Το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης στην ευρωζώνη», είναι το κλειδί για να μείνει ανοιχτή για την χώρα η πόρτα της ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις αυτές και η σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών είναι ίσως τα δύο κρίσιμα βήματα για να αποφευχθεί το δυσμενές σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ, αλλά να υπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση για μια συμφωνία.
Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Αθήνα είναι ότι στην Ευρώπη, μετά το «όχι», υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα «φιλικό διαζύγιο» παρά να συνεχιστεί η συζήτηση για δύσκολα μέτρα.
Είναι προφανές ότι και για τους Ευρωπαίους οι αποφάσεις είναι δύσκολες και απαιτούν δεσμεύσεις από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσουν σε ένα νέο πακέτο βοήθειας που έχει ανάγκη η χώρα μας και στο οποίο βασικό κόμματι είναι η ελάφρυνση του χρέους. Δικαιολογημένα ζητούν να λάβουν διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά για το «ναι στις μεταρρυθμίσεις» που είναι αναγκαίες και επώδυνες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Σαββατοκύριακο διατηρήθηκαν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος με τους ευρωπαίους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγματευτική ομάδα είναι έτοιμη να μεταβεί στις Βρυξέλλες αποτελούμενη από τους:
– αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γιώργο Χουλιαράκη και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Η κυβέρνηση αναμένεται ότι τις επόμενες ώρες θα καλέσει την αντιπολίτευση – κίνηση που διευκολύνει η παραίτηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά – να πλαισιώσει αυτή την ομάδα ώστε να αποτραπεί ο όποιος κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Είναι προφανές ότι ο Dr Varoufakis δεν έχει θέση σ΄αυτό το team, καθώς παρά το αποτέλεσμα είναι το πρόσωπο που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τις κλειστές τράπεζες.
Αξιοσημείωτη είναι μια από τις εκατοντάδες προεκλογικές δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης ότι «δεν θα τορπιλήσει μια σωμφωνία» μετά από το δημοψήφισμα.
Ακόμη και η δήλωση του την Κυριακή το βράδυ ως πρός το ύφος, αποτελεί εμπόδιο στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης που εισέρχεται η χώρα αν και στο τέλος φρόντισε να πεί ότι «συζητάμε με όλους τους θεσμούς για βιώσιμη με αναδιάρθρωση του χρέους» επικαλούμενος και πάλι την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ.
Το καλό σενάριο
Οι εξελίξεις αυτές αναμένονται ως το καλό σενάριο, αυτό που περιμένουν όλοι, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι αν όχι για όλους τους Ευρωπαίους, για το σκληρό πυρήνα που εκφράστηκε διά των Βόλφανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ και χθες (ατυχώς) διά του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς είναι πιό εύκολη επιλογή να προτείνουν στον Αλέξη Τσίπρα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, από το να υποχωρήσουν (πολιτικά και οικονομικά) σε τυχόν ακραία αιτήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το βράδυ ο κ. Σούλτς δήλωσε «σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ελπίζουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» και μίλησε για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Κρίσιμη για τις εξελίξεις θα είναι η συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Τσακαλώτος: Θέλουμε συμφωνία
Εχοντας όλα αυτά υπ΄ύψιν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κατά τις πληροφορίες προαλείφεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών (σ.σ. στην περίπτωση που αποφασιστεί ο κ. Δραγασάκης να διατηρήσει το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης) σε δηλώσεις του τόνισε οτι την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί μια συμφωνία που θα φέρει μία βιώσιμη λύση.
Για το πώς θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε δύο 24ωρα, όταν εδώ και πέντε μήνες κυβέρνηση και θεσμοί διαφωνούν σε πολύ βασικά σημεία, υποστήριξε πως πλέον υπάρχουν δύο νέα στοιχεία:
«Το πρώτο είναι ότι η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και το δεύτερο, ότι θα υπάρχει νέα λαϊκή εντολή, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Τα χρονικά περιθώρια

Παρά τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού για λύση εντός 48 ωρών, κάτι τέτοιο μοιάζει ανέφικτο. Κι αυτό γιατί προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία πρέπει να ανασυρθούν τα πλέον δυσμενή μακροικονομικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και να προσαρμοστούν σ΄ αυτά τα μέτρα που απαιτούνται.
Ασφαλώς αυτά θα είναι βαρύτερα από το τελευταίο πακέτο με το οποίο οι δύο πλευρές συμφωνούσαν σε ποσοστό 95% τουλάχιστον.
Μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτρέψει τα χειρότερα και να δώσει λεφτά στην Ελλάδα για να αποπληρώσει το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τα ομόλογα που λήγουν στις 20 του μηνός απαιτεί χρόνο.
Η τελευταία, όμως προθεσμία, εκταμίευσης χρημάτων προκειμένου να αποπληρωθούν οιο υποχρεώσεις και να μην κηρυχθεί η χώρα σε χρεοκοπία είναι – κατά τους ειδικούς – η 17η Ιουλίου.
Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία, να περάσει από τα κοινοβούλια και το κυριότερο να έχει έρθει και να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινονούλιο.