Καθοριστική για τη στάση που θα κρατήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες απέναντι στο μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη, είναι οι σημερινές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα ζητήσει σήμερα πρόσθετη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.
Το ποσό παραμένει άγνωστο. Εκτιμάται ότι δεν θα είναι σημαντικά, αλλά «λογικό», ίσα ίσα να μπορέσουν οι τράπεζες να λειτουργήσουν στοιχειωδώς μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Αν οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν εγκρίνουν το αίτημα, θα θεωρηθεί ως ένδειξη καλής θέλησης και ως πρόκριμα για το πως θα προσεγγίσουν οι ευρωπαίοι τις ελληνικές προτάσεις που αναμένονται μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να γίνει αποδεκτό αίτημα της Ελλάδος για χρηματοδότηση και νέο μνημόνιο μέσω του μηχανισμού ESM.
Σε περίπτωση απόρριψης του ελληνικού αιτήματος, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για το μέλλον της χώρας στη ευρωζώνης, καθώς μια τέτοια απόφαση θα αποτελεί ένδειξη ότι οι ευρωπαίοι θα κρατήσουν πολύ αυστηρή στάση.
Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές, από τις τοποθετήσεις των ευρωπαίων ηγετών χθες το βράδυ μετά την Σύνοδο Κορυφής, έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα.
«Οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί», αναφέρουν και προσθέτουν ότι «μόνο με θαύμα μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση και η πορεία προς το Grexit. Χρειάζεται», τονίζουν, «στροφή 180 μοιρών από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που σε δύο ημέρες είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει σε πολλά ζητήματα από αυτά που ο ελληνικός λαός απέρριψε στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. «Τρώμε από τις σάρκες μας» λένε οι τραπεζίτες, οι οποίοι πλέον είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι οποίες αντιστοιχούν στο 1% των καταθέσεών τους, δηλαδή συνολικά περί τα 1,2 δισ. ευρώ.
Τα αποθέματα ρευστών στο σύστημα υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Από τα ATM εκτιμάται ότι καθημερινά αντλούνται περί τα τα 100 εκατ. ευρώ. Όμως, απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια για εισαγωγές βασικών ειδών, όπως καύσιμα, κρέατα, πρώτες ύλες κλπ. Μόνο για εισαγωγές καυσίμων από μια εταιρεία δαπανήθηκαν χθες 150 εκατ. ευρώ.
Με αυτούς τους ρυθμούς, οι τράπεζες κινδυνεύουν να ξεμείνουν από μετρητά πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Σε κάθε περίπτωση από την αυριανή απόφαση της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν οι όροι με τους οποίους θα επεκταθεί η τραπεζική αργία που λήγει την Τετάρτη το βράδι.