Η τραπεζική αργία που λήγει τη Δευτέρα το βράδι παρατείνεται κατά δύο ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη των εκπροσώπων των διοικήσεων των τραπεζών με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Στο μεταξύ, αμετάβλητο άφησε το ύψος του ELA η ΕΚΤ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ενώ την ίδια στιγμή αποφάσισε το «κούρεμα» των εγγυήσεων (collaterals) που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας, όπως είχε ενημερώσει νωρίτερα το vima.gr.

Αν και το ύψος του «κουρέματος» δεν ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ, δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες καθώς διαθέτουν πρόσθετα collaterals. Η «προσαρμογή» των εγγυήσεων, όπως ονομάζεται το νέο «κούρεμα», θα καθοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πληροφορίες από την Φραγκφούρτη κάνουν λόγο για «μικρή αύξηση» στου ήδη υπάρχον «κούρεμα» των εγγυήσεων, το οποίο τραπεζικές πηγές το τοποθετούν στο 10%.

Αλλές πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσαρμογή δεν θα αφορά το σύνολο των collaterals αλλά αυτά που αφορούν το Δημόσιο, όπως τα ομόλογα, τα έντοκα και οι κρατικές εγγυήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο αυτό καθεστώς σημαίνει ότι περιορίζεται η δυνατότητα των τραπεζών να αντλήσει ρευστότητα μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA και κάνει επιτακτική την ανάγκη για συμφωνία.

Με την απόφαση αυτή, ο Μάριο Ντράγκι απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι δεινός ισορροπιστής και πως πρόθεσή του είναι να στηρίξει την Ελλάδα.

Από τη μία διατήρησε αμετάβλητο τον ELA στα 89 δισ. ευρώ και από την άλλη προσάρμοσε τα collateral για να ικανοποιήσει τους «σκληροπυρηνικούς» της ΕΚΤ που ζητούν η ευρωτράπεζα να σκληρύνει τη στάση της απέναντι της Ελλάδας, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους κανόνες.

Στη διαμόρφωση των ισορροπιών στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σημαντικό ρόλο παίζει η στάση του Γιάννη Στουρνάρα και οι συμμαχίες που έχει εξασφαλίσει προκειμένου να κρατήσει ζωντανό το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο στην κυριολεξία βρίσκεται στην εντατική και διατηρείται στη ζωή με τεχνικά μέσα.

Τώρα πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που θα γίνει την Τρίτη το βράδυ. Αν από τη Σύνοδο υπάρξουν ενδείξεις για συμφωνία, αν Ελλάδα και πιστωτές επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε η ΕΚΤ που θα ξανασυνεδριάσει την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει τη «στρόφιγγα» της ρευστότητας δίνοντας ανάσες στην εσωτερική αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση θα «τραβήξει την πρίζα».

Με αυτά τα δεδομένο, στη σύσκεψη των εκπροσώπων των τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα αποφασίστηκε η τραπεζική αργία να παραταθεί μέχρι την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα επανεξεταστεί το θέμα μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Μέχρι τότε, θα είναι ανοικτά τα περίπου 1.150 τραπεζικά καταστήματα που εξυπηρετούν τους συνταξιούχους και δέχονται καταθέσεις.

Την Τετάρτη η απόφαση για το ενδεχόμενο συναλλαγών στα γκισέ

Αποφάσεις για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι τράπεζες τις ημέρες της τραπεζικής αργίας αναμένονται σε σύσκεψη που προγραμματίζουν για την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και οι επικεφαλής των τραπεζών.

Αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, σύμφωνα όμως με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για επανέναρξη ορισμένων συναλλαγών.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο να δέχονται τα γκισέ των τραπεζών καταθέσεις, οι οποίες σήμερα γίνονται μόνο μέσω ΑΤΜ. Εξετάζεται επίσης το θέμα των τραπεζικών επιταγών.

Οι νέες υπηρεσίες θα προσδιορίζονται στην πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί την Πέμπτη και θα περιγράφει επίσης το καθεστώς που θα ισχύσει στις τράπεζες μετά τη λήξη της παράτασης της τραπεζικής αργίας που προβλέπει η υπουργική απόφαση της Δευτέρας.