακτη συνάντηση Μέρκελ, Γιούνκερ, Τουσκ, Ραχόι για την Ελλάδα στις 2 το μεσημέρι

12:30 Αρχισε η συνεδρίαση του Eurogroup

-Στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής των 19 ηγετών της Ευρωζώνης.

-Ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28 της ΕΕ που ήταν προγραμματισμένη για τις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Η Σύνοδος ακυρώθηκε «με στόχο να μπορέσουν να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, για να συζητήσουν καλύτερα οι 19» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

-Νέο πρόγραμματισμένο Eurogroup αναμένεται την Δευτέρα στις 16.00 ώρα Ελλάδας

Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος Κομισιόν: Η Επιτροπή κρίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να λάβει σήμερα το πράσινο φως από το Eurogroup για να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Ομως πιστεύω ότι το Eurogroup μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος τη Σύνοδο των ηγετών. Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα της εντολής διαπραγμάτευσης θα μεταφερθεί στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης.


12:20
Μοσκοβισί: Άμεση ψήφιση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

12:00
Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι της κατέβαινε. Δεν μας άκουγαν.

11:45: Ιταλός ΥΠΟΙΚ Κ.Παντοάν: Το κυριότερο εμπόδιο για να προχωροήσουμε μπροστά είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης

11:42: Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις: «Ελπίζουμε να υπάρξει περισσότερη πρόοδος σήμερα». Το Eurogroup θα προετοιμάσει και θα βάλει τη βάση των συζητήσεων για τους ηγέτες της ευρωζώνης που θα συναντηθούν αργότερα.

11:40
Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: «Νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από το είδος των προϋποθέσεων που χρειαζόμαστε. Σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10 θα έλεγα ότι είμαστε στο 3 ή στο 4»

11:15
Αρχισαν οι αφίξεις των αξιωματούχων στο Eurogroup

10:50 Τουσκ: Ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28, και θα πραγματοποιηθεί μόνο αυτή των χωρών της Ευρωζώνης

09:30
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταίροι ζήτησαν από την κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή έξι βασικά νομοσχέδια από τις προτάσεις για τη συμφωνία ως κίνηση καλής πίστης

08:30
Ρέντσι προς Μέρκελ: «Σταματήστε να ταπεινώνετε την Ελλάδα»

02:15 Σύμφωνα με το Μαξίμου οι Θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν. Συμφωνήθηκε μάλιστα και χρονοδιάγραμμα. Και ενώ υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα αξιοπιστίας χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει. Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία.

Η πρώτη ημέρα του Eurogroup

Οκτώ ώρες διήρκεσε το Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ να πιέζουν τον Ευκ.Τσακαλώτο για περισσότερα μέτρα και απτές αποδείξεις αποφασιστικότητας. Ξαφνική εμπλοκή στη συνέχιση των διαδικασιών δημιουργήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο φινλανδός υπουργός είχε εξουσιοδότηση να συζήτησει μόνον Grexit. Αίσθηση και από την αποκάλυψη γερμανικού σχεδίου για Grexit 5 ετών.

01:30 Αποχώρησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χωρίς να κάνει δηλώσεις

01:30 Αλεξάντερ Στουμπ: Πηγαίνω για ύπνο, θα συνεχίσουμε αύριο, υπήρξε πρόοδος

01:20 Μοσκοβισί: Πάντα υπάρχει αύριο. Δεν υπήρξε συμβιβασμός. Κρατώ πάντα την ελπίδα..

01:14 «Ποιος ξέρει;» απάντησε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ όταν ρωτήθηκε αν περιμένει συμφωνία για την χρηματοδότηση της Ελλάδας στο Eurogroup της Κυριακής

01:13 Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Λουίς Ντε Γκίντος: Πρέπει να προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

01:12 Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ: Θα συνεχίσουμε αύριο στις 11 (ώρα Βρυξελλών, δηλαδή 12 ώρα Ελλάδος). Είναι πολύ δύσκολο. Το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη. Συνεχίζεται η δουλειά.

