Πολιτικές και ιδεολογικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ελληνική κρίση στη Γαλλία, με την αντιπολίτευση δια στόματος του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ να ζητεί τη συντεταγμένη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ «δίχως δράματα» και τον πρώτο γραμματέα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς να επιρρίπτει την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας προσωπικά στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών (του μεγαλύτερου κόμματος της Δεξιάς) για τις προεδρικές εκλογές του 2017, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να οργανώσει με ψυχραιμία και δίχως δράματα την έξοδο της Ελλάδας από τη Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα σε θέση να αναλάβει τα καθήκοντά της που απορρέουν από τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ. Η επιμονή να τη διατηρηθεί πάση θυσία στο ευρώ με κατά περίσταση διακανονισμούς θα αποδυνάμωνε το σύστημα στο σύνολό του»
, έγραψε στην προσωπική ιστοσελίδα του ο γάλλος πολιτικός προσθέτοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν σημαίνει και έξοδό της από την ΕΕ.
Ο Ζιπέ θεωρεί ότι μετά την αποχώρηση της Ελλάδας η Ευρωζώνη θα πρέπει να οργανώσει τη θωράκισή της κάνοντας με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας αποφασιστικά βήματα προς την οικονομική σύγκλιση και την προώθηση μιας ενοποίησης σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, τις τράπεζες και τη δημοσιονομική πολιτική.
Ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Βαλς, Εμανουέλ Μακρόν, αντέδρασε στις θέσεις Ζιπέ σημειώνοντας ότι «σε προσωπικό επίπεδο» δεν συμμερίζεται τη γνώμη του.
«Τώρα είναι η ώρα της ανάλυσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Υπάρχει μια κοινή ευθύνη όλων μας σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη και την επαναχρηματοδότηση της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά. Την Κυριακή, πριν κλείσουν οι κάλπες, ο Μακρόν είχε δηλώσει άλλωστε ότι «πρέπει να επαναληφθούν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Καμπαντελίς μαινόμενος
Πολύ πιο κατηγορηματικός στις δηλώσεις του ήταν ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο καταλόγισε στον σημερινό πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών Νικολά Σαρκοζί την ευθύνη της απαγόρευσης στον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την Ευρώπη το 2011 και να ξεκαθαρίσει από τότε η κατάσταση.

«Σκέπτομαι τις πρόσφατες δηλώσεις του Σαρκοζί, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια αφόρητη βία έναντι της Ελλάδας. Παραμένει προσκολλημένος στις λεκτικές υπερβολές του παρελθόντος που απέτρεψαν τον Παπανδρέου να διεξαγάγει δημοψήφισμα όταν ήταν πρωθυπουργός»
, είπε χαρακτηριστικά ο Καμπαντελίς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να σεβόμαστε τους λαούς, πρέπει να σεβόμαστε τα κράτη, πρέπει να σεβόμαστε τις κυβερνήσεις».
Ο ελληνικής καταγωγής πολιτικός απηύθυνε έκκληση για συνέχιση των συνομιλιών της ΕΕ με την Ελλάδα. «Είναι ανάγκη να διαπραγματευθούμε, πρέπει να διαπραγματευθούμε, να διαπραγματευόμαστε διαρκώς. Προτιμώ να συζητάμε μεταξύ μας και να φθάσουμε σε μια συμφωνία χρήσιμη και αποτελεσματική και όχι να αποπέμψουμε εν κρυπτώ την Ελλάδα», τόνισε ο Καμπαντελίς.
Και ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, όμως, είπε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας θέλει πάντοτε να πιστεύει στο διάλογο. Ο Λε Φολ ζήτησε τη Δευτέρα από την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει νέες προτάσεις διότι «ουδείς επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλς ερμήνευσε το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος ως τη βούληση του ελληνικού λαού να πει «όχι σε μια πολιτική που έκανε τους Έλληνες να υποφέρουν για πέντε χρόνια». Και κατέληξε ότι «όλοι πρέπει τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κυρίως ο Έλληνας πρωθυπουργός».
Ελάφρυνση του χρέους
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1», εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εκτίμησε ότι «αν η Ελλάδα κάνει σοβαρές προτάσεις και αν εμείς λάβουμε υπόψη μας ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί, τότε θα έχουμε μια σταθερή βάση για διάλογο».
Ο συμμετέχων στο Eurogroup υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης είπε ότι «είναι η Ελλάδα που πρέπει να μας δείξει ότι παίρνει το διάλογο στα σοβαρά και ότι θέλει να μείνει στο ευρώ».

«Ουδεμία συμφωνία δεν είναι εφικτή δίχως εκατέρωθεν υποχωρήσεις»
, ξεκαθάρισε ο Σαπέν, ο οποίος ερμήνευσε το «όχι» του δημοψηφίσματος ως «ανάγκη των Ελλήνων να ξαναβρούν την περηφάνια τους». Πρόσθεσε, όμως, ο Σαπέν ότι «η ψήφος δεν ρυθμίζει τίποτε από μόνη της με τρόπο αυτόματο… Αποτελεί την απόρριψη μιας θέσης. Τώρα είναι σειρά της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει νέες προτάσεις».
Τέλος, ο Σαπέν αναφέρθηκε στην παραίτηση του ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη. «Είναι ένας άνθρωπος ακέραιος, με πάθος, ένας άνθρωπος με πίστη. Είναι όμως κι ένας άνθρωπος που εκστόμισε λέξεις που είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές, κυρίως στη Γαλλία, όπως φέρ’ ειπείν η λέξη ‘τρομοκράτης’».
Τόσο ο Σαπέν όσο και ο Στεφάν Λε Φολ αναφέρθηκαν στη σημασία της συνάντησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ το βράδυ της Δευτέρας.