01:07 Εντονες αντιδράσεις από το SPD για τους συντάκτες του εηηράφου Σόιμπλε περί πενταετούς Grexit

01:05 Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, γράφει στο Twitter: «Ενημερώθηκα για τη συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Θα είναι μία μεγάλη ημέρα»


01:00
Διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup σύμφωνα με tweet του φινλανδού υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ – Δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν – Θα συνεχιστεί στις 12 το πρωί της Κυριακής

00:32
Πολύ πιθανόν η τελική απόφαση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της Φινλανδίας να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

00:30 Σύμφωνα με πληροφορίες συντάσσεται το πρώτο προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup. Θα γίνει διακοπή της συνεδρίασης και στη συνέχεια θα γραφτεί το τελικό ανακοινωθέν το οποίο θα γίνει γνωστό περίπου στις 4 το πρωί και θα παραπέμπει στη συνάντηση των ηγετών των χωρών – μελών του Eurogroup

00:25
Τα ποσοστά των χωρών στον ESM: Γερμανία 27,1%, Γαλλία 20,4%, Ιταλία 17,9% Ισπανία 11,9%, Ολλανδία 5,7%, Βέλγιο 3,5%, ΕΛΛΑΔΑ 2,8%, Αυστρία 2,8%, Πορτογαλία 2,5% ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 1,8% και Ιρλανδία 1,6%

00:20 Σε κοινό μέτωπο έχουν συμπαραταχθεί Φινλανδία, Γερμανία και Σλοβακία, σύμφωνα με πληροφορίες απ’όσα συμβαίνουν στο Eurogroup των Βρυξελλών. Στην άλλη πλευρά Γαλλία, Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες. Σύμφωνα με την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι υπόλοιπες έξι χώρες φαίνεται να μην παίρνουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης επιλέγοντας την ουδετερότητα

00:15 Bild: Το τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μπορεί να φτάσει και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ

00:04
Ο Φινλανδός δημοσιογράφος Jarno Hartikainen, ανταποκριτής της Kauppalehti στις Βρυξέλλες γράφει ότι σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, σύμφωνα με το καταστατικό του ESM η απόφαση μπορεί να ληφθεί με τη συναίνεση του 85% των συμμετεχόντων κεφαλαίων. Πρακτικά δηλαδή η άρνηση της Φινλανδίας μπορεί να αποδειχθεί επουσιώδης

00:03 Πληροφορίεες κάνουν λόγο για ενόχληση Μέρκελ έναντι Ολάντ επείδή έστειλε τους Γάλλους εμπειρογνώμονες στην Αθήνα για να βοηθήσουν στη σύνταξη της ελληνικής πρότασης.

22:47
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιταλός πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει στην Μέρκελ ότι στο θέμα με την Ελλάδα πρέπει να υπάρξει λύση.

22:40 Ο Φιλανδός δημοσιογράφος Jarno Hartikainen, ανταποκριτής της Kauppalehti στις Βρυξέλλες γράφει ότι μετά το όχι του Ελσίνκι σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, τρία είναι τα πιθανά σενάρια:

1) Η φιλανδική κυβέρνηση θα αλλάξει την στάση της λόγω των πιέσεων

2) Διάλυση της φιλανδικής κυβέρνησης

3) Θα ενεργοποιηθεί πρόβλεψη του ESM (ευρωπαϊκός μηχανισμός ασφάλειας από τον οποίο η Ελλάδα ζητά την εκταμίευση νέου δανείου) για λήψη απόφασης κατά πλειοψηφία


23:29
Σενάρια για απεμπλοκή από το πρόβλημα της Φινλανδίας που μπλοκάρει την απόφαση

23:15 Συντάσσεται το κοινό ανακοινωθέν το οποίο, όπως σημειώνει ο Guardian δεν είναι ούτε ναι ούτε όχι. Θα καλεί την Ελλάδα να νομοθετήσει άμεσα ορισμένα μέτρα

23:00 Εμπλοκή με την Φινλανδία:: Η κυβέρνηση ζητά να αποχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών από το Eurogroup, θεωρώντας ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση του Κοινοβουλίου να διαπραγματευθεί το νέο πακέτο για την Ελλάδα

22:22 Ενδεχομένως να υπάρξει απόψε μια μερική συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο

22:20 Φινλανδική κρατική τηλεόραση: Η κυβέρνηση του Ελσίνκι είναι έτοιμη να πει «όχι» στην Ελλάδα ακόμη κι αν μείνει μόνη της στο Eurogroup Το κόμμα των «Αληθινών Φιλανδών» απαιτεί να μην δοθούν περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα

21:30 Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει απόψε αποτέλεσμα

21:18 Οι τελευταίες πληροφορίες: το Eurogroup ζητά περισσότερα από την Αθήνα, ίσως το θέμα πάει στη Σύνοδο της Κυριακής

21:15 Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών δεν επιθυμεί πλέον ένα Grexit. Ποσοστό μικρότερο του 50% επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov

21:10
Συνεχείς οι συσκέψεις στο Μαξίμου με φόντο το Eurogroup

21:00
Spiegel: Στους ευρωπαίους ηγέτες φαίνεται να μετατίθεται η απόφαση για την Ελλάδα

20:19
Η διακοπη στη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος για να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία οι κκ Τσίπρας και Τσακαλώτος καθώς ζητούν περισσότερες διασφαλίσεις οι υπουργοί Οικονομικών από τον έλληνα ομόλογό τους.

20:11 Ο ανταποκριτής του Skynews στις Βρυξέλλες δηλώνει ότι το έγγραφο Σόιμπλε είναι μάλλον για γερμανική κατανάλωση

20:10
Άλλη πηγή δηλώνει στο AFP ότι δεν συζητήθηκε στο Eurogroup η πρόταση της Γερμανίας

20:01 Σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους, η ιδέα του Σόιμπλε (5ετές grexit) υπάρχει στο τραπέζι και κυκλοφορεί. Απλά δεν έχει συζητηθεί ακόμα

20:00
Διέκοψαν για δείπνο οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες, θα συνεχίσουν αργότερα.

19:50 Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει το κείμενο θέσεων του Σόιμπλε που δημοσιοποίησε η FAS

19:45 Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί εγγράφου Σόιμπλε για Grexit – Ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν ούτε από τον κ. Σόιμπλε ένα τέτοιο σενάριο (5ετές grexit)

19:42
Παππάς εξερχόμενος από το Μαξίμου: Θα πάνε όλα καλά

19:37 Tagesspiegel: οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες θα στηρίξουν τυχόν νέο πρόγραμμα, εφόσον οι έλεγχοι για την εφαρμογή του είναι πολύ συχνοί

19:36
Η Τράπεζα Ελλάδος θεωρεί παιγνίδι πιέσεων τις αναφορές σε πενταετές grexit- To πιθανότερο είναι ότι επιδιώκουν δέσμευση κ σκληρή εποπτεία.

19:32
FAZ: επικαλείται έγγραφο του Σόιμπλε το οποίο αναφέρει ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να στηρίξουν ένα 3ο πρόγραμμα και προτείνει δύο δρόμους: είτε επιπλέον μεταρρυθμίσεις με διακομματική στήριξη είτε 5ετή έξοδο από το κοινό νόμισμα με επιπλέον στήριξη από την ΕΕ (ανθρωπιστική βοήθεια κλπ)

19:32 Eurogroup: Πιέσεις και διαρροές για πενταετές grexit από τον Σόιμπλε – Φέρεται να πρότεινε φιλικό διαζύγιο –

19:26
Financial Times: Διχασμένο για την Ελλάδα το Eurogroup

19:25 Η κρατική τηλεόραση της Φινλανδίας μεταδίδει ότι η επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου είναι αντίθετη στις συζητήσεις για πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα

19:00Ο ανταποκριτής των Sunday Times από τις Βρυξέλλες, Μπόγιαν Παντσέβσκι, επικαλούμενος πηγή της ΕΕ, τονίζει ότι, το αν θα υπάρξει αύριο Σύνοδος Κορυφής, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του Eurogroup. Αρχικά, η Σύνοδος συνεκλήθη, ώστε να προετοιμάσει το Grexit.

18:50 Εν αναμονή στο Μέγαρο Μαξίμου για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες

18:30 Σύμφωνα με τη γερμανική FAS, ο Σόιμπλε προτείνει πενταετές Grexit και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα

18:28 O Ευκλείδης Τσακαλώτος κάθεται δίπλα στον Ισπανό Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος τη Δευτέρα ελπίζει να εκλεγεί πρόεδρος του Eurogroup

17:50 Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν συζητούν κούρεμα χρέους, αλλά δεν αποκλείουν αναδιάρθρωση, σημειώνει ο πορτογάλος πρωθυπουργός

17:45 Tηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είχε η Φώφη Γεννηματά προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η κ. Γεννηματά είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι διατίθεται να μεταβεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες σε περίπτωση που διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής.

17:00 Οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας έως το τέλος του 2018 ανέρχονται σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ σε 51,9 δισ. ευρώ.

Για χρεολύσια απαιτούνται 29,8 δισ. ευρώ, για τόκους 17,2 δισ. ευρώ ενώ στο πακέτο περιλαμβάνονται ποσά 7 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και 7,7 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» ασφαλείας για να καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες.

Το ΔΝΤ στο τελευταίο του σενάριο εκτιμά ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έως το 2018 θα είναι μόλις 2 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στην τριετία 9,4 δισ. ευρώ.

Εφόσον αποφασιστεί να εξοφληθούν τα δάνεια του ΔΝΤ από το ΕΣΜ θα απαιτηθούν 18-19 δισ. ευρώ. και τέλος για τις τράπεζες εξετάζεται το σενάριο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησής τους από τον ESM. Οι ανάγκες τους θα προσδιοριστούν αργότερα μετά τα stress test που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.

16:50 O αυστριακός υπουργός Οικονομικών δίνει και τις προβλέψεις του: 60% να υπάρξει συμφωνία, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

16:45
Ο Ντε Γκίντος δεν έκρυψε την άποψη ότι το δημοψήφισμα προκάλεσε προβλήματα στο θέμα της εμπιστοσύνης, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση

16:42 Ξεκίνησαν οι εργασίες του πιό κρίσιμου Eurogroup για το μέλλον της Ελλάδας

16:41 Υπουργός οικονομικών Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμενά: Το ελληνικό σχέδιο δεν απομακρύνεται πολύ από αυτό που υπήρχε στο τραπέζι – Είναι σημαντικό να δούμε πώς οι προτάσεις μπορούν να μεταφραστούν σε νομοθεσία – Δεν υπάρχει λόγος να αναβάλλουμε την συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας – Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται λίγη βοήθεια με το χρέος – Το πότε θα συμφωνήσουμε σε αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα

16:25 Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών κινήθηκε σε διαφορετικό πνεύμα: θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, οι διαβουλεύσεις θα είναι δύσκολες, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν

16:22 Πληροφορίες αναφέρουν κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ

16:21 Δηλώσεις Σόιμπλε – Θα έχουμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις – Εχουμε κενά χρηματοδοτικά – Οι Ελληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη – Δεν βλέπω πως θα φτάσουμε εύκολα σε ένα αποτέλεσμα – Αντίθετα με την εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις – Τώρα μιλάμε για ένα νέο τριετές πρόγραμμα – Πρέπει να μιλήσουμε για τα θέματα που δεν επαρκούν. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα, σύμφωνα με τις συνθήκες – Το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει αν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ESM πηγαίνουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κατάσταση που παλιότερα ήταν ελπιδοφόρα και τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε με τρομερούς ρυθμούς. Και οι αριθμοί είναι πολύ κακοί.

16:00
Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Το πακέτο της πρότασης της Ελλάδας θα ήταν αρκετό για ολοκλήρωση του 2ου προγράμματος όχι γιά ένα τρίτο

15:58 Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ – Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν ξέρουμε αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται σήμερα – Πρέπει να δούμε εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι επαρκές


15:40
Δηλώσεις Μισέλ Σαπέν (υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας)Εληξε η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. H ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις που είναι σε πολύ καλή βάση για την επανέναρξη των συνομιλιώνΘα ξεκινήσουμε συζητήσεις που θα είναι απαιτητικές – Καθοριστικός παράγοντας η εμπιστοσύνη Δεν μιλάμε για ονομαστική μείωση του χρέους

15:35
Πιερκάρλο Πάντοαν (Ιταλός υπουργός Οικονομικών): Στόχος του Eurogroup να αξιολογήσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η διαδρομή σίγουρα δεν είναι εύκολη, αλλά σίγουρα πρέπει να τα καταφέρουμε

15:32 Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας δήλωσε ότι το ελληνικό θέμα πρέπει να λυθεί σήμερα αλλά υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ επιφυλακτικοί

15:30
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης όπου βρίσκεται εδώ και πολύ ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

15:16 Αναμένονται δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε

15:15 Χάρης Γεωργιάδης υπουργός Οικονομικών της Κύπρου: Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε το αίτημα της Ελλάδας

15:10 Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Ερικ Βίμπες: Ή Ελλάδα έκανε βήματα μπροστά αλλά απουσιάζει η λεπτομερής καταγραφή μας είπαν οι Θεσμοί και λείπουν κάποια στοιχεία – Οι Θεσμοί πρότειναν να περιμένουμε να συμπληρωθούν αυτά που λείπουν πριν αρχίσουμε διαπραγματεύσεις!

15:00 Διαψεύδεται από Βερολίνο το δημοσίευμα της Bild ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για την Ελλάδα.

Σε εξέλιξη συνάντηση Σαπέν-Τσακαλώτου πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της Ελένης Βαρβιτσιώτη από τις Βρυξέλλες υπάρχει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που ανήκουν Ευρωπαϊκο Λαϊκό Κόμμα.

Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Νούναν δήλωσε ότι ήταν καταστροφικό το δημοψήφισμα κοινωνικά και οικονομικά και φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Πρέπει να περάσουν τα μέτρα από την ελληνική Βουλή τα μέτρα για να χτιστεί η εμπιστοσύνη τόνισε.

Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Σέλινγκ δήλωσε προσερχόμενος στη σύσκεψη ότι: «Θα πρέπει να υπάρξει εγγύηση υλοποίησης των μέτρων που εγγυήθηκε η Ελλάδα. Πρέπει άμεσα το ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει ότι τα μέτρα θα γίνουν νόμος και θα γίνει άμεσα η εφαρμογή τους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Χρειαζόμαστε εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.Τώρα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Μιλάμε ότι θα χρειαστούν 72 δισ. ευρώ. Μετά από 3 χρόνια θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και μπορεί να μπει στις αγορές».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε προσερχόμενη: «Πιστεύω ότι έχουμε έρθει εδώ για να κάνουμε πολύ περισσότερη πρόοδο».

Από την πλευρά του, ο επιτρόπος Π.Μοσκοβισί εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων «για την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος».

O Μοσκοβισί χαρακτήρισε «πολύ σημαντική κίνηση» τόσο την πρόταση όσο και την ψηφοφορία στη Βουλή, λέγοντας πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση, την αξιολόγησή της, την ανάλυση για το χρέος και «διαφαινόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Ο επίτροπος υπογράμμισε επανειλημμένα τη σημασία «εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», όχι μόνο για την επιστροφή στην ανάκαμψη αλλά και ως «κλειδί για να ανοίξει η συζήτηση του χρέους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις δήλωσε προσερχόμενος στη διάσκεψη των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ότι «υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έδειξε προθυμία για συμφωνία, υπάρχουν ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα μέσω του ESM».

Η θετική αξιολόγηση

Το Eurogroup επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου πως παρέλαβε την αξιολόγηση των θεσμών επί της πρότασης που υπέβαλε η Αθήνα, μερικές ώρες πριν την καθοριστική συνεδρίαση για την Ελλάδα. Η εισήγηση των Θεσμών είναι θετική αλλά δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα το ύψος της χρηματοδότησης η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 80 δισ. ευρώ κάτι που έχει επίπτωση στο ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.

Το Euroworking Group έχει ξεκινήσει ενώ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ είχαν κληθεί να εξετάσουν την πρόταση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, ήταν θετικοί. Οι υπουργοί Οικονομικών των «19» φτάνουν στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο χώρο της συνεδρίασης, η οποία και θα ξεκινήσει στις 16:00.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters ανέφερε το Σάββατο ότι «οι τρεις θεσμοί θεωρούν από κοινού ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η πρόταση είναι βάση διαπραγμάτευσης για πρόγραμμα του ESM».

Πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλούνται μεταξύ άλλων το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η ανταποκριτές ευρωπαϊκών ΜΜΕ όπως η FAZ, αναφέρουν ότι η αξιολόγηση των θεσμών υποστηρίζει πως το ύψος των δανείων που θα χρειαστεί η Αθήνα θα ανέλθει μεταξύ 74 και 84 δισ. ευρώ.

Μετά την υποβολή της ελληνικής πρότασης και την ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι «19» καλούνται να αποφασίσουν επί της επανέναρξης διαπραγματεύσεων με ορίζοντα συνολικό πρόγραμμα.

Η απόφαση του Eurogroup θα εξεταστεί, όπως όλα δείχνουν, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Κυριακή -το ενδεχόμενο ακύρωσής της, όπως επί παραδείγματι είχε εγείρει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πολύ πιθανό.

Το ενδεχόμενο πράσινο φως από το Eurogroup δεν θα ήταν το τέλος: Οι όποιες αποφάσεις θα έπρεπε άμεσα να περάσουν από τα Κοινοβούλια αριθμού χωρών της Ευρωζώνης, με ταχείες διαδικασίες εντός της επόμενης εβδομάδας